Berta Sándor

Németországban korlátozzák a fájlcserélők hozzáférését

A Kabel Deutschland nevű cég módosította az általános szerződési feltételeit. A változás a fájlcserélőket sújtja és újabb példája annak, hogy a távközlési cégek koránt sem nézik olyan jó szemmel a P2P-tevékenységet.

A Deutsche Telekom a VDSL-előfizetései esetében 100 gigabájt forgalom után korlátozza a sávszélességet, az 1&1 pedig akár fel is mondhatja a szerződéseket. Most a Kabel Deutschland is csatlakozott ehhez a táborhoz, miután megjelentette módosított általános szerződési feltételeit. A társaság arra hivatkozik, hogy biztosítani akarja a megfelelő minőségű szolgáltatásokat és ehhez akár drasztikus lépésekre is hajlandó. A vállalat a szélessávú hálózat csomópontjain automatikus forgalomfigyelést végez, és amennyiben fennáll a hálózat túlterhelésének a veszélye, úgy kész korlátozni a különböző nagy forgalmat generáló fájlcserélők hozzáféréseinek sávszélességét. Ezzel párhuzamosan viszont biztosítja a video-streaming, az internetes és videotelefon, valamint az online játékszolgáltatások sávszélességét, ezek ugyanis elsőbbséget élveznek minden esetben.

Azonban nem csak a hálózati túlterhelés esetén lehetnek korlátozások, hanem egyes esetekben is. A módosított általános szerződési feltételek szerint ha egy előfizető összes adatforgalma egy naptári napot tekintve eléri a 10 gigabájtot, akkor a társaság fenntartja magának a jogot arra, hogy a letöltési sávszélességet 100 MBit/s-ről 100 Kbit/s-ra mérsékelje. Az internetes böngészés, a chatelés, a közösségi oldalak látogatása, az e-mailek lekérdezése, a videostreamelés ugyanakkor nem esik a korlátozás alá.

A Kabel Deutschland illetékesei azt közölték, hogy jelenleg a napi forgalmi korlát nem 10 gigabájtnál, hanem 60 gigabájtnál van, tehát csak az utóbbi elérése után lép életbe a korlátozás. Ez azonban jelenleg csak az ügyfelek 0,1 százalékát érinti.

A forgalomkorlátozási tendencia egyre több országban figyelhető meg. Május végén Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke blogbejegyzésben bírálta ezt a gyakorlatot. Európában gyakori, hogy biztonsági okokból és a forgalom egyenletessége érdekében az internetszolgáltatók blokkolják a fájlcserélésre irányuló forgalmat. A korlátozó cégek 96%-a a fájlcserénél avatkozik be, a mobil szolgáltatók 56%-a pedig a VoIP-kapcsolatokat is akadályozza. A politikus szorgalmazta, hogy a szolgáltatók felhívják az emberek figyelmét a korlátozásokra, tehát ha a kínált kapcsolat nem teljes értékű internetelérés akkor azt ne is árusítsák ilyen címszóval, sőt még csak internethozzáférésként sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #28
    Nem a csucsot irtam, hanem az atlagot, amivel a bazinagy autopalyakon kozlekedhetsz. Van, ahol szinten 4 sav van iranyonkent es 30mph a hatar.
    Agyverzest lehet kapni ezeken az autopalyakon, pl mig Miami-tol lemesz Key West-ig.
  • chuky123 #27
    80 MPH kb 130 KMH itt is annyi a limit az autópályákon Szóval nincs ebbe semmi furcsaság. Mondjuk G_ArchAngel nem tudom honnan veszi az 50 MPH-t Bár az is lehet (az 80KM/H)
  • Narxis #26
    De itt már egyrészt önmagában elég az ha túl nagy adatforgalmat generálsz másrészt ki tudja mikor lesz illegális a VPN is...
  • cateran #25
    Nem akartam elhinni es lecsekkoltam...beszaras..kezdem erteni, miert tartjak a britek hulyenek az amcsikat...A top speed limit 80mph (pl.Utah vagy Texas)
  • G_ArchAngel #24
    Egyesult Allamokban pont ez a jellemzo: 2x4 sav es max 50mph-val mehetsz.
  • chuky123 #23
    Csak azt nem értem akkor minek ezek nagy csomagok 100 mbites net ha nem lehet töltögetni? Ez kb olyan mint lenne egy 2*2 sávos autópálya de csak 40 lehetne menni arra hivatkozva hogy elkopik az aszfalt. Röhely.
  • egr #22
    Az a gond ezzel, hogy Ő itt töltötte le német IP címmel, és mindegy, hogy milyen oldalról, az itteni szerzői jog vonatkozik rá. Például én magyar rendszámú autóval itt szabálytalankodok, akkor a német rendőr megbüntet. És Ő nem "jó német" hanem magyar, ezért azonnal ügyvédhez ment. Nem tudom a végét...
    Amennyiben itt valaki a WiFi-jét nem védi le, a hatóság megbünteti, mert nem gondoskodott róla, hogy illetéktelenek ne használják a netet Illegális tevékenységekre. Ez van
  • Zenty #21
    Miért is?

    Vpn teljesen legális.
    Méghozzá vannak már teljesen korlátlan forgalmú és korlátlan sebbeségű vpn hálózatok és nem is drágán.

    És a minimum 128 bites kódolással azért kíváncsi lennék, hogy bizonygatnák, hogy a torrentről szed le az illető...

    A szolgáltató max 1 dolgot tehet, hogy korlátozza a teljes forgalmat ha torrentezik ha nem a germán illető.

    De ennek az eredménye az lehet, hogy az ügyfél lemondja a netet és megy másikhoz és nyasgem.
    Ha nincs másik akkor a netszolgáltató előbb utóbb tönkre megy és az ő baja. Majd lesz helyette másik aki kénytelen lesz nem diktátort játszani.
  • Krumplipuska #20
    Na igen,majd jól megbüntetjük a szolgáltatót csak kekeckedjen ! Ha ha ha,és ahol csak 1 szolgáltató van ? És Magyarországon a legtöbb helyen ez a helyzet,jobb esetben 2,és kifújt. Nos akkor kit is büntetünk meg ???
  • Narxis #19
    Akkor azért kopogtatnak, hogy miért használsz vpn-t.