MTI

Rengeteg megtakarítást hozna a LED-es közvilágítás

A LED-es közvilágítás alkalmazásával a jelenleg világításra felhasznált energia 85 százalékát lehetne megtakarítani a LightSaver elnevezésű, a fenntartható fejlődésről szóló tanulmány szerint, amelyet a Rio+20 tanácskozáson is ismertettek.

A The Climate Group által a Philips támogatásával készített jelentés azt állítja, hogy a hagyományos égők energiatakarékos LED-es világításra cserélésével a városokban évente 670 millió tonnával csökkenne világszerte a legfőbb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid kibocsátása. ( A közel hetven oldalas tanulmány a itt érhető el.) A világ 12 nagyvárosában - közöttük New Yorkban, Londonban, Sydneyben - elvégzett két és fél éves kutatási program eredménye alapján a tanulmány felveti: ha világszerte megdupláznák a világítás hatékonyságát, ez felére csökkentené a káros anyagok kibocsátásának mértékét. Adataik szerint világításra megy a globális villamosenergia-felhasználás 19 százaléka, és a világítás felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásának 6 százalékáért.

A tanulmány szerint ha csak az Egyesült Államokban 40 százalékkal csökkenne a világításra felhasznált energia, ez éves szinten 53 milliárd dollárral csökkentené az energiaköltségeket. A LED-es kültéri világítás előnyei közé sorolják a tanulmány készítői, hogy minimális javítást igényel: míg 6.000 üzemóra alatt a hagyományos izzókkal működő eszközöknek 10 százaléka igényel javítást, addig a LED-es eszközök meghibásodása 1 százalék. Az égők élettartama 50 és 100 ezer óra között alakul, ez magas megtérülési mutatót eredményez. A tanulmány szerint az energiatakarékos fehér fényű LED-ek piaca 2020-ra 60 százalékkal bővül.

A megkérdezett városlakók háromnegyede támogatta a jelenleg használt technológia lecserélését, az emberek az előnyei között a nagyobb biztonságérzetet és a jobb láthatóságot emelték ki - áll a jelentésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szombi #6
  Gyerekkoromban - nem is olyan rég - a házunk melletti két póznán izzószálas(!!!) lámpa volt! Amikor cserélgették, mindig elkértem a rossz körtéket. A mérete pont ugyanaz volt mint ami otthon is figyelt a csillárból, csak ha jól emlékszem, 150W-os volt. Egyszer csak elkezdték megunni az utca legvégén lévő izzó cseréjét, amikor meg lecserélték a lámpatesteket, kifelejtették...
 • Jozsó #5
  kb. ugyanazt írod, mint BakoSanyi. Vagyis, hogy egy nátrium gőz lámpának (amit az utcai világításban is használnak) jelenleg jobb a hatásfoka mint egy led-nek.

  Én egyébként még az élettartamban sem látok feltétlenül különbséget. A jelenlegi utcai lámpák elég jól ki vannak találva, nem is emléxem mikor láttam utoljára, hogy cserélni kellett nálunk. Ellenben a kísérletképpen megvásárolt ledes "izzó" otthon kb. 2 hét alatt purcant ki. Mindkettő.

  Szerintem ezek az amerikaiak vmi nagyon elavult technológiával világíthatnak, azért jön ki ekkora megtakarítás.
 • kjhun #4
  Tévedsz, a mezei izzók 10-20 lumen/W, a mostanában használt energiatakarékos fénycsöveknek átlagban 60-70 lumen/W-ot tudnak, amelyek közel fehér fényűek, mindegy, hogy hagyományos neon, energiatakarékos kompakt, vagy netán indukciós elven működő (ebben nincs katód, nagyfrekvenciával gerjesztik a gázt), ezek mind ugyanazon az elven hoznak létre fényt (gerjesztett gáz, általában UV fényt ad, és fénypor, ami az UV-ból csinál látható fényt), míg a narancs színű nagynyomású nátriumgőzös fénycső meg ~200-210 lumen/W-ot tud. Míg a LED-ek, a mai korszerűbb darabok is minimum 100 lumen/W fölött vannak, de már tavaly laborban legyártottak olyan fehér LED-et, ami 231 lumen/W-ot, utána meg az idén már 254 lumen/W-ot tudó LED-et is, ehhez képest hol van az energiatakarékos fénycső??? A béka segge alatt. A fehér LED-nél, a jelenlegi elméletek szerint 380-400 lumen/W az elvileg elérhető maximális fényhasznosítás.
 • torcipepe #3
  valójában egyik sem mondható kevés energiából előállíthatónak.
  a wolfram nem önthető formába, mint az acél, hanem speciális gépekkel kovácsolják. a töltőgázok kivonása a légkörből vagy egyéb hordozókból szintén igen rossz hatásfokú.
  a szilícium előállítása ugyancsak sok energiát felemészt és erős savakat is használnak.
 • SzikraHuszár #2
  Mert ha több ideig üzemel, kevesebbszer kell kiküldeni a sokat fogyasztó benzines/gázolajas járműveket, kosaras gépeket. Amúgy tényleg jobb a hatásfokuk? Nem feltétlen elemlámpába szánt hagyományos LED-ekben kell gondolkodni.
  Nem is szólva arról, hogy az utcai lámpának csak lefele kell világítania, ez LED-del nem probléma, a többi megoldásnál itt fellépnek veszteségek.
  De a másik, mihez kell több energia, hogy legyártsák? Led, vagy izzó?
 • BakoSanyi #1
  Ezt nem értem. A LED hatásfoka meg sem közelíti a jelenleg használt utcalámpákét. Egyedül élettartamban jobbak, de ebben mi az energiamegtakarítás???