Napi Online

Ingyenes wifi lesz a MÁV vonatain

A MÁV-START ősztől valamennyi InterCity vonaton és a budapesti elővárosi forgalomban közlekedő vonatok jelentős részén biztosítja a vezeték nélküli internetelérés lehetőségét, a díjmentesen használható wifi szolgáltatást.

A vasúton utazók visszajelzései és statisztikai adatok alapján is megállapítható, hogy folyamatosan növekszik az igény a díjmentes, vezeték nélküli internetelérésre, melyet leginkább azok az utasok hiányolnak, akik a menet közbeni időt is hasznosan, munkavégzéssel, vagy szórakozással szeretnék eltölteni. Mindezek alapján a MÁV-START jelentős fejlesztést végez az InterCity és a budapesti elővárosi forgalomban közlekedő vasúti kocsikon, hogy növelje a wifiszolgáltatásra alkalmas járművek számát. A fedélzeti, wifi szolgáltatás ingyenesen vehető majd igénybe. A bővítésnek köszönhetően évente ötvenmillió utasnak lesz lehetősége ingyen netezni a vonatokon.

A fejlesztés közel 750 járművet érint, eredményeképp valamennyi InterCity kocsiban már ősszel, év végéig pedig a budapesti elővárosi vonatok jelentős részén, elérhető lesz a díjmentes wifi szolgáltatás. A wifi berendezések beépítését házon belül oldja meg a MÁV Csoport: a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. szakemberei végzik el a munkát. Hamarosan elindul a szükséges eszközök felszerelése és ezzel párhuzamban a mobilszolgáltatók közbeszerzési eljárásban történő versenyeztetése.

A MÁV-START tavaly szeptembertől néhány vonatán már biztosítja a díjmentesen vezeték nélküli internetelérés lehetőségét, folyamatosan nő a felhasználók száma és a letöltött adatmennyiség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morden #14
    Azért örülok, hogy az orvosok nem otthon tanulnak maguktól :D
  • sanyicks #13
    Lol szerinted a gábordénest jónak mondják? :D
    "maradék néhány 100 szaknál nem ez a jellemző."

    Dehogynem, simán jobb úgy, bár jellemzőnek nem jellemző. Az oké hogy egy kőműves nehezen tanulja meg autodidakta módon mert hát nem úgy megy hogy "na most építek egy házat gyakorláskor, vagy belekőművelek éjszaka egy kiszemelt házba" bár kőműves egyetemi szak nagyon ritka :D vagy az orvosnak tanuló sem adhat fel hirdetést hogy "jöjjön el hozzám a lakásomra kioperálom a rákját gyakorlásból olcsóér".

    De az elméletibb, vagy otthon gond nélkül kipróbálható dolgoknál jobb ha az ember maga tanulja, mert gyorsabb, sallangmentes, és az eredmény is jobb, csak hát papír nem lesz belőle, mert otthon megtanulni, majd bejelentkezni csak vizsgákra, az nem biznisz a felsőoktatásban (így ilyet nem is lehet)...
    Régen még igaz volt hogy szinte mindenhez "segítség" kell, mert nem volt net, könyvek is drágák voltak (mármint a maiakhoz képest is drágák voltak).
  • morden #12
    GáborDénes :D ? egyébként pont a programozás olyan dolog, hogy a legjobban autódidakta módon tanulják meg és úgy mennek suliba hogy már tudják, csak kell a papír a cégnél, de azért a maradék néhány 100 szaknál nem ez a jellemző.
  • sanyicks #11
    Én tudásért akartam járni, ezért is iratkoztam be csak egy félévre, mert sok értelmetlen szart bemagolhattam volna, de minek? Úgyhogy inkább munkát kerestem.
    "de ha tanultál volna (mondjuk 5-ösre), akkor a papír mellett tudást is összeszedhettél volna."
    Jaj de naív vagy...
    Hát össze lehet szedni valami tudást, csak az semmire sem jó, semmire sem használható, sehol :) Akkor meg minek? Használható tudást a max a szakok 2%-án lehet szerezni (orvosi szakok), a többinél csak ilyen "mivel húzzuk el az oktatást 3-4 évig hogy beszedhessük a jó kis fejpénzt pár félévig" tantárgyak vannak.

    "Egy elmélet szerint nem az a lényeg, hogy mit tanulsz az egyetemen, hanem az, hogy a munkáltató látja, hogy képes vagy megtanulni a legvadabb dolgokat is, így ha hozzá kerülsz akkor pillanatok alatt megtudod tanulni az ő saját belső rendszereit, logikáját."

    Igen hallottam ezt az elméletet, mindig nagyokat röhögök rajta, és azokon akik ezt benyelik.
    A valóság pedig az, hogy mivel nem tudnak értelmes, naprakész, hasznos tantárgyakat tanítani (mert ahogy a szólás mondja "aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja"), kitalálnak ilyen elméleteket arra válaszul hogy "ez most minek? az életbe semmire sem lehet használni".
    Arról nem is beszélve, hogy nagyon sok oktató még a tölteléktantárgyat is hibásan adja le. Programozás elméleten nem egyszer röhögtünk fel a haverral(mivel már volt gyakorlati programozás tapasztalatunk) amikor a professzor úr olyan egetrengető baromságot mondott, hogy lefordultunk a székről. (nem egyszeri eset, ugyan is ez egy nagyon jónak mondott főiskolán történt, és mindenhonnan hasonlókat hallok).

    És az a baj, hogy felsőoktatási intézményeknek nincs is motivációjuk használható tudás leadására, mert nem nem a használhatóság alapján kapják a pénzt, hanem félévenként, tanulónként. Így az az érdekük hogy minél többen sok félévet ott tölsenek, mert akkor jön a jó kis fejpénz, a rektorbácsik meg mutyizhatják el, miközben amúgy is kapják a 2 millás fizetést a "nehéz" munkáért :)
  • ClassicR #10
    Ha te csak a papírért jártál főiskolára, akkor tényleg nem tanultál sokat. Vannak olyan szakok, amiken nagyon kevés tanulással is át lehet evickélni, de ha tanultál volna (mondjuk 5-ösre), akkor a papír mellett tudást is összeszedhettél volna.
  • morden #9
    Biztos vannak szakok ahol nem valódi tudást tanítanak, de mondjuk egy orvosi, pszichológia stb ott ritkán jár az ember csak a papírért be. Egy elmélet szerint nem az a lényeg, hogy mit tanulsz az egyetemen, hanem az, hogy a munkáltató látja, hogy képes vagy megtanulni a legvadabb dolgokat is, így ha hozzá kerülsz akkor pillanatok alatt megtudod tanulni az ő saját belső rendszereit, logikáját.
  • sanyicks #8
    de jártam, főiskolára, 4 buszmegállónyira volt :)

    Ugyan már szívesen menne az ember valamilyen szakra? Csak a papír kell, az hogy be kell járni az a szükséges rossz. Vagy valaki azt hiszi a felsőoktatásban a papírszerzésen kívül (életben) használható tudást is szerezhet? Igaz én is ezt hittem... előtte.

    Egyébként meglepő hogy nem a Közgép(-en keresztül egy másik cég) telepíti ezt a cuccot, 10x-es áron. Mert úgy szokták. Közgép megnyeri a közbeszerzést, 10x áron mint a valós, és az államtól kapott pénzt 10%-ért megrendeli a valós munkát egy másik cégtől, a többi meg megy a simicska meg a fityiszes fejesek bankszámlájára, vagy pénzmosodacégeibe.
  • Mardekár #7
    Velem van valami baj? Nem inkább megszüntetni kéne az egész MÁV-ot? Mintha valami sikeres adósságmentes vállalat lenne... nem is értem. Az IC-ken talán jobb a helyzet, de a személy járatokon jobb lenne, ha inkább az alap szolgáltatások működnének, például mindenhol kinyílna az elektromos ajtó meg ilyenek...
  • morden #6
    Nem mindenhol vannak olyan szakok amire az ember szívesen menne, + annak a néhány 10 ezer Mester hallgatónak sem mindítanak szakot minden megyeszékhelyen.
  • jeti00 #5
    szóval Te nem jártál egyetemre :)
    a hír remek, több órás útnál hasznos, főleg mivel 3g sincs mindenhol, már csak az áramellátást oldják meg, mint az új ic kocsiknál