Berta Sándor

Az elektronikus lábbilincs nem megoldás?

Felmerült a gyanúja annak, hogy egy korábban jogerősen elítélt bűnöző ismét bűncselekményt követett el annak ellenére, hogy elektronikus lábbilincset kell hordania.

Az elektronikus lábbilincsek gyakorlatilag egy kötelezően viselendő jeladónak tekinthetők, hiszen a bűnözőket nem akadályozzák sem mozgásukban, sem az esetleges újabb bűncselekmények elkövetésében. A chipek legfeljebb riaszthatják a rendőröket, ha az elítélt megpróbálja eltávolítani az eszközt vagy egy olyan intézményhez, például iskolához közelít, ahová nem teheti be a lábát. Németországban az a férfi is elektronikus lábbilincset kapott, akit korábban vagyon elleni és szexuális bűncselekmények, továbbá súlyos testi sértés elkövetése miatt ítéltek el és akit azzal gyanúsítanak, hogy idén áprilisban szexuálisan molesztált egy 7 éves kislányt.

A férfi először a gyermek édesanyját ismerte meg, aki később meghívta őt a lakásukba. A molesztálásra ott került sor. A korábbi ügyekben kirendelt igazságügyi szakértő úgy ítélte meg, hogy a férfi esetében 30-50 százalékos a valószínűsége annak, hogy ismét erőszakos bűncselekményeket fog elkövetni, míg a szexuális bűncselekményeknél a bűnismétlés valószínűségét 20-25 százalékra tették. Ezért olyan döntés született, hogy az idén januári elbocsátása után elektronikus lábbilincset kap. A korábbi elítélt eleinte minden szabályt betartott, azonban április 23-án őrizetbe vették és vizsgálati fogságba került, kiderült ugyanis, hogy tíz nappal korábban molesztált egy 7 éves kislányt.

Az eset természetesen óriási felháborodást váltott ki. Beate Merk bajor igazságügyi miniszter elkeseredetten kifakadt: "Milyen lehetőségeink vannak még arra, hogy megvédjük az embereket? Az elektronikus lábbilincs alternatívája ugyanis nem a börtön, hanem az, hogy nem alkalmazunk ilyen eszközöket." Az elektronikus lábbilincseket alkalmazzák Svédországban és 2000 óta Hessenben is. 2010 augusztusában már felmerült az az ötlet, hogy egész Németországban használják ezeket az eszközöket, igaz, akkor a szexuális bűnözőkkel kapcsolatban. Ausztriában 2010 szeptemberében kapott először rab elektronikus lábbilincset, a férfi így kijöhetett a fogházból és házi őrizetbe kerülhetett. Idén májusban pedig a német főügyész azt javasolta, hogy az állam az eddiginél jóval szigorúbban lépjen fel a futballstadionokban és azokon kívül randalírozókkal szemben, s kapjanak elektronikus lábbilincset a huligánok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • okosan gyerekek #25
  értelek. szóval akkor legalizáljuk a nemi erőszakot is, hiszen mi többről volna szó egy pedofil esetében, mint a kielégületlen hajlam túltengéséről? aki nem tud nőt szerezni aztán ezért megerőszakol valakit, azt sajnáljuk meg és próbáljunk RAJTA segíteni, nem?

  a helyzet az, hogy lehetsz buzi is (azt is nyugodtan betegséként aposztrofálhatjuk, hiszen a teljes populációra levetítve a következményeit kihaláshoz vezet) senkit nem zavar, sőt, nem is kell kezelni, mert mindkét fél akaratlagosan hozzájárul ahhoz, ami történik. a gyermekekkel viszont csak szexuális visszaélés képzelhető el, mert nem tartja őket a pszichológia, s így a jogsem teljesen felelősségteljes döntést hozni képes embernek, tehát a tényleges kölcsönös hozzájárulás elképzelhetetlen. azaz, nemi erőszak. nem beszélve arról, hogy különösen súlyos bűncselekmény ez, mivel kiszolgáltatott és védtelen gyermek sérelmére valósul meg.

  Szóval, itt nem önmagában a hajlamról van szó, hanem az erkölcstelenségről, ami tettlegességhez vezet, és igen, az is morális bűn, talán jogi bűncselekmény is, ha ilyen szájtokat néz valaki. Hiszen mit szólnál, nem csak ahhoz, ha meztelen képeket mutogatnának rólad a világhálón, de tudnád, hogy erre egyesek a beteges hajlamaikat élik ki? Nyilván nem tetszene -- ha igen, te is kezeltesd magad. Egy gyerek esetében pedig erről a gyermek maga megint csak nem tud dönteni. Tehát, nincs olyan módozata ennek a betegségnek, amely ha szinte bármilyen formában megnyilvánul ne vonná maga után, hogy az illető különösen elítélendő módon ne viselkedne, és a moralitását egy ilyen betegnek a betegsége szükségképp nem érinti. Tehát a buta logikánkról ennyit.

  És a skizofrénnel ellentétben, akit lehetne vinni a Lipótra (már egyébként nem) egy pedofil alapvetően beszámítható. Hogy nem tudja kiélni magát, az nem jogosítja fel, hogy ilyesmit csináljon, ahogy senkit sem az, ha nem lesz nője. Tehát ilyen értelemben nem beteg, mert nem beszámíthatatlan. Amit ilyen értelemben elkövet, azért neki -- ellenben egy skizofrénnel -- vállalnia kell.

  Ennyit a buta logikáról, te hülye fasz. Remélem nem egy pedofil vagy egyébként!
 • TARTYOM #24
  Azt vágod, hogy csak a nyomorékok akarják büntetni a pedofíliát mert nem képesek belátni hogy ez egy betegség amiről az adott személy nem tehet?

  A pedofilok nagyon nagy része tudja jól hogy beteg és szégyenli is, de nem tud vele mit kezdeni.

  A buta logikátok szerint akkor a skizofrént is börtönbe kéne baszni, és nem kezelni mert vannak ott is olyan elváltozások hogy ajjaj
 • okosan gyerekek #23
  de jó, akkor ezt is húzzuk már ki a listáról, mint az atomerőműveket, azt' mennyünk vissza a g€#ibe a kőkorszakba... komlyan! [email protected]×zom ki van már a sok b#zi politikai játszmával, amik lezajlanak egy ilyen ügy mögött, a franc egye már meg!

  nyilván, nyilván, nem egy pedofilra kell lábbilincset helyezni, és nyilván nem csak iskolák közelébe nem kellene őket engedni, hanem kizárólag azt lenne szabad egy ilyen bűncselekmény után engedélyezni, hogy egyen, szarjon, dolgozzon, és mindezt meghatározott időben és helyen tegye. Ennyire egyszerű.

  Egy ilyet elkövetőnek nem kell randizgatni, meg mászkálni mindenfelé, viszont az sem játszik, hogy az állam tartja őket el. KURVA jó dolog a lábbilincs, csak értelmesen kell használni. A hiba faktor az ember. Mai napig meg lehet szökni börtönökből is és a szökött fegyencek finoman szólva is nehezen integrálódnak újra így megint a bűnöző életforma jön. Akkor tehát a börtön nem is jó? Menyjünk még egy lépést hátrébb? Lőjük azon nyomban le? Jah, hogy a börtönöknek van történeti beágyazódása? Jah, hogy egy ilyen hülye gyökér politikia nyilatkozattal a kérdésben jól elhatárolt és markáns véleményt megfogalmazó szavazók egyik táborát magunk mögé lehet állítani? Jah? Jah? [email protected] ki van a sok gyökér politikussal.

  Először is a jogalkotót kellene börtönbe zárni, az összeset, amelyik megszavazta, hogy egy pedofil iskolákat leszámítva szabadon rohangálhasson. HOppá.

  A rendszert meg altatóval kellene kiegészíteni, amit azon nyomban a rab szervezetébe juttat, ha 1, a lábára erősítő szallagba áramkört, amiből ha csak egy is megsérül, rögvest; vagy 2, a szerkezet borítás sérül meg, például a borítás két felét egymáshoz rögzítő kötőelemek eltávolodnak egymástól; vagy ha elhagyja a rab számára kijelölt helyeket, vagy megszűnik a jelvétel. Ezekben az esetekben, illetve akkor, ha az altatószer fecskendője és a szabad bőrfelület közé bármi bekerül egyből riaszt egy készenléti csoportnak, kiegészítve azzal, ha a fecskendőt akarja szabotálni a rab, akkor áramütést neki a francba, nagy feszültségű áram ütést és figyelmeztető hangot, hogy amennyiben egy a szerkezetben elhelyezett giroszkóp a rab elmozdulását érzékeli -- független a helyváltoztatástól és a GPS által kapott jelektől -- mindaddig, amíg ki nem érkezik egy rendőr és nem hatástalanítja a szerkezetet, az áramütés megismétlődik, vagy, ha a fecskendő és a bőrfelület nincs akadályozva, úgy beinjktálja az altatót. A gép figyelje az életjeleit, így ha beadja az injekciót, de valahogy kijátsza, hogy az ne a szervezetébe kerüljön, úgy újra áramütés. Aki pedig ilyet megkísérel, az megy a sittre.

  Amíg elektromos lábbilincs van rajta, addig lehet normálisan dolgoztatni, a fizetéséből pedig csak annyit kaphasson meg, ami fedezi a hatóságilag ellenőrzött lakhatási költségeit és egy orvos által előírt diétát.

  És most lehet síránkozni, hogy ilyen eszközöket nem szabad használni!
 • mad mind #22
  Rosszul tudod. Az ókori Rómában, még a homoszexualitás is elfogadott volt. Sőt még rosszabbak is. Inkább nem kéne az ókori Rómával példálózni.
 • T0nk #21
  "Milyen lehetőségeink vannak még arra, hogy megvédjük az embereket? Az elektronikus lábbilincs alternatívája ugyanis nem a börtön, hanem az, hogy nem alkalmazunk ilyen eszközöket."

  Igaz. Kínában például egész gazdaságosan megoldották. Főbe lövik, és a golyó árát kiszámlázzák a családjának.
 • thsanyi5 #20
  TARTYOM: Ha ennyire szúrta a szemed az az egy betű, akkor legalább úgy szólj be, hogy az helyes legyen. "baszd meg" és nem "baszdmeg". Nem szokásom, hogy másokat kijavítsak ennyi miatt, de ezt nem hagyhattam ki XD
 • TARTYOM #19
  Van egy vevő a házban lerakva elmozdíthatatlanul. Ez a vevő 20 méteres (mittom én mekkora a kert) körzetben veszi a jelet a bilicnstől és ha kívül megy az illető azonnal riasztja a rendőrséget.

  Ez így működik a legtöbb esetben
 • Kensin #18
  Adni kell neki lehetőséget is a választásra: egy fűrészt a lábához :D
 • nextman #17
  Ha 50% az eselye, hogy ismet elkoveti, akkor van ertelme kiengedni:)

 • bujtorgy #16
  Itt azért elsősorban az "anyuka" (hüje ribanc) volt a hibás, nem a rendszer