Hunter

Fülhallgató vagy sugárhajtómű?

Egy új tanulmány szerint a fülhallgatóval történő hangos zenehallgatás majdnem olyan veszélyes, mintha egy működő sugárhajtómű közelében álldogálnánk.

A Leicester Egyetem kutatói azonosították, hogyan vezethet a hangos zene átmeneti süketséghez. A kutatócsoport szerint a hordozható zenelejátszók fej- és fülhallgatói képesek lehetnek elérni a sugárhajtóművek által kibocsátott zaj szintjét, halláskárosodáshoz, például átmeneti nagyothalláshoz, vagy fülzúgáshoz vezetve. A kutatók azt vizsgálták, hogy a 110 decibelnél hangosabb zajoknak való kitettség miért, és hogyan károsítja a fület.

"Az állapot mögött meghúzódó sejtmechanizmus elemzése rendkívül jelentős egészségügyi előnyt jelenthet a populáció egy igen széles rétegének" - mondta Dr. Martine Hamann, az egyetem sejtélettani és farmakológiai tanszékének munkatársa. "Munkánk segíteni fogja a megelőzést, valamint a halláskárosodások megfelelő kezeléseinek megtalálását"

A hangos zajoknak való kitettség képes lefejteni a fülből az agyba irányuló elektromos jeleket hordozó sejteket borító úgynevezett mielinhüvelyt. Enélkül az idegek nem képesek az információ átvitelére. A sejteket körülvevő borítás képes idővel újraalakulni, lehetővé téve normális működésüket. "Most már értjük, miért visszafordítható a halláskárosodás egyes esetekben" - tette hozzá Hamann. "Bebizonyítottuk, hogy a hallóideg körüli hüvely elveszett a vizsgált sejtek közel felénél, kicsit úgy, mint amikor lecsupaszítunk egy erősítőt és egy hangszórót összekötő elektromos vezetéket"

A vizsgálatok szerint a hatás visszafordítható, három hónap múltán a hallás helyre állt, ahogy a hallóideget körülvevő hüvely is.

A mostani eredmény csupán egy része annak a folyamatban lévő kutatásnak, ami a hangos zajok az agy dorzális cochleáris mag (DCN) nevű területére gyakorolt hatásait vizsgálja. Ez a terület közvetíti a fül idegsejtjeinek jeleit az agy azon részeihez, amik dekódolva értelmezik számunkra a hallottakat. A kutatóknak már sikerült bizonyítaniuk, hogy a sejtek sérülése ezen a területen kellemetlen fülzúgáshoz vezet, ami gyakori utóhatása egy-egy rock koncertnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrlujoak #45
    Évről évre előjön ez a téma. De minek? Mindenki jól tudja, hogy a feleslegesen hangos fej/fülhallgató károsítja a hallásunk.
    Éppezért kell jól záródó (hallójáratba(fülkagylóba illeszkedő - és nem feltétlen a szilikondugós megoldást kell itt érteni)fej és fülhallgatót venni/használni, és nem kell a külzajok miatt hangosítani a zenét...

    Pl. az iPhone-ok gyári fülese borzalmas. Gyakorlatilag senki fülébe nem passzol, viszont legalább sok van belőle. Rendre hallom is, szépen, tisztán, mit hallgat az utastárs az iPhone-ján, mert ő hallja a környezet zaját, de én is hallom, amit ő hallgat... Régóta tapasztaltam, hogy a Sony fülhallgatóinak nem "agybadugós" társai is tökéletesen tudnak illeszkedni a fülembe, mégpedig azért, mert nem kör alakú...

    Nem is tudom, és nem is akarom a zenelejátszóm felső kétharmadának hangerejét kihasználni, mert nem kell. Hagyományos fülhallgatót használva is a környezeti zajokat kirekesztve egy kellemes hangerővel tudok zenét hallgatni...

  • errorista #44
    aha (nem)
  • morden #43
    Ja , hát átlag helyre elmész koncert közben nem tudsz beszélgetni max üvöltözni a másik fülébe+ nekem a fülem szokott zúgni meg csengeni utána. Viszont ha hozzáértő emberek csinálják, akkor at 50 db hangfal előtt 1 méterre is normál hangerőn lehet beszélgetni és érted mit mond a másik, közben szétviszi a basszus a tested, nem értem hogy csinálják, de megtudják csinálni.
  • errorista #42
    a koncert hangfosításos és a beszélgetéses rész
  • TothLaci #41
    Szerintem építsen mindenki szuper audiophile rendszert,
    én azt ajánlom... Hangerő max-t meg felejtsétek el, egyáltalán
    nem menő :D:D
  • morden #40
    Összefoglalva amit írtam, kell egy jó minűségű fejhalgató, vagy hangosítás és akkor nincs semmi para, a fülhallgatókat ki lehet dobni a szemétbe, véleményem szerint :D
  • errorista #39
    ?
  • morden #38
    Igen a koncert hangfosítás sem mindegy, átlag magyar szórakozóhelyeken kritikán aluli, bánta a fülem az egész. Máshol meg tudják oldani úgy hogy a hangfalak előtt lehet beszélgetni, izom hangerőn megy a zene és nem fáj a fülem. ( persze 10x áron).
  • Tetsuo #37
    A karosodas merteket, a tunetek megjeleneset sokminden befolyasolja, nem csak a hangero. Mint alabb irtam, a hangminoseg, de pl. az ember lelkiallapota (ebbe most nem mennek bele, de hasonloan pszichikai okai vannak, mint a hangminosegnek, bar utobbinak vannak mas okai is :)) vagy az idotenyezo is.
    Egy elo koncerten is elofordul a 120dB-nel erosebb hang is, kibirjuk :), sot elvezzuk, majd hazamegyunk, kipihenjuk.
    Akkor van baj, ha nem tudjuk rendesen kipihenni vagy mondjuk zajos kornyezetben vagyunk mellette egesz nap, heten, honapban stb. es ugy jarunk hangos koncertekre.

    A fulhallgatok, akarmilyen dragak is, nem tudnak atlepni egy minosegi kuszobot, mar csak a meretbeli korlat miatt is. Emiatt a fejhallgatok elonyben vannak.
    A zart tipusu fules pedig azert jobb, mint a nyitott, mert alacsonyabb lehet a hangero, ugyanolyan erzet mellett, nameg nem zavarjuk vele kornyezetunket.

    Itt van egy ajanlott tipus annak, akinek van ra penze.
  • Ender Wiggin #36
    egy vonat folyósóján 106 decibelt mértem (nyitott összekötő ajtónál). ott állva 3 órát, ugyanúgy tompábban hall az ember utána, mintha zenét hallgetott volna. így aztén én inkább az ezt túlordító zenére szavazok.