Hunter

Csökkenthető a térhajtómű energiaszükséglete

Újra előkerült a térhajtómű, a fénysebességnél gyorsabb utazási koncepciója, ami állítólag mégsem annyira irreális, mint azt sokan gondolják.

A Start Trek kapcsán ismerté vált térhajtómű a tér-idő manipulálásával mozgatja az űrhajót, kihasználva a fizika törvényeinek egyik kiskapuját. Egy valódi térhajtómű koncepcióját még 1994-ben vetette fel Miguel Alcubierre, mexikói fizikus, a későbbi számítások azonban arról tanúskodtak, hogy egy ilyen eszköz energiaszükséglete egyszerűen lehetetlenné teszi a megvalósítást. Fizikusok egy csoportja azonban azt állítja, hogy némi változtatással életképessé tehető az Alcubierre által felvázolt koncepció, ezzel vissza hozva az ötletet a sci-fiből a tudomány világába. "Van remény" - nyilatkozott Harold White, a NASA Johnson Űrrepülő Központjának fizikusa a csillagközi űrrepülés kihívásait boncolgató 100 Éves Csillaghajó Szimpóziumon.

Alcubierre térhajtóműve egy amerikai focilabda alakú űrhajóból és egy körülötte forgó hatalmas, egzotikus anyagból készült gyűrűből áll. Utóbbi idézné elő a tér-idő görbületet, a csillaghajó előtt összehúzva, mögötte pedig kitágítva a teret. Eközben maga a hajó az egyenletes tér-idő egy buborékjában helyezkedne el, így a benne ülőknek, illetve magának a járműnek úgy tűnne, hogy meg sem mozdultak, ami igaz is, hiszen a tér-idő mozog.

"Az űrben mindent lekorlátoz a fény sebessége" - magyarázta Richard Obousy, az Icarus Interstellar, egy tudósokat és mérnököket tömörítő non-profit csoport elnöke, ami elkötelezte magát a csillagközi űrrepülés kutatása mellett. "Az igazán csodálatos dolog, hogy a tér-időt, az űr szövetét nem korlátozza a fénysebesség"

Elvileg ez a tér-idő mozgás egyszer már megtörtént, pontosan az áhított sebességtartományban. Több modell is arra utal, hogy az ősrobbanást követő gyors felfúvódási időszakban a tér-idő a fény sebességénél gyorsabb ütemben tágult. Ennek fényében a koncepcióval az űrhajó elvileg a fénysebesség tízszeresét érhetné el anélkül, hogy megsértené a kozmikus sebességhatárt. A gond csupán az, hogy az eddigi tanulmányok szerint ennek eléréséhez legalább a Jupiter bolygó tömeg-energiájával egyenlő energiamennyiségre lenne szükség.

Nemrég azonban White elkezdte vizsgálni, mi történne, ha a viszonylag lapos gyűrűt egy jóval kerekebb tórusz alakra változtatnák. Számításai szerint ebben az esetben a térhajtómű ellátásához egy űrhajónyi tömeg is elegendő lenne, sőt a tér-idő buborék optimalizálásával még ennél is tovább csökkenthető az energiaszükséglet, fedezte fel White. "A ma bemutatott felfedezések a kivitelezhetetlenből valószerűvé tették a térhajtóművet, ami megérdemli a további kutatásokat" - mondta White a SPACE.com-nak. "A további energiacsökkentés, amit a buborék intenzitásának oszcillálásával valósíthatnánk meg egy érdekes feltevés, amit vizsgálunk a laboratóriumban"


White és kollégái a térhajtómű egy kicsinyített változatával kísérleteznek. Elkészítették az általuk White-Juday Mező Interferométernek nevezett eszközt a Johnson Űrközpontban, lényegében megalkotva egy lézer interferométert, ami a tér-idő görbülések mikroszkopikus változatait vizsgálja. A csoport szeretnénk megtudni, hogy képesek-e egy nagyon parányi buborékot létrehozni, megzavarni a tér-időt. Ha igen, akkor csak idő és energia kérdése a buborék felnagyítása, véli White.

Több tudós szorít White csapatának, sokan vallják ugyanis, hogy akár a legelrugaszkodottabbnak hangzó ötletekre is szükség lehet, ha az emberiség komolyan gondolja a csillagközi utazást. "Ha valaha is egy igazi űrutazó civilizációvá szeretnénk válni, akkor egy kicsit másként kell gondolkodnunk, egy kicsit merésznek kell lennünk" - összegzett Obousy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Krumplipuska #240
    És akkor még az antigravitációról még nem is beszéltünk. :)
  • kjhun #239
    Egy kis adalék, az Időkép-ről: Tényleg hiperhajtóművet fejleszt a NASA?
  • Kelta #238
    Te nagyon hüle, nem zavar hogy ezt nem én írtam? szerencsétlen..
  • mcganyol #237
    ne etessétek már a keltát :)
    "mer beviszed az energiát akkor 40 tonna leszel és leszakad a tüdőd, mer e egyenlő mcnégyzet, ezt einsteint mondta aki mindkettőnknél okosabb volt, és ezért nekem van igazam!"

    ez kész. azt hiszem szintén tőle származik valami olyasmi is, hogy "csak két dolog végtelen, a világegyetem és az emberei hülyeség. de az elsőben nem vagyok biztos."
  • Mazarex #236
    én a számtech zseni

    http://drexfiles.files.wordpress.com/2009/07/vulcan_commandship_000.jpg
  • Mazarex #235
    javítás d'kyr
  • Mazarex #234
    Csak szerintem hasonlít a vulkáni hajókra? d'kyr
  • Bannedusermail #233
    Igazából te szóltál hozzám, nem én hozzád, az is egy ostoba röfögve-röhögés volt azon, amit nem is írtam, csak belemagyaráztál. Most meg játszod a modorost, amikor a tárgyi tévedésid észrevételezik.
  • Kelta #232
    Ásít..ez unalmas..trollkodsz, és közhelyeket dobálsz ide.
    részemről ennyi.
  • Bannedusermail #231
    Nézz utána a könyvekben, vagy a neten, és szánj erre órákat, ha érdekel. Ez nem olyan, amit pár sorban érdemes elmagyarázni. Annál többet nem érdemes reagálni arra amit írtál, hogy nem úgy van.