Berta Sándor

Megmenekülhet a Kodak

Úgy tűnik, hogy közel egy év után pont kerülhet a Kodak-ügy végére. A befektetők ugyanis közölték, hogy készek közel 800 millió dollárral segíteni a bajba jutott társaságot.

A 793 millió dolláros támogatást a UBS és a JP Morgan Chase & Co., valamint két további pénzügyi vállalkozás, a Centerbridge Partners, L.P. és a GSO Capital Partners LP adta össze a Kodak számára. Az összeg lehetővé teszi, hogy a társaság elkerülje a csődöt és újra felépíthesse magát. Ugyanakkor a befektetők egy komoly követelést támasztottak a menedzsment elé: a Kodak digitális fotózást érintő szabadalmainak értékesítéséből legalább 500 millió dollárnak kell befolynia. Ez közel sem tűnik egyszerű feladatnak, hiszen a szabadalmak iránt érdeklődő óriáscégek nem akarnak ennyi pénzt kifizetni az értékes jogokért.


Amennyiben sikerül megkötni a szerződést, úgy a jövő év első felében kikerülhet a csődeljárás alól. A Kodak hosszú távon a digitális nyomtatópiacra akar összpontosítani és e terület specialistájává válna, a vezetés reményei szerint a következő években megerősödhet. A vállalat sorsa addig is az Apple, a Google és a többi érdeklődő kezében van. A szabadalomcsomaggal kapcsolatos árverést egyelőre elhalasztották, de a Kodak nem várhat a végtelenségig.

A társaság januárban kért csődvédelmet és július elején dőlt el, hogy értékesítheti a több mint 1100 szabadalmat tartalmazó és akkori becslések szerint 2,6 milliárd értékű csomagot. Ezt abból kalkulálták az elemzők, hogy a cég 2001 óta több mint 3 milliárd dollár bevételre tett szert a szabadalmai után befizetett licencdíjakból. Úgy tűnt, hogy két csapatnak van esélye az értékes papírok megszerzésére, az egyiket a Google, a Samsung, a HTC és az LG Electronics, míg a másikat az Apple és a Microsoft alkotta. Nemrég azonban az Apple és a Google összefogott, s hozzájuk csatlakozott a Samsung, az LG és a HTC, valamint az Intellectual Ventures Management. A Kodak vezetői korábban 2-2,6 milliárd dolláros ajánlatot reméltek, de alighanem meg kell elégedniük egy 500 millió dolláros licittel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #1
    remélem megmaradnak, és nem adnak el semmilyen szabadalmat a hiénáknak.