Berta Sándor

Titkosítatlanul kommunikál az amerikai drónok fele

Az Amerikai Egyesült Államok fegyveres erői által használt robotrepülőgépeknek legfeljebb a fele kommunikál titkosított rendszereken keresztül, a többi gyakorlatilag bármikor lehallgatható.

A problémát évek óta ismerik az amerikai fegyveres erőknél, azonban eddig nem oldották meg, mindez talán csak 2014-re valósulhat meg. A biztonsági rés egyaránt érinti a Predator és a Reaper típusú UAV-ket. Az ügy előzményei még 2008-ra nyúlnak vissza, amikor az amerikai fegyveres erők Irakban lefoglalták egy síita harcos laptopját, amelyen a robotrepülőgépeikről megszerzett felvételeket tárolták az Irán által támogatott és kiképzett helyi felkelők. Ezt követően az amerikaiak 2009-ben ismét ilyen anyagokat találtak lázadók laptopjain.


Az UAV-pilóták a hadszíntértől sokezer kilométerre ülve vezetik a drónokat

Kiderült, hogy az amerikai robotrepülőgépek videoképei egy 26 dolláros szoftverrel elfoghatók. A SkyGrabber nevű programot az orosz SkySoftware fejlesztette ki. Akkor a Pentagon közölte, hogy már dolgozik azon, hogy az Irakban, Afganisztánban és Pakisztánban használt összes robotrepülőgép videoadását titkosítsák. Nos, úgy tűnik, hogy ez azóta sem történt meg. Egy névtelenséget kérő informátor elmondta, hogy jelenleg csupán a Predator és a Reaper UAV-k 30-50 százaléka kommunikál titkosítva. A fejlesztést először a külföldön bevetett drónoknál hajtották végre.

Nem ez az egyetlen aggasztó dolog, tavaly októberben ugyanis vírust fedeztek fel a robotrepülőgépek bevetéseit irányító amerikai központ számítógépein. A kártevő minden billentyűleütést feljegyzett és csak hetek alatt tudták az összes számítógépről eltávolítani. 2011 decemberében pedig Irán a CIA "lopakodó" robotgépét sértetlenül tudta földre kényszeríteni azáltal, hogy kihasználta az UAV navigációs gyengeségeit. Az amerikai hadsereg régóta ismerte az RQ-170 Sentinel hibáját, nevezetesen azt, hogy a gép automata üzemmódra vált és "eszét veszti", ha megzavarják az adatkapcsolatát. Bebizonyosodott, hogy az RQ-170 Sentinel leggyengébb pontja a GPS-szes navigácó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Eloszor is windows fut a vezerlorendszereken, annak teljes biztonsagi szintjevel egyutt. Masodszor a kapcsolat katonai muholdas frekvenciakon megy, ami ugyan elerheto, de azert hardver kell hozza. A vezerlest mar titkositottak az osszes dronnal (az udp-s kommunikacio es a sok rele pont miatt end to end vpn-nel), de a foldi egysegeknek lekuldott videojelet nem lehet csak a katonaknak kiosztott kezi egysegek csereje utan. A kulfodi egysegeket azert csereltek hamarabb mert egy orosz csapat elkezdett utangyartott vevoket arulni, tehat a celpontok hamarabb lattak, hogy veszik oket, mint a fold tulso felen a pilotak.

    A foldi vevok csereje utan viszont minden titkositva lesz, remelhetoleg megfelelo hosszusagu kulcsokkal. Ha pedig elmegy a jel, akkor a dron visszater az elore megadott koordinatakra es addig kering amig meg nem jon a jel vagy ki nem fogy az uzemanyag. Mivel ezek a koordinatak altalaban a bazisok repterei, ezert ha le is esik a jarmu, akkor sem viszik haza a helyiek. Ha a vezerlesen kivul a gps is elszall, akkor viszont a jarmu jo esellyel beleall az elso arra tevedo terepakadalyba. Legutobb egy kanyonfal okozott ilyen gondot, nem csak a vezerles ment el, de learnyekolta a gps jelet is, aminek hatasara a gep korozni probalt a legutolso ismert helye folott, amit egy szuk kanyonban nem igazan lehet kivitelezni. Latni meg nem latnak, tehat emberi iranyitas nelkul csak vakon repulnek a gps alapjan. Az iraniak a magassagi adatokat vittek feljebb szintetikus gps jelekkel, aminek hatasara a gep megprobalt korrigalni es 'leszallt'. (valojaban lapos szogben utazosebessegel belerepult a talajba, mint a lengyel kormanygep szmolenksznel)
  • sanyicks #7
    de pont olyan mint otthon a routernél. Tök mindegy digitális kommunikációban hogy titkosítva van-e vagy nem, transzparens az egész. Műholdas netnél sem mondja azt a műhold hogy "no SSL" :)
  • liberty2 #6
    Itt nem a pénz hiánya a gond, sose az volt. Technikai nehézségek vannak. Egy UAV kommunikációjának, ami átlag több 10 km-re van a bázistól, védeni a kommunikációját nem olyan mint az otthoni routered, hogy benyomod a WPA2-t és kész is. Ez azért bonyolultabb. Ez nekem sokkal inkább azt mutatja, hogy az amerikaiak beképzeltek, mert sose hitték volna, hogy ezeket a gépeket lehallgatni vagy irányítani más meg tudja csinálni. Szimpla felelőtlenség volt alkalmazásuk amíg minden oldalról nem vannak védve. IT technikusok, ne hagyjátok magatok.
  • sanyicks #5
    "Nincs ott egy ember aki tud gondolkozni?"

    nincs. Állami beruházás. Olyan mint magyarországon, azon tudnak csak gondolkodni hogy nyúlják le a zsozsót.
  • Szefmester #4
    Annyira azért nem mindegy. Én jobban érzem magam, ha a védelmem pl nem 10 másodperces négykattintásos majd okés feltörhetőségű, hanem molyolni kelljen vele az illetőnek.
  • Co1e #3
    amikor a 10 éves kisgyerek feltörte az fbi rendszerét meg a katonaságét... az is le volt védve....
    Szóval igazából tök mind1 :DDD
  • Crane #2
    Ez tényleg vicc. Egyszerűen érthetetlen. De ennyi erővel akár az irányítást is át lehetne venni? Nem? Csak nem venni kell a jeleket, hanem adni, lehetőleg jóval erősebben, mint a "gazdi". (nem tudom, nem értek a lovakhoz)
    Illetve mi a helyzet akkor, ha minden sávon zavarják a rádió kommunikációt? De mondjuk az is milyen vér ciki, hogy milliárdokét fellőtték a GPS műholdakat, most meg rájöttek, hogy amire eredetileg tervezték, arra nem jó. :D

    Nincs ott egy ember aki tud gondolkozni? Vagy minden magyar szabadságon volt? :P
  • TVelvet #1