Berta Sándor

Hamis elektronika amerikai katonai repülőgépekben és helikopterekben

Komoly problémával kénytelenek szembenézni az Egyesült Államok fegyveres erői. Több mint egymillió esetben kerültek hamis alkatrészek a katonai repülőgépekbe és helikopterekbe.

Az Egyesült Államok szenátusának védelmi bizottsága elkészítette a jelentését, amelyben azt vette górcső alá, hogy vajon hány alkalommal kerültek hamis termékek az amerikai katonai járművekbe. Carl Levin demokrata szenátor, a bizottság elnöke rémisztőnek nevezte a dokumentum megállapításait. Egyetlen áramkör meghibásodása miatt akár több katona élete is veszélybe kerülhet. "A tanulmányunk rámutatott arra, hogy a hamisított elektronikai alkatrészek Kínából érkező áradata nem csak a nemzetbiztonságot fenyegeti, hanem az amerikai katonák életét és az amerikai munkahelyeket" - jelentette ki a politikus, aki tavaly ősszel John McCain republikánus szenátorral közösen kezdeményezte a vizsgálat lefolytatását.

A két szenátor közlése szerint a talált hamis alkatrészek 70 százaléka Kínából származott. A pekingi hatóságok ugyanakkor nem adtak vízumot a vizsgálatot végző szakembereknek, így azok nem utazhattak be az ázsiai államba. A jelentés kiemelte, hogy az ügyben komoly felelősség hárul az amerikai hivatalokra és hadiipari konszernekre, mivel nem voltak képesek kiszűrni a hamisítványokat. A hamis részegységek többségét egyébként az amerikai légierő C-17 Globemaster III típusú szállító repülőgépeibe és a különleges egységek helikoptereibe építették be.

Stephen Ezell elemző úgy vélte, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, az igazi problémát ugyanis az jelenti, hogy az amerikai hadiipar gyakorlatilag teljes mértékben a kínai beszállítóktól függ. Ugyan az USA Dél-Koreából vagy Japánból is rendelhetne alkatrészeket, azonban azok átlagosan százszor többe kerülnek, mint a kínai modellek.

A kínai elektronikai termékhamisítás központja Shenzhen városa. Az ázsiai országból gyakran négy-öt alvállalkozón keresztül kerül az adott alkatrész az Egyesült Államokba. Az amerikai kereskedelmi minisztérium korábbi tanulmánya szerint az elmúlt években jelentősen nőtt a védelmi erőket érintő hamisítási esetek száma. Míg 2005-ben 3800 körül volt az azonosított esetszám, addig 2008-ban ez az érték már meghaladta a kilencezret.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wolfking #14
    A kerámia kondi nem tudja kiváltani az elkókat. Egy 1000uF 25V-os elkó néhány gramm, és max 100Ft, ugyanez kerámiából 10-20kg alatt nem előállítható, tehát nem is létezik.
  • kvp #13
    "Szerintem a ma hadiipara a elkókat már teljesen nélkülözi az új termékekben. A kerámia olcsóbb, könnyebb, kisebb és kevésbé szennyezi a környezetet."

    Ehhez kepest windows van jopar amerikai es angol katonai rendszeren es off the shelf komponensekbol rakjak ossze a haditechnika jo reszet. Ezert is van az, hogy ami nem hamisitvany az is kinai gyartasu, csak legalabb valamivel jobb minoseget kepvisel. A 'hamisitvanyok' hibas vagy specifikaciotol eltero mukodese mellett meg ott van az amerikaiak nagy problemaja, nevezetesen az, hogy mi van ha a kinaiak hatso kaput epitenek az altaluk gyartott rendszerekbe. Az amerikaiak mar csak tudjak, mert az oveikben anno volt ilyen.
  • Tau Tang Wou #12
    "Egy olyan iparágban, ahol a helyes működéstől nyilvánvalóan emberéletek függenek."

    Hát igen.
    Ha nem működnek többen maradnak életben az ellenség embereiből.
    Kevesebb árva, stb, stb. :)
  • Jonah #11
    Szerintem a ma hadiipara a elkókat már teljesen nélkülözi az új termékekben. A kerámia olcsóbb, könnyebb, kisebb és kevésbé szennyezi a környezetet.
  • Lucy in the Sky #10
    Gondolom arra értik, hogy nem az előírásoknak megfelelő, gányolmány, olyan "kínai" cucc. Viszont az ilyen holmik nem kettesével jönnek díszcsomagolásban, szóval lehetne szúrópróbaszerűen tesztelni, ha már a globális hatalmi ellenpólus szállítja a terméket.
    Ez így olyan, mintha olcsó, KDNP márkájú kotont vennél nagy tételben, aztán csodálkoznál, hogy hármasikrekkel terhes az asszony...
  • Lucy in the Sky #9
    Okos-előrelátó ellentét? Ez valami ősi kínai mondás?
    "A kapacitas es az elettartam nem ugyanaz."
    Okos, vagy előrelátó az a haditechnikai beszállító, aki olyan kondikat szerel a termékébe, melyek a specifikáció szerinti élettartamuk elején (újonnan) a spec. szerinti kapacitást tudják, aztán idő előtt kimúlnak? Egy olyan iparágban, ahol a helyes működéstől nyilvánvalóan emberéletek függenek.
    Okos vagy előrelátó az a megrendelő, aki ezt nem veszi észre a horror pénzen kifejlesztett kütyüiben?
    Hülye mind.
    És nem is (csak) elkókról van szó.
    A gyártó, na az okos és előrelátó, felelősségre sose vonják, több okból.
  • chuky123 #8
    De mi az hogy "hamis elektronika"?????? Most működik vagy nem? Most azért hamis mert kinában gyártották le negyedannyiért mintha Usában gyártották volna le. Nem értem vki világositson fel.
  • ugh #7
    "Az okos ember angolul, az elorelato, kinaiul tanul..."
  • ugh #6
    A kapacitas es az elettartam nem ugyanaz.
  • Inquisitor #5
    Eredeti alkatrészek hol készülnek, ha nem Kínában? :D

    Lucy in the Sky - Hát van pár nagyobb és sok kisebb nyelvjárás, de ehhez még vegyük hozzá, hogy Kína nagy részén nem is kínaiak laknak, van ott vagy 100 másik nép saját nyelvvel, hagyományokkal, stb.