Hunter

A Kuiper-szirt az X-bolygó utolsó esélye

Az exobolygó-kutatások legutóbbi felfedezései felvetik a kérdést, vajon a csillagászoknak sikerült-e minden bolygószerű objektumot megtalálni saját naprendszerünkben?

Az Alpha Centauri Bb felfedezésének bejelentése jól példázza, milyen messzire jutottak a bolygó észlelési technikák az elmúlt évtizedek során. Ma már nem kevesebb mint 825 exobolygót, vagyis Naprendszeren kívüli bolygót tartanak nyilván. Saját naprendszerünk bolygókutatása már koránt sem ilyen eseménydús, a csúcsot gyakorlatilag a 18. század vége jelentette az Uránusz felfedezésével, amit közel egy évszázaddal később követett a Neptunusz azonosítása. Sok csillagász vélte úgy, hogy kell még egy bolygónak lennie a Naprendszerben, melynek felfedezésére egy újabb csavarokkal és fordulatokkal teli évszázadot szenteltek.

A sokat emlegetett X-bolygó utáni kutatás 1781-ben kezdődött, amikor az angol csillagász, Sir William Herschel a Bika csillagképet tanulmányozva megállapítva, hogy az egyik csillag kissé elmosódottnak, vagy ködösnek tűnik. Néhány nappal később úgy tűnt, megváltoztatta a pozícióját, amiből Herschel azt a következtetést vonta le, hogy egy üstökösre bukkant. Az objektum további tanulmányozása azonban kiderítette, hogy egy bolygóról van szó, az Uránuszról, a Szaturnusz pályáján túl elhelyezkedő hetedik bolygóról. Az Uránusz mozgásának részletes megfigyelései egy olyan pályát tártak a csillagászok elé, amit látszólag egy másik, távolabbi objektum befolyásol. Az adatokat tanulmányozó matematikusok megjósolták egy nyolcadik bolygó jelenlétét, még a hivatalos felfedezés előtt. A Neptunusz létezésének vizuális igazolására 1846-ban került sor.

Ugyanazokkal a technikákkal, amikkel az Uránusz pályáját vizsgálták, megállapítást nyert, hogy mindkét bolygóra, mind az Uránuszra, mind a Neptunuszra hatást gyakorol egy ismeretlen objektum gravitációs ereje. Ezután megkezdődött a kilencedik bolygó utáni hajsza, melyben egy amerikai csillagász, Percival Lowell azonosította a lehetséges jelölteket. Néhány évvel Lowell 1930-as halála után Clyde Tombaugh, a Lowell Obszervatórium munkatársa azonosította a Plútót, melyre jó ideig a Naprendszer bolygócsaládjának utolsó tagjaként tekintettek, a Plútó holdjának, a Charonnak az 1978-as felfedezése azonban újraélesztette az X-bolygóval kapcsolatos vitákat.

A Charon pályájának pontos mérésével sikerült megállapítani a Plútó tényleges tömegét, amiből megállapították, hogy a kilencedik bolygó méreténél fogva nem fejtheti ki az Uránusz és Neptunusz pályájánál megfigyelt hatást. Mindazonáltal az X-bolygó iránti megújult érdeklődés elég rövid életű volt, a Voyager 2 1989-es neptunuszi átrepülése megállapította, hogy a bolygó tömeg kisebb, mint gondolták. Az új ismeretek alkalmazásával bebizonyították, hogy a távoli "jégóriások" pontosan úgy viselkednek, ahogy kell, és a pályáikban észlelt zavart észlelési hibának minősítették.

Ezzel akár lezártnak is tekinthetnénk az X-bolygó mítoszát, a jeges kisbolygókat magába foglaló, a Naprendszer külső tartományában elhelyezkedő Kupier-öv legújabb tanulmányai azonban mégis szolgálnak néhány furcsasággal. Ésszerűnek hangozhat az a feltevés, hogy az övben több millió fagyott kőzethalmot találhatunk, melyek száma fokozatosan csökken a Naptól való távolság függvényében, 48 CSE-nél - a Plútó pályáján túl - azonban egy hirtelen csökkenést észleltek, amit "Kuiper-szirtnek" neveztek el. Vajon mi idézi elő ezt a különös és váratlan sajátosságot a Naprendszer peremén? Mégis létezik a távolban egy X-bolygó, vagy valami más idézi elő ezt a csillagászatilag indokolatlan jelenséget?

A Naprendszerből kifelé igyekvő Voyager és a Pioneer űrszondák egyetlen bolygóhoz hasonló objektumot sem észleltek, ami előidézhette volna a "szirtet", az űr azonban hatalmas, míg annak esélye, hogy egy űrszonda elrepüljön egy korában felfedezetlen világ mellett rendkívül csekély. Rossz hír, hogy a földi és az űrbeli távcsövekkel végzett megfigyelések sem szolgáltak semmilyen számottevő bizonyítékkal, a kérdés azonban nem zárható le, amíg nem sikerül magyarázatot találni a Kuiper-szirtre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #28
    régebbi adatokra emlékeztem, ott mág a ruszkik 2. helyen voltak, a franciák 3.-on. Azóta kína meg india nagyon durván "megszaladt"...
  • Molnibalage #27
    Kurvára nem vagy képbe. 1/3-2/3 az arány...
  • Meridian #26
    Azért, mert USA egyedül többet költ hadikiadásokra, mint az összes több ország együttvéve.
    Szarrá is vannak adósodva, mert ne legyenek illúziói senkinek sem, ez hitelből megy ott is.

