Alex

Az urbanizáció a felelős a pekingi viharokért

Az egyre terjeszkedő megapolisz termelte hő miatt az esőzések egyre erősebbek és koncentráltabbak. Többtucatnyi a halálos áldozat.

Az elmúlt hetekben hatalmas esőzések történtek a kínai fővárosban, melyekért helyi meterológusok szerint a városiasodás a felelős. Az elmúlt 60 év legrosszabb napja július 21-e volt, amikor 16 óra alatt 215 milliméter átlagos csapadékot mértek, de egyes külső kerületekben 460 milliméter is előfordult. Az áradások következtében épületek omlottak össze, 77 ember meghalt. "A vihart az Észak-Kína felett örvénylő légtömeg okozta, de Pekingben volt a legsúlyosabb a helyzet, és itt esett a legtöbb csapadék." - nyilatkozta Qiao Lin, a pekingi meterológiai állomás igazgatója a People's Daily lapnak. Qiao gyanúja szerint ennek oka, hogy a város hőszigetként működik és jóval melegebb a környező fejletlenebb területeknél.

A városi hőszigetek azért jönnek létre, mert az aszfalt és a kőépületek sokkal jobban felforrósodnak a természetes földtakarónál. Erre még rátesz az autók, a légkondicionálók és az ipar hatása. Korábban 2006 augusztus elsején volt hasonló özönvíz, akkor 55 milliméter esett alig három óra alatt. A kutatók éppen ezért számítógépes szimulációkkal modellezték a különböző talajok és az urbanizáció időjárásra gyakorolt hatását. Ahogy egyre nagyobb arányt képviselnek a civilizált régiók a szimulációkban úgy lesznek a viharok egyre erősebbek, ráadásul kisebb területeken következik be mindez.


A meterológusok három fontos tényezőt azonosítottak. A nagyvárosok a magasházak által folyamatosan meleg levegőt pumpálnak az atmoszférába, melynek eredményeképp az élénkebb lesz, tehát adott az extra energia a viharok keletkezéséhez. A hő feljebb tolja a felhőket, amik a magasság emelkedésével több esőt bocsátanak ki magukból. A hatás ugyanolyan, mint amikor a viharok hegyekhez érnek, lelassul a mozgásuk és az esőt koncentráltan bocsátják ki magukból.

"A pekingi áradás figyelmeztető jel a többi gyorsan fejlődő régió számára" - nyilatkozta Wang Xuemeim, a Sun Yat-sen University atmoszférakutatója. Wang egy korábbi munkája során kimutatta hogyan változtatja meg a helyi klímát a Jangce folyó deltájának iparositása. "Ez a viharokat extrémebbé tette." Az erős viharok hatásának kivédésére a nagy metropoliszoknak megerősített csatornarendszerrel kell felkészülniük, és a hőtermelés csökkentésére fehér, vagy visszatükröződő felületű anyagokat kell használniuk az építkezések során. Nagyban csökkentheti a káros hatásokat a vegetáció arányának növelése is. "Nem tudjuk megakadályozni a természeti katasztrófákat, de tudjuk csökkenteni a káros hatásokat" - emelte ki Wang.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #120
    neked még ez sem jön össze :S


    ( valaki help, ez valahol rossz irányba csúszott )
  • Bannedusermail #119
    Szórakoztató egy büdös troll vagy, na. :-)
  • Sir Ny #118
    ,, Rajtad kívül senki nem problémázott rajta, sőt megerősítették, hogy helyes a feltevés."

    még mindig hazudsz. Egyszer csak megunod *\me ásít*



    Továbbra is. 50 hsz és 5 napja folyamatos internetközelben nem voltál képes bizonyítani, hogy a hőenergia létező fizikai fogalom. ( sőt, én azóta meguntam, nincs benne a Holicsban, ilyen szó nincs ) Az, hogy nem akarod csak számodra mentség azzal a ténnyel szemben, hogy nem tudod.


    Ha még egyszer beleszarsz a topik közepébe, vagy megpróbálod megerőszakolni a termofizikát/matematikát miközben a kommunikáció minden korrekt formájára ( pld. ha szarunk valamit bizonyítsuk ) teljesen képtelen vagy.

    SG-n lehet hogy ignorálni valakit ne lássuk az írását? ( tök mindegy, írok GM scriptet )
  • Bannedusermail #117
    Miért kellene így tennem? Rajtad kívül senki nem problémázott rajta, sőt megerősítették, hogy helyes a feltevés. Még Wikis linket is adtam.

    Az nem indok, hogy trollkodásból te igényt tartasz rá...

    Kifigyeltem, hogy rendszeresen ezt csinálod másokkal is. Mondjuk mások leszarnak téged magasról. Én meg csak közlöm, hogy nem kívánom teljesíteni az óhajodat. Valahol még szórakoztat is. Tudom mit szeretnél elérni, én azt nem csinálom, de közben meg szóba állok veled, és figyelem, hogy mit reagálsz erre. Biztos meg fogom unni majd egyszer, és akkor én is magasról szarni fogok arra, hogy mit írsz, de eddig érdekes volt. Figyelem, hogy mennyire vagy hülye, és mennyit csak tettetsz belőle.
  • Sir Ny #116
    Meg mindig tartod hogy barmi etelme lene annak amit irtal?

    akkor miert nem bizonyitod barmivel?
  • Bannedusermail #115
    Biztos előadást fogok tartani általános iskolai fizikából egy trollnak, mert neki erre van igénye...
  • Sir Ny #114
    89-es Holics tárgymutatójában nem lelem a kifejezést.
    66-os Szalay hátuljában szerepel, olyan oldalra mutatva, ahol nem említik ezt a szót.

    Na jó, nyertél, 70-es Feynmanban szerepel, ,,[...]az energia ezt a formáját hőenergiának nevezzük[...]"
    Ettől függetlenül nem használják, nincs jelentése csak egy blabla töltelékszóként funkcionál.

    Aki tudja mitől mozog a szél, az nem írja, azért ( a célból ) mozog, hogy kiegyenlítse a hőenergia különbségeket.


    ,,Philcsy is valamivel a töködre lépett, hogy ilyen piti vagy vele is? :-) "

    Ja.
  • Sir Ny #113
    Nem vagyok boldog. Ellenben még mindig nem értem amit mit írsz. Nem látom a hőenergia és a szél közti kapcsolatot. Ha te látod, akkor fejtsd ki kérlek, segítsd meg embertársad, hogy okosabb legyen. ( ha már megtetted, és nem akarsz többet írni, akkor idézd be, vagy nemtom. Tényleg szeretném tudni, hogy hogyan függ össze a szél a reakióhőv hőenergiával. )

    Illetve #81-ben kértem definíciót a hőenergia fogalmára. Ha már megadtad, akkor másold be kérlek megint.

    Tényleg nem tanultam fizikából semmi ehhez hasonlót se ( illetve rémlik olyan osztálytársam, aki kimondta, de ő mintha három osztályt bukott volna év közben ).
  • Bannedusermail #112
    Nem kémiai szakszó, hanem termodinamikai. Része az érettségi vizsgakövetelménynek. Ráadásul már az általános iskolában is része a tananyagnak.
  • Bannedusermail #111
    Ha téged az boldogít, hogy hazudsz arról, hogy mit állított a másik, akkor légy boldog a trollkodásod által.