Gyurkity Péter

VIA: itt az 50 dolláros minipécé

Érdekes megoldással próbálkozik a jelenleg inkább helyét kereső gyártó, amely árában még az évekig oly sokat tárgyalt százdolláros laptopot is leveri, ám belső összetétele miatt komoly kétségeket támaszt jövőjét illetően.

A VIA lerántotta a leplet az egyszerűen csak Android PC 8750 névre keresztelt alaplapról, amely méretével, valamint igencsak kedvező kereskedelmi árával hivatott meghódítani a vékonyabb pénztárcával rendelkező vásárlókat és országokat. A név alapján rögtön kitalálható, hogy a megoldás az Android mobil operációs rendszerre támaszkodik, ennek megfelelően ARM chipet kap - lássuk a pontos listát!


A mindössze 49 dollárt kóstáló neo-ITX alaplap egy három évvel ezelőtt piacra dobott WonderMedia ARM11 processzort kapott, amely 800 MHz-en fut, ezzel pedig rögtön számos okostelefon mögé szorult, legalábbis a várható teljesítmény terén. A chip maga ugyan a beépített vezérlő révén 1080p felbontást támogat (hiszen eredetileg set-top-boxokba szánták), ebben az összetételben azonban maximum 720p felbontást kapunk, amelyet 512 MB DDR3 memória, valamint egy 2 GB-os Flashmemória egészít ki (utóbbi tárolási célokra), D-Sub és HDMI kimenet mellett. A listán megtalálunk további 4 USB 2.0, a szokásos audio és egy Ethernet, valamint egy microSD csatlakozót, míg az alaplap pontos mérete 17 x 8,5 cm. A fogyasztás üresjáratban 4 watt, terhelés alatt 13,5 watt.


A VIA azt reméli, hogy a nagyjából az ezredfordulón elvárt teljesítmény is bőven elegendő lesz az alapvető feladatok ellátására, annál is inkább, mert manapság egyre több platform támaszkodik a felhő-szolgáltatásokra, vagyis a kliens PC jóval kevesebb feladat végrehajtásáért felelős. Az Android alatt ugyan appok széles tömege elérhető, ezek nagy része azonban nem támogatja az érintőképernyő és az egér egyidejű használatát, így ebből gondok támadhatnak. A cég egyelőre a helyét keresi, szeretnék látni, hogy mire mennek egy alternatív szoftverre támaszkodó megoldással, kihangsúlyozva, hogy az nagy segítséget jelenthet a fejlődő országok szegénységben élő tömegei, vagy akár az oktatási intézmények számára - ahogy azt annak idején a százdolláros laptop esetében hallhattuk.


Ehhez illik hozzátenni, hogy a megfelelő ház, az egér és a klaviatúra, valamint a kijelző hozzáadásával már 49 dollár felett lesz majd a végleges ár, ám ez még mindig kellően alacsony lehet az esetleges sikerhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • teddybear #26
    Bármelyik jobb alkatrészboltban kapsz olyan hdd dokkot, amibe egyszerűen beledughatsz akár 2,5-ös, akár 3,5-ös egységet. Maga a dokk viszont USB-csatlakozós. Csak utána kéne nézni.
  • thesalamon #25
    Sima laikus szemszögből az 5 éve vásárolt GPS navigációs készülékem 25 ezerért
    100x78x22mm – méretben
    tartalmazott egy egymagos 400MHz- es procit, 3,5” érintős TFT LCD-t,
    64MB RAM - 64MB ROM- ot, USB1.1 -et, 1100mA Li-ion akkumulátort,
    és egy MS Windows CE – t, mindezt csicsás műanyag tokban.... hát, nem dobok hátast miatta. Na persze, ha elérhető lesz nem fogom kihagyni :)
  • sanyicks #24
    "Ezzel mit szerettél volna mondani? A 2.5 és 3.5 colos vinyoknak tök ugyan olyan csatlakozója van, nem? Max. kell hozzá rövid kábel."