    A termelést kiszervezték, igaz, a szerebcséjük, hogy kutatás/fejlesztésből és szolgáltatóiparból is megélnek. Még.

    Mondjuk, érzik már, hogy a termelést bissza kellene hozni az országukba, mert elszálltak a hitelekkel... de már nagyon.
  • Meridian #25
    Ez nem igaz, mert akkor villámgyorsan kiírtanák egymást, és éhaző sem maradna... ;) :P
  • NEXUS6 #24
    "Irdatlan nagy pénzpocsékolás a világ összes országától dollármilliárdokat költeni fegyverkezésre, mikor békés célú kutatásra, fejlesztésre, még a tizedét se költik :("

    Ja, ez tök így van. Az angolszászoknak, meg a franciáknak is ez volt a véleményük a múlt század 20-as/30-as éveiben, aztán jött egy osztrák festő, és jött Joszip Viszárionovics Dzsugasvili nevű teoretikus és ez jelentősen befolyásolta az előbbi nemzetek viszonyát a fegyveres konfliktusokhoz, meg a hadiiparhoz.

    "Kiváncsi vagyok hogy tudnák elkölteni a pénzt amit startból infrastruktura, élelmiszer, vagy akármilyen más konkrét formában kapnának meg... Nem is beszélve róla, hogy hány embernek adnának ezzel munkalehetőséget/kenyeret a kezébe... De ehelyett csak értelmetlen milliárdok folynak a hadiiparba és azon keresztül egy nagyon szűk réteg zsebébe :("
    Na most az átkosnéppusztítókádár-rendszer alatt volt 10X ekkora hadsereg, 10X ennyit költöttek hadiiparra, gyak zéró éhező volt, a gazdaság a 60-as 70 es években meg virágzott, mint kisangyal. Nyugaton ugyan ez a helyzet, mielőtt ebbe kötnél bele.
    Azt a kibaxot-megveszekedett-részfánfütyülő-kertilocsolóját, hát hogy most mekkora egy paraxt demagóg voltam!!!?


    Minden esetre közgázban szagértő tőzsdedzsájentok jöhetnek ezt a piciny ellentmondást jól megmagyarázkodni!
  • blitzkrieg1 #23
    Nekunk magyaroknak kellene a legjobban tudnunk, hogy mennyire szukseg van a hadseregre. 1918-ban mondta a hadugyminiszterunk, hogy nem akar tobb katonat latni, el is veszett az orszagunk 2/3-a.
  • blitzkrieg1 #22
    Megjegyeznem, hogy a hadiipar is tobb tizmillio, ha nem szazmillio embernek ad munkalehetoseget. A hadsereg pedig mindig is elen jart a fejlesztesekben. A mobil telefont is a hadseregnek fejlesztettek ki...
    Arra meg gondoltal mar, hogy ha a Fold osszes orszaga leszerelne a hadsereget, de ezutan gondolna egyet egy orszag es az felallitana egy hadsereget, akkor az egesz Foldet leigazhatna?
  • RobiGoBH #21
    Irdatlan nagy pénzpocsékolás a világ összes országától dollármilliárdokat költeni fegyverkezésre, mikor békés célú kutatásra, fejlesztésre, még a tizedét se költik :( Közben meg milliónyian élnek létminimum alatt, és mégtöbben éheznek... Kiváncsi vagyok hogy tudnák elkölteni a pénzt amit startból infrastruktura, élelmiszer, vagy akármilyen más konkrét formában kapnának meg... Nem is beszélve róla, hogy hány embernek adnának ezzel munkalehetőséget/kenyeret a kezébe... De ehelyett csak értelmetlen milliárdok folynak a hadiiparba és azon keresztül egy nagyon szűk réteg zsebébe :(
  • blitzkrieg1 #20
    Meg jobb osszehasonlitas lenne, ha az Afrikai orszagokat nezzuk. A GDP akar 20%-at is fegyverekre koltik, mikozben ehenhal a fel orszag.
    Az USA meg evi 4-5%-t kolt.
  • Molnibalage #19
    És ezt miért csak USA relációjában divatos emlegetni...? Csekkold már talán az összes európai országo esetén az arányokat, de India/Kína/Japán vonalon sem tudsz mást tenni.

    Tudod a haderő értelme az, hogy gazdasági érdekérvényesítő képességet is jelent, tehát ergo van haszna.

    Minden tiszteletem ellenére a csillagászat egy drága hobbi, ami finanszíroznak. Én örülök, hogy erre is kötlenek, de a kettőt marhaság összemérni. Nincs értelme. Ennyi erővel az egészségügyi kiadásokat is mellé lehetne tenni, vagy bármi mást...