Alex

40-szeres zoom az Olympus újdonságán

Az Olympus bejelentette a Stylus SP-820UZ iHS digitális fényképezőgépet, melynek legfőbb jellemzője az elképesztő nagyítási képesség.

Ugyan a Nikon Coolpix P510 42-szeres optikája még mindig megveri, de az Olympusnak sem kell szégyenkeznie műszaki teljesítményével. Az f3.4-5.7-es fényerejű, 22.4 - 896mm nagyítási tartományú lencsék mögött egy teljesen automatikus fényképezőgép van, bármiféle manuális beállítási lehetőség nélkül. Ugyan két képstabilizáló rendszert is használ (szenzor eltolás, illetve magas ISO beállítás), de ilyen nagyításnál állvány nélkül gyakorlatilag lehetetlen bemozdulás nélkül megtartani a fényképezőgépet, főleg hogy elektronikus keresője sincs.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A képeket nagy érzékenységű 14 megapixeles CMOS szenzora rögzíti. Hátulján egy 3 colos 460 ezer pixeles LCD van. Képfeldolgozó processzora (TruePic V) 1080p-s full HD videófelvételre is képes, de ennél érdekesebb a nagysebességű filmfelvétel lehetősége: 240 kép másodpercenként HSQVGA felbontásban. A célcsoport számára fontosak lehetnek a kreatív témamódok, mint a lyuk vagy a pop art, és egyszerű körbeforgatással lehet vele panorámaképet készíteni. Természetesen van benne arcfelismerés, és Szépség (Beauty) módban a képeken lévők bőre és szeme jobban néz ki. Szintén ritkaság hogy beállítható, hogyha háziállatunk a kamerába néz automatikusan exponáljon.

Az SD, SDHC, SDXC memóriakártyák mellett kompatibilis az Eye-Fi wireless SD kártyáival, melyek vezeték nélküli hálózati kapcsolatra képesek, tehát egy ilyen alkalmazásával anyagaink azonnal feltölthetők az internetre. HDMI kimenetről is vezérelhető, például ha tévére kötjük és távirányítóval nézegetjük az eltárolt képeket. AA elemeket használ, amik USB-ről tölthetők a számítógépre másolás közben. Szeptembertől lesz kapható fekete és ezüst színben, várható ára az Egyesült Államokban 330 dollár.

Klikk ide! Klikk ide!

A cég ezzel párhuzamosan a 820UZ kisöccsét is bejelentette, az SP-720UZ-t. Ez "csak" 26-szoros nagyításra képes (F3.2-5.6), de ugyanaz a 14 megapixeles szenzor van benne. Legfőbb eltérése, hogy teljes felbontásban 5, de 5 megapixelre csökkentve akár 30 képet is tud sorozatban készíteni. A nagytestvér ISO6400-ra is képes, ez csak ISO3200-ra. 3D fotózásra is képes, ilyenkor fényképezés után el kell mozdítanunk a kamerát, és a második exponálás automatikusan történik. Az MPO formátumban elmentett képek erre képes tévén jelentíthetők meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #6
    Nem értem miért kell tiltani a manuális beállítást... Aki ilyen gépet vesz miért ne használhatná ki rendesen? Úgy látom az üzemmódváltó tárcsán még bőven van hely.
    Az AA elemek, meg az USB-ről töltés viszont szimpatikus.
  • galocza #5
    canon sx50 a pletyka szerint 44x-ig megy el - s gondolom nem is az lesz a csúcs...
    bár ha tényleg 16mm-ről indulna, az még tetszene is.
  • fityisztma #4
    A fényképezőgép állvány az is képstabilizáló rendszer, ezek szerint!
  • cloud.strife #3
    Lassan már csillagásztávcsövek lesznek ezek a szarok..... :/
  • Thrawn #2
    "két képstabilizáló rendszert is használ (szenzor eltolás, illetve magas ISO beállítás)"

    A magas ISO nem képstabilizáló rendszer, csak rövidebb expozíciós időt tesz lehetővé. Ez ugyan segítség a bemozdulás ellen, de akkor az anno 300 forintos Szmena fényképezőgép is rendelkezett képstabilizáló rendszerrel, mivel vehettem bele nagyobb érzékenységű filmet..
    Valójában két ilyen rendszer van, az itt is említett szenzoreltolásos, illetve a nagyobb hatékonyságú, objektv elemeket mozgató rendszer, mint pl. a Canon IS, illetve a Nikon VR jelölésű objektívjeiben.
  • MuchACHO79 #1
    Csak megjegyezném, hogy olyan SD kompatibilis fényképezőgépet még nem találtam amelyikbe ne lehetett volna beledugni az eye-fi wlan kártyámat... Szóval mint műszaki bravúr nem emliteném ezt külön a cikkben...