    És hol van ilyen kábel? az adatkábel ok mert mind2 vége ugyan olyan. Na de a tápkábel az normál esetben a tápból lóg ki, úgyhogy ehhez valami toldókábel kell.
    Na meg a 2,5"-ös vinyók 5v-ról elmennek így lehet hogy a 12v-t nem is ad a gép. Viszont a 3,5"-ös vinyóknak kell a 12v is.
  • Inquisitor #23
    Ezzel mit szerettél volna mondani? A 2.5 és 3.5 colos vinyoknak tök ugyan olyan csatlakozója van, nem? Max. kell hozzá rövid kábel.

    "Na, ha a Farmerama meg az összes többi flash meg JAVA alapu játék gond nélkül és gyorsan fut rajta"

    De nem fog. Van egy halom flash játék, ami a 2 vagy 4 magos gépemen sem fut rendes sebességgel hála a marha nagy optimalizálásnak és sok játék függ még az interneted sebességétől és terheltségétől is ... annak idején volt olyan flash reklám(!) ami egy két magos procit beterhelt 100%-ra, igen mind két magot! Ezért is örülök, hogy kipusztul a formátum rövid távon.
  • sanyicks #22
    ezzel az a baj, hogy nem normális sata van rajta, hanem ilyen beleállítós gagyiság... kinek van otthon 2,5"-ös vinyója? Notiban van olyan, a normál gépekből maradók mind 3,5"-ek. Szerintem senki sem akar csak ezért egy új vinyót venni...
  • sola #21
    Ez a cucc nem rossz, de én akkor már inkább egy Mele-A1000-esbe ruháznék be ha ilyen hobbigépet akarnék. Az ugyan 100 dolcsi, de azért a pénzért van ugyanennyi portja, van egy tisztességesen kinéző háza, infrás távirányítója + a processzora 4x erősebb mint ez a kis szegény ARM11-es. És az gond nélkül veszi a 2056p-s H264-et is.

    + a Mele-ben van SATA vezérlő és tud fogadni egy 2,5"-os merevlemezt.
  • liberty2 #20
    Na, ha a Farmerama meg az összes többi flash meg JAVA alapu játék gond nélkül és gyorsan fut rajta tuti veszek anyámnak egyet. :D Kezd elegem lenni a régi notijából amiben egy múlt évezredből itt maradt videokártya van és minden ami létezik szaggat rajta.
    Pedig jó kis gép, 3 GHz-es, 768 MB RAM, 17-es kijelsző, DVD, Wifi, Bluetooth, stb ( a noti 14 éves ) és még mindig jó az aksija! De a videokártya az egy határ szar!

    Kinek van eladó videokártyája Aces Aspire 1700-asba? Jó áron vennék egyet. :)
  • opeca #19
    A számítógép nem is arra van kitalálva, hogy torrentezzél meg filmezzél. Vagyis ha csak ezt a kettőt csinálod, akkor neked tényleg felesleges a gép.

    Ez egy statikus alaplap, integrált cuccokkal, kb. olyan mint egy boost-olt okostelefon, nagyban, kibelezve.

    Az ára viszont tényleg nem rossz, csak szerezz hozzá egy házat (az lesz vagy 10.000 mert kis mennyiségben fogják gyártani), egy tápegységet (5000 minimum) és jó is vagy.

    Csak hát ha hozzádobsz még 10.000-et akkor kapsz egy mini-atx-es alaplapot, házzal, tápegységgel, és bővítési lehetőségekkel.
  • kvp #18
    Felhivnam a figyelmet a foxconn feliratra a foton. Ezt a kinaiak gyartjak. En is vettem mar 14 ezerert core2solo-s intel oem embedded alaplapot itthon. (brutto ar volt, beforrasztott cpu-val mindennel) Valoszinuleg lehet majd venni itthon is a megadott usd arat euroban ertve+afa.
  • csapee #17
    Kb. 12e HUF és megy a torrent, film, net. Dobom is ki a picsába a számítógépet csak hangoskodik, meg zabálja az áramot.