Hunter

Hol lehet az elme az agyon belül?

Hol lakozik az emberi elme? Évezredek óta foglalkoztatja ez a kérdés a legnagyobb elméket, egy új tanulmány azonban talán minden eddiginél megfoghatatlanabbá teszi a választ.

A tanulmány főszereplője egy beteg, aki tudatánál van, annak ellenére, hogy agyának három olyan területét is elvesztette, amit nélkülözhetetlennek tartottak az öntudathoz. Az eredmények arra utalnak, hogy a mentális funkcióink nem kötődnek fix agyterületekhez, ehelyett az elme inkább egy több számítógépen futó virtuális gépként viselkedhet, melyben az agy erőforrásai rugalmasan kerülnek elosztásra - vélekedik David Rudrauf, az Iowa Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője.

A funkcionális agyi képalkotás, a mentális funkciók és az agy adott területei közötti összefüggések kutatásához alkalmazott, agytevékenységet monitorozó technika számtalan tanulmányt szült, melyek a különböző agyterületek adott funkcióit térképezték fel.

Az eddigi tanulmányok azt sugallták, hogy három terület, az insuláris kéreg, az elülső cinguláris kéreg és a mediális prefrontális kéreg kulcsfontosságú az öntudat fenntartásához, Rudrauf eredményei azonban ellentmondanak ennek. Amikor tudomást szereztek a betegről, aki egy vírusfertőzésben jelentős mennyiségű agyszövetet vesztett, magába foglalva a három "öntudat régió" súlyos károsodását, azonnal tudták, hogy segítségével eloszlathatnak egy tévhitet.

Az agyi képalkotási eljárások alapján elkészített modellek szerint egy insula (sziget) nélküli betegnek úgy kellene viselkednie, mint egy zombinak. Az „R”-ként emlegetett beteg azonban erőteljes személyiségi fogalommal rendelkezik, például képes felismerni önmagát fényképeken, amiről Rudrauf csapata több teszt elvégzésével meg is győződött, azt a következtetést vonva le, hogy a beteg öntudatának számos aspektusa a károsodás után is jelen van. "A vele való érintkezés már az első pillanattól egyértelművé tette, hogy az agyi képalkotáson alapuló elméletek nem lehetnek igazak" - mondta Rudrauf.

Mindazonáltal a betegnek súlyos amnéziája van, ami meggátolja az új információk megtanulását, és a társadalmi kapcsolatteremtés is igen nehézkes számára, ez azonban nem befolyásolta Rudrauf azon következtetését, mely szerint az öntudat és más magas szintű kognitív funkciók viszonya az aggyal sokkal összetettebbek, mint azt a jelenlegi ismereteink sugallják.. "Ezek olyan absztrakt mechanizmusokat foglalnak magukba, amik nem magyarázhatók a hagyományos funkcionális neuroanatómiával" - mondta, hozzátéve, hogy még több alapvető mechanizmus vár felfedezésre. "Mindannyian szeretnénk egyszerű válaszokat kapni a bonyolult kérdésekre, és hajlamosak vagyunk túlságosan leegyszerűsíteni az agyról és az elméről alkotott koncepcióinkat"

Linda Clare, a brit Bangor Egyetem pszichológusa nem lepődött meg a felfedezésen. "A tudatnak számos megnyilvánulása van" - mondta. "Ez nem csak néhány agysejten múlik."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kelta #16
    A tudat létezik, a lélek nem. azt csak emberek találták ki, próbálván megmagyarázni amit nem értenek :)
    Az agy semmilyen külső izével nem áll összeköttetésben, és nincs külső lélek sem..de elhiszem nagyon izgis meg bulváros ilyen marhaságokban hinni..főleg így 2012-ben, amikor az emberiség nagy része még hisz olyanokban mint isten meg pokol, meg hasonló badarságok.
    ez a nagy szégyene az emberiségnek.
  • zord01 #271
    Az elme a legtöbb embernél, az ánusz körül keresendő...
  • Bannedusermail #224
    Van veleszületett is, az az arcvakság. Számomra ezek az esetek bizonyítják, hogy nincs lélek, és csak biokémia vagyunk. Sőt, semmi mások nem vagyunk, csak az agyunk. Minden más csak kiszolgáló részegység. A végtagok mozgásra és mozgatásra, az emésztőrendszerünk tápanyagellátásra, stb.
  • Oliwaw #59
    Kéne már nyitni egy állandó fórumot hit kontra tudomány címen. ennek lehetnének alfórumai is pl. hülye e aki hisz istenben ?, hülye e aki nem hisz istenben ?, istenben hinni ugyan az e , mint hinni hogy egyszer lesz új meto, hobbi filozófusok ringje, stb.
  • WoodrowWilson #26
    Hogy a viharba lenne egyenértékű? A hitet nem lehet cáfolni.
  • WoodrowWilson #19
    Kutatók nem állítják, ez egy urban legend.
  • Bannedusermail #14
    Hát a léleknek semmi köze az agyhoz. Vallási könyvekhez annál több. Olyan, hogy hallóközpont, meg látóközpont, azért van az agyban, mert az érzékszervek oda vannak bekábelezve. Van fülecskénk, abból mennek-mendegélnek az idegek, és elérnek egészen a hallóközpontig. A tudat, az valószínűbb, hogy szét van osztva a teljes szürkeállományra.
  • Zero 7th #7
    Már egy macska sem ismeri fel magát a tükörben, csak szólok.
  • NEXUS6 #6
    A mai tudomány a tudatra (szubjektumra), és az önreflexív tudatra úgy tekint, mint a legfejlettebb agyi működés jelére. Pedig egy macskának és akár egy egérnek is van talán mindkettő. De lehet, hogy még sokkal alacsonyabb az a szint ahol ez a dolog megjelenik.

    Ezzel a képességgel minden ember rendelkezik, de reprodukálni még nyomokban sem tudjuk. Ez maga a lélek, a nagy misztikum. A magukat racionális gondolkodóknak nevező emberek nagyrésze odáig megy, hogy az elméletbe póbálja belegyömöszölni saját tapasztalatát. Ezzel soxor tagadva, korlátozva azt a képességet, ami neki is születésétől fogva sajátja. Érdekes az ilyen emberekel beszélgetni, felvesznek egy beszélő autómata attitüdöt miközben nyilvvánvalóan nem azok.
  • norbre #4
    lehet hogy létezik valamilyen közös tudat, de valószínű nem így.. ha ez igaz lenne, akkor minden élőlény tudna mindent amit a többiek, még az is amelyik egy sötét szobában van bezárva egész életében.. ez meg azért nem van így :)