Berta Sándor

Az iTunes szabályai ellen lázad Bruce Willis

A színész azt szeretné, hogy zenei gyűjteményét a három lánya örökölje, azonban ehhez az iTunes üzemeltetői nem hajlandók hozzájárulni. Az akciósztár kész bíróság elé vinni az ügyet.

Nem mindennapi jogi összecsapás készül Kaliforniában. A The Sun, a Daily Mail és a The Australian cikkei szerint az 57 éves Willis elő mielőbb rendezni akarja, hogy melyik rokona mit örökölhet tőle. Ezért merült fel, hogy a több ezer dollárért az Apple zenei boltjában megvásárolt dalokat és zenei albumokat a három lánya - Rumer, Scout és Tallulah - kapja meg örökségként. A kaliforniai konszern azonban közölte, hogy a zeneszámok tulajdonjoga nincs a színésznél, így azok nem örökíthetők tovább - ezt viszont Willis nem fogadta el és azonnal értesítette az ügyvédjeit.

Willis korábban tagja volt egy együttesnek, producerként saját CD-ket is készített és a zenei gyűjteménye közel sem nevezhető átlagosnak. Több ezer dollárért vásárolt dalokat és zenei albumokat az iTunes rendszerében. Kedvenc zenekarai között megtalálható a The Beatles és a Led Zeppelin. Az örökségi ügyek intézése közben a filmsztár csupán egy dolgot hagyott figyelmen kívül: az iTunes általános szerződési feltételei alapján hiába vesz meg valaki egy zeneszámot, az továbbra is az Apple tulajdonában marad, a vásárló csak bérli a nótát a kaliforniai vállalattól. Az Apple tiltja a megrendelt dalok bérbe adását, kölcsönzését, eladását, licencelését, terjesztését és nyilvános lejátszását, így az adott termékek természetesen örökségként sem jöhetnek szóba.

Willis három stratégiát alkalmazna. Az első, hogy létrehozna egy alapítványt zenei gyűjteménye kezelésére. A második, hogy öt szövetségi államban támogatni fog olyan pereket, amelyekben a cél a digitális zenéket vásárlók jogainak erősítése. Az utolsó lépés pedig hogy pert indít az Apple ellen. Az eljárás kimenetele kétséges, ugyanakkor felhívhatja a figyelmet erre a problémára és megváltoztathatja az Apple, illetve a zeneipar álláspontját ebben a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #59
    Hát most kamu, nem kamu, de a felvázolt Willis féle hozzáállással értek egyet.
    Ha fizetek érte, akkor mi a f@szom az, hogy nincs semmihez sem jogom...
    (nincs okos telóm, és jó darabig nem is lesz. itt csak az elvekről beszélek.)
  • okosan gyerekek #58
    én félnék az Apple helyében, ez lesz a Die Hard 5, vagy mennyi?
  • defiant9 #56
    Pesze mindenki azt szeretné ha olcsó lenne és átruházható is. Azonban a bérleti konstrukciót lehet személyhez rögzített módon is kötni, lehet pl egy időtartamra vagy x alkalomra személyi kötöttség nélkül, de akár lehet egy tárgyhoz is rögzíteni (pl. autópálya úthasználati bérlet). A szerződés pillanatában eldől a konstrukció módja amit mindkét fél elfogad, utólag jogállamban ezt problematikus vitatni.
  • Reparamorf #55
    Mintha az iTunes-nál fordítva ülnének a lovon. Ha valaki vesz egy lemezt, vagy pénzért letölt akkor a hallgatásának a jogát veszi meg, és azt (a vevő) annak engedi át meghallgatni akinek csak akarja, és annak adja a hordozót akinek csak akarja. Nem kereskedhet vele, (habár szerintem az az egy példányt el is adhatja)
    Sőt az által, hogy egy híres ember tulajdona volt, még értékesebb is.
    Akkor lenne jogos az iTunes álláspontja, ha Bruce W. elkezdené sokszorosítani a zenéket és az árulná.
  • Tetsuo #54
    Szerintem az iTunes nem olyan minoseg, hogy erdemes lenne orokiteni... dehat, Mr. Willis tudja, "nagy gyujtemenye van".
  • Shid #53
    Mennyivel egyszerűbb volt az én helyzetem, amikor a nagyszüleimtől bakeliteket "örököltem".
  • ugh #52
    Aki az applet tamadja rossz ember nem lehet...
    Viszont hulye . Kell iylen suttyo ceggel foglalkozni ..
  • defiant9 #51
    A jog az arról szólt hogy egy Bruce Willis nevű ember a saját account-ját használva hozzáfér a számokhoz. Ha mondjuk Willis nem csinál végrendeletet akkor az összes örökösnek joga van minden számhoz, vagy az Apple fejlesszen rá szoftvert hogy egy accountról 3 felé lehessen transzferálni a zenéket? Willis elfogadta anno a feltételeket hogy csak az övé a nóta, ha ez nem tetszik neki akkor miért nyomott rá...
    A BKV bérletszelvény is egy személyhez kötött jogosultság ami hozzá van linkelve a saját fényképes igazolványodhoz(accountodhoz), ha meghalsz akkor sem örökölheti meg senki ezt a jogot, mivel a BKV policy tiltja.
  • lordsithlord #50
    No akkor itt van egy tisztázandó dolog: természetesen a jogokkal együtt a kötelezettségek is öröklődnének. Ergo ha a lányok megörökölnék a zenegyűjteményt, akkor azzal együtt az apjuk által elfogadott kötelezettségek is jönnének. A helyzet nagyon egyszerű: eldönthetik, hogy élnek-e az örökséggel vagy lemondanak róla. Ez már az ő döntésük. Ha nem kívánják a feltételeket elfogadni, nem kötelező nekik. De ebben az esetben már ők határoznak úgy, hogy nem kérnek az örökségük ezen részéből. Ahogy mondani szokás, nem erőszak a disznótor...
  • Mike #49
    ebben ne legyél biztos
    senki nem tudja megmondani, mennyi ideig lesz lejátszható egy cd

    van írott TDK-m még 95-ből, semmi baja
    van nem egy zenei lemezen is korábbról, semmi bajuk