HENT hírlevél

Felhasználhatóak lesznek az árva művek

A szerzői jogi oltalom alatt álló, de ismeretlen vagy ismeretlen helyen tartózkodó jogtulajdonosú filmek, könyvek nyilvánosan elérhetővé válhatnak az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által egyeztetett javaslat értelmében.

A jelenlegi uniós szabályok értelmében az ún. árva művek felhasználása (így digitalizása) szinte lehetetlen, hiszen jogtulajdonos hiányában nincs, aki engedélyt adhatna erre. Egy európai uniós javaslat ezt - a Magyarországon már kezelt - helyzetet oldaná fel azzal, hogy ezek felhasználására bizonyos kedvezményezett intézmények részére meghatározott feltételek mellett lehetőséget adna. Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament már informálisan megegyezett a tervezett szabályozásról, amely előrelépést jelentene Európa kulturális örökségének digitalizálása felé is.

Az Európai Parlament honlapján olvasható közlemény szerint a javaslat könnyebbé és biztonságosabbá tenné az árva művek felhasználását olyan közintézmények számára, mint a múzeumok vagy könyvtárak. A szabályozási terv szerint árva műnek minősülnének azok az alkotások, amelyek jogtulajdonosa nem azonosítható, illetve nem található meg. A tervezet meghatározza azt is, milyen kritériumoknak szükséges megfelelnie a jogtulajdonos fellelésére irányuló ún. gondos kutatásnak.

Az árva mű státuszt elegendő lenne egyetlen tagállamban megállapítani ahhoz, hogy a minősítés az EU teljes területére érvényes legyen. Az árva mű státuszt elnyerő alkotások, amelyek lehetnek audiovizuális vagy nyomtatott tartalmak, könyvekben megjelent illusztrációkat is, az intézmények által végzett digitalizáción keresztül nyilvánosan elérhetővé válnának. A javaslat értelmében az árva műveket non-profit célra lehetne felhasználni, de lehetővé tennék, hogy a közintézmények ezek felhasználásával jövedelemhez jussanak, amely bevételt azonban kizárólag a jogtulajdonosok felkutatására és a digitalizáció költségeinek fedezésére használhatnának fel.

A tervezet kitér arra a lehetőségre is, hogy hogyan kezeljék, ha az árva művek jogtulajdonosai a felhasználást követően mégis ismertté válnának. E szerint, ha a jogtulajdonos jelentkezik, követelheti az árva mű státusz megszüntetését, egyúttal kérheti kompenzálását is. A szabályozás értelmében a jogdíjat eseti jelleggel állapítanák meg, figyelembe véve különösen, hogy a felhasználás nem kereskedelmi céllal történt, mely megoldással biztosítható, hogy a jogdíjak összege ne terhelje meg magas összeggel a felhasználó intézményt. A szabályozás elfogadásához az EP jogi szakbizottságának, majd az Európai Parlament és a Tanács formális jóváhagyása is szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #3
    Ezt a törvényt nevezik Miki Egér-törvénynek Amerikában. Valahányszor lejárna a jogtulajdon időtartama, mindig meghosszabbítják. Nyújtják, mint a rágógumit.
  • Merces #2
    ..én a jogtulajdont adásvételét megtiltanám, az maradjon az alkotónál aki tetszés szerint bérbe adhatja, és bármikor felmonhatja a bérleti szerződést...
  • sesquatch #1
    Egy lépés a helyes irányba, de szerintem nem elég.

    A megfelelő az lenne, ha egy olyan rendszert vezetnének be, ami pl. 10 évig adna monopóliumot a jogtulajdonosnak, utána a következő időszakot valamilyen pénzösszeggel kellene megváltani (a maximum időszak limitálva lenne). Amennyiben a jogtulajdonos nem jelentkezik, a mű köztulajdonba kerül.

    Így a legtöbb mű 10-20 év után köztulajdonba kerülne, mivel kereskedelmi alapon nem érné meg meghosszabítani.


    Olvastam egy érdekes elemzést arról, hogy ezen megoldás ellenében a nagy szerzői jogtulajdonos cégek miért inkább a szerző jog érvényességének meghosszabítását támogatják (kezdődött 10-20 évvel, most már a legtöbb országban a szerző halála + 50 /70 évnél tart). Az egyik lehetséges indok az, hogy az ingyen elérhető köztulajdonban levő művek hihetetlen versenyt támasztanának az új művekkel szemben. Gondoljuk el, pl. hogy mennyi pl. 1980 előtt írt / készített regény, vers, novella, kép, zene van. És mennyi szar új film :)...