Berta Sándor

Online testszkennerre hasonlít az internetcsomagok ellenőrzése

A berlini Beuth Műszaki Főiskola professzora úgy vélte, hogy mielőbb háttérbe kellene szorítani a Deep Packet Inspection (DPI) eljárás alkalmazását.

A DPI segítségével az internetszolgáltatók betekinthetnek a felhasználók online adatforgalmába. Rüdiger Weis szerint ezen kell minél előbb változtatni. A Deep Packet Inspection ugyanis lehetővé teszi, hogy a távközlési cégek az elküldött internetes adatcsomagokat elolvashassák és kielemezhessék, sőt, ezeket a csomagokat akár vissza is tarthassák, eldobhassák vagy meghamisítsák a tartalmukat. Gyakorlatilag ez az eljárás olyan, mint egy online testszkenner. Németországban elsősorban a mobil cégek és néhány kábelszolgáltató alkalmazza a DPI-t.

"A távközlési konszernek megpróbálják korlátozni azt, hogy a felhasználók a nekik elvileg biztosított sávszélességet valóban kihasználhassák. Különösen azok az emberek jelentenek tüskét a szemükben, akik - például fájlcserélő hálózatokon keresztül - tartalmakat tesznek elérhetővé mások számára. A célok között szerepel az SMS-szolgáltatások védelme is. Valaki egyszer kiszámolta, hogy a NASA a világűrmissziós kommunikációs költségei sokkal kevesebbe kerülnek, mint az SMS-kiadások." "A DPI-hez szükséges hardverek és szoftverek egyre gyorsabbak és olcsóbbak. Az egyik fő alkalmazási terület a cenzúra és a cenzorok rendelkeznek a szükséges anyagi és eszközökkel. A Deep Packet Inspection lehetővé teszi az adatcsomagok nyom nélkül való megnyitását, módosítását és lezárását. Az SSL ugyan véd ez ellen, de az is kijátszható, ezért kellene minden számítógépre feltelepíteni a HTTPS Everywhere böngészőkiegészítőt" - jelentette ki Rüdiger Weis.

A berlini professzor szerint a felhasználóknak nem szabad elfelejteniük, hogy egyszerre ügyfelek, állampolgárok és a választók is. Ügyfélként elkerülhetők azok a szolgáltatók, akik nem nyújtanak teljes sávszélességet. Állampolgárként csatlakozhatunk különböző egyesületekhez és kezdeményezésekhez, a szabad internetnek köszönhetően pedig minden korábbinál könnyebben vehetünk részt nyilvános vitákban. Szavazóként pedig olyan pártokra adhatjuk a szavazatunkat, amelyek az emberi jogok leépítése ellen harcolnak.

"A Deep Packet Inspection Németországban jogi szempontból nagyon ingoványos talajon áll, egyes külföldi módszerek viszont büntetőjogilag egyértelműen szankcionálhatók. A DPI-technológia exportját meg kellene megakadályozni. Örömteli azt látni, hogy a német külügyminisztériumban is kezdenek bizonyos fokú érzékenységet tanúsítani a téma iránt" - szögezte le végül a szakember. Ugyanakkor naivitás lenne azt hinni, hogy a DPI rövid időn belül eltűnhet a távközlésből, főleg annak tükrében, hogy a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) kitart a megoldás mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DeviloftheHell #1
    pénzelve az elnyomo kormányok és kapzsi érdekvédelmi szervezetek által. üdv az uj sötét középkorban, csak az jut el hozzád amit akarnak a "nagy(kampos orruak kis fekete kallap a fejük tetején)ok