Berta Sándor

A szélessávú hálózatokra összpontosít Németország

Angela Merkel kancellár ismertette az európai uniós tagállam legújabb, Industrie 4.0 nevű jövőbeli IT-stratégiáját, amelyben kiemelt hely jut a szélessávú fejlesztéseknek.

A most bemutatott csomag főbb elemei az intelligens hálózatok, a nagy sávszélességű hálózatok bővítése és kiépítése, a felhőszolgáltatások és az úgynevezett MINT-tantárgyak (matematika, informatika, természettudomány és technika) támogatása az e-oktatás segítségével. Angela Merkel elvárja, hogy az ágazat támogassa az új kiberbiztonsági törvényt és vállaljon szerepet annak kidolgozásában, mivel ez új terület a kormány számára. Fontos, hogy a helyi cégek jelentsék a kibertámadásokat és a helyes megoldás ezen a területen az, ha bevezetik a jelentési kötelezettséget.


Ezután kitért az Industrie 4.0-ra. Örömtelinek tartja, hogy Németország a Long Term Evolution (LTE) infrastruktúrák kiépítésében és az LTE bevezetésében éllovasnak számít. A fejlesztések és a gigabites társadalommá való átalakulás során sem szabad ugyanakkor megfeledkezni a lakosságról, és a polgárok tanulási képességeit sem szabad túlterhelni. A felhőszolgáltatások fontos kiegészítést és segítséget jelentenek a közepes cégek fejlesztéséhez, de nem tartja megengedhetőnek, hogy az olyan államok, mint Németország nagy mértékben függjenek az internettől.

Dieter Kempf, a BITKOM szakmai szervezet elnöke éppen néhány nappal ezelőtt beszélt arról, hogy milliárdokat lehet megtakarítani az intelligens hálózatokkal. A szövetség amellett lobbizik, hogy mielőbb korszerűsíteni kellene a különböző infrastruktúrákat. "Csak az energiaszektorban a évente 9 milliárd eurót takaríthatnánk meg az intelligensebb hálózatoknak köszönhetően" - jelentette ki a szakember. A nagy infrastruktúra rendszerek modernizálásával, a költségek mérséklésével és a hatékonyság növelésével évente több mint 55 milliárd euró is megspórolható lenne, s a fejlesztésekkel a gazdaság is új impulzusokat kapna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    németország jól ÁLLNA elektromor rendszerek terén, ha nem lenne elképesztően sok sötétzöld náluk, akik minden létező falsch baromsággal ne tennének keresztbe a nukleáris energián alapuló megoldásoknak. Mivel a világon, köztük németországban is egyre alacsonyabb a természettudományokban jártas emberek száma, elképesztően megnőtt azoknak a száma, akik megeszik az összes zöldek által terjesztett maszlagot, kezdve a biofoton meg hasonló fasságokat (van erről pár szép cikk pl magyarnyelven is a bme szkeptikus oldalán, az ezotériát már nem is említem..).
    Szép lassan eljutnak oda, hogy minden hightech lesz, csak nem lesz hozzá áram :)
  • kvp #1
    Nemetorszag szamitogepes halozatok tekinteteben jol all. Az elektromos rendszerikre viszont nem forditanak akkora forrast, mint amennyit kellene.