Berta Sándor

Befolyásolná az EU a felhőszolgáltatások fejlődését

Az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosának munkatársa szerint a számítási felhő technológiától senkinek sem szabad félnie. Eljött az idő a szabványosításra.

"Senkinek sem kell félnie a számítási felhő technológiára épülő szolgáltatásoktól, ugyanakkor az is igaz, hogy számos aggály merült fel ezekkel kapcsolatban. Azonban ezek az aggályok sok esetben félreérthető vagy téves jelentéseknek köszönhetően alakulnak ki, ami arra vezethető vissza, hogy az emberek nem ismerik a jogi helyzetet vagy a műszaki követelményeket. Kezdeményezésünkkel nem a végfelhasználókat célozzuk meg, viszont azt is látni kell, hogy a felhőszolgáltatások közvetve őket is érintik."

"Amennyiben valami rosszul alakul, akkor persze azonnal felmerül a kérdés: ki hibázott? Az Európai Unió számos esetben segíthet a cégeknek. Gyakran előfordul, hogy az adatvédelmi vagy a biztonsági kérdések nincsenek elég egyértelműen megválaszolva. Ennek oka, hogy a piac még fejletlen, ezért szeretnénk az európai uniós tagállamokkal és a gazdasági élet szereplőivel közösen egységes követelményeket támasztani a cloud-szolgáltatásokkal szemben. Fontos, hogy támogatni akarjuk a kifejlesztett tanúsítványokat, de semmit sem akarunk előírni vagy meghatározni. Nem akarjuk például arra kötelezni a szolgáltatókat, hogy bizonyos ajánlatokat tegyenek. Biztos vagyok abban, hogy az egységes szabványok használata a kívánt reakciókat fogja kiváltani, ez ugyanis mind a két oldal érdeke" - jelentette ki Carl-Christian Buhr, aki Neelie Kroes európai uniós biztos csapatának tagjaként a számítási felhő technológiával kapcsolatos ügyekért felel.

A közelmúltban már sikerült egy komoly eredményt elérni: a CERN, az ESA és más tudományos szervezetek megalapították a Helix Nebula konzorciumot, így lehetővé vált, hogy közösen fogalmazzák meg a felhőszolgáltatókkal szemben támasztott követelményeket és közösen tárgyaljanak ezekkel a cégekkel.

"Megpróbáljuk magasabb szinten befolyásolni, hogy ez a gyakorlat és a cloud-computing a közigazgatásban, illetve a gazdaságban is elterjedjen. Ezt a célt szolgálja az európai cloud-partnerség, amit Neelie Kroes jelenleg felépít. Amennyiben négy tagállam sikeresen megállapodik a felhőszolgáltatások beszerzésével kapcsolatos szabványokról, akkor a többi 23 tagország is csatlakozhat hozzájuk. Mindez kihatna a piacra is, hiszen a szolgáltatók tudnák, hogy milyen ajánlatokat kell kínálniuk. Persze felmerül a kérdés: mi van, ha a szolgáltatók nem akarnak egységes szabványt? Nos, ez aligha történhet meg, hiszen a közbeszerzések teszik ki az éves európai IT-kiadások 20 százalékát, ez pedig egy hatalmas szelet. Amelyik cég azt mondja, hogy nem vesz ebben az egységesítési folyamatban részt, az könnyen a partvonalon kívül találhatja magát" - tette hozzá a politikus.

Carl-Christian Buhr végül leszögezte: természetesen gyakran előfordul, hogy az Apple, a Facebook, a Google és a többi vállalat nem tud megállapodni az európai adatvédelmi hatósággal, s emiatt vitákra kerül sor