Berta Sándor

Egyre fontosabbá válik az újrafeldolgozás

Túl sok nyersanyagot és erőforrást használunk fel, s ezzel a jólétét veszélyeztetjük. Jochen Flasbarth, a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA) elnöke azért kampányol, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben kellene feldolgozni az elektronikus eszközöket.

Jochen Flasbarth a berlini Európai és Nemzeti Erőforrás-hatékonysági Fórumon kijelentette: komoly mértékben csökkenteni kell a különböző erőforrások felhasználását. Amennyiben ezt nem sikerül megvalósítani, úgy ez a jólétet veszélyezteti. Világszerte évente 60 milliárd tonna nem megújuló nyersanyagot használnak fel, ez 50 százalékkal több a 30 évvel ezelőtti mennyiségnél. Bizonyos nyersanyagok már napjainkban is rendkívül drágák, így egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy egyes erőforrások elfogyhatnak és ezzel megfizethetetlenné válhatnak.

Maliban évente és lakosonként 9 tonna nem megújuló nyersanyagot használnak fel. Az Amerikai Egyesült Államokban ez a szám 86 tonna, Németországban pedig 73. Környezetvédelmi kutatók kiszámolták, hogy ha a jelenlegi szintet tartani akarjuk, akkor az ipari államok erőforrás-felhasználását 2050-ig a jelenlegi szint tizedére kell csökkenteni. Flasbarth azt javasolta, hogy javítani kell az elektronikai eszközök újrahasznosítási lehetőségein, amit a moduláris építés bevezetésével lehetne elérni. Negatív példaként hozta fel a táblagépeket, amelyekbe az akkumulátort fixen beépítik, így azt nem lehet kicserélni.

"Groteszk dolog, hogy a készülékek legjobban elhasználódó elemeit nem lehet egyszerűen pótolni. Ezt meg kell tiltani. Meg kell oldani a régi háztartási berendezések és kisgépek leadását a lakóhely közelében. Senki sem fog egy elromlott elektromos borotva miatt külön elmenni a hulladékudvarba" - hangsúlyozta az UBA elnöke. A németek naponta és fejenként 200 kg nyersanyagot használnak el, ezzel világviszonylatban is elsők. Ez nem csak a globális környezetnek árt, hanem az ország nemzetközi versenyképességének is.

További problémát jelent, hogy egyre kevesebb a ritkaföldfém. A korszerű szélkerekekbe beépített elektromágnesekhez például egy tonna neodímiumra van szükség. A neodímium tonnánkénti ára az elmúlt 7 évben 25 000 dollárról 700 000 dollárra nőtt. "Csak a Németországban a forgalomból kivont és szekrényekben vagy fiókokban porosodó több millió mobil anyagköltségét legalább 65 millió euróra becsüljük. Ez egy szabályos nyersanyag-raktár. A mobiltelefon-gyártóknak sok régi készüléket kellene újrahasznosítaniuk ahelyett, hogy az új eszközökbe szükséges nyersanyagokat drágán megvásárolják a világpiacon" - tette hozzá a szakember. Minden mobil tartalmaz a vörösréz mellett aranyat, ezüstöt, palládiumot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #9
    Szélgenerátorok esetén napjainkban a kis, közepes teljesítményű gyártmányoknál leginkább az állandó mágneses generátorok alkalmazása jellemző. Ezek előnyös tulajdonsága a hajtómű és áttétel nélküli egyszerű szerkezet. Az állandó mágneses szélgenerátorok hosszú időn át jó megoldást adnak az áramtermelésre.

    Esetenként előfordul a külső gerjesztésű villamos generátorok alkalmazása is. Ez esetben a mágneses erőtér kialakulásához villamos áram szükséges, ami meghatározza vagy korlátozhatja a berendezés felhasználásának jellegét.

    http://www.hunwind-r.hu/reszletes-leirasok-ismertetk/szelgenerator-szelerm
  • NEXUS6 #8
    Amúgy úgy tűnik 2 lehetőség van hosszútávon, egyik sem olcsó. Az egyik az újrahasznosítás, a másik az űrbányászat.

    Mondjuk persze IT-ben most térünk át a moduláris technológiáról (PC) az integráltra (tábla és egyéb szütykök).
    Sikerült a modularitást a PC esetében is elbaxni azért, hiszen amíg akár 10 évig is használható lehetett volna 1-1 alkatrész, a gyártók tuatosan keresztbetettek ennek. Lásd pl új CPU foglalat, ami egy az az 1 lábban különbözik az előzőtől.
  • NEXUS6 #7
    Kírem álássan, hát a ríz sem olcsó ám!
    ;D
  • sanyicks #6
    "A korszerű szélkerekekbe beépített elektromágnesekhez például egy tonna neodímiumra van szükség."

    lófaszt. állandómágnest max egy számítógép hűtőventijeibe építenek, nagyobb teljesítménynél már nem. Tuti a szélkerekekbe is 3 fázisú indukciós generátor kerül, amiben egy gramm mágnes nincs, csak rízdraut.
  • Narxis #5
    100%-os újrahasznosítási rátát nagyon el kéne már érni.
  • AxxE #4
    Ez pusztán csak anyagi érdek kérdése. Amíg az újrahasznosított nyersanyagok tonnája többre jön ki mint az aktuális piaci ár, addig senki nem fektet bele, mert nem veszik meg az előállított anyagokat.
    Majd ha akkora hiány lesz belőle, ami képes felnyomni a piaci árat (ami előbb utóbb bekövetkezik), akkor majd a szeméttelepek lesznek a bányák, és ész nélkül fogják hasznosítani a háztartásokban aktuálisan keletkező hulladékot is.
    Csak ki kell várni. :)
  • barret #3
    " A korszerű szélkerekekbe beépített elektromágnesekhez például egy tonna neodímiumra van szükség. "
    Ez baromság,az elektromágnes lényege,hogy csak áram hatására MÁGNESES'
    Ezért szabályozható a gerjesztése!
    A neodímium pedig állandómágnes...
  • Molnibalage #2
    Törvényi szabályozással lehet erre kényszeríteni, de akkor a termék is drágább lesz. A kedves user meg sír...
  • Szefmester #1
    A nagy cégek akkor fognak újrahasznosítani, amikor olcsóbb lesz mint egy full újat legyártani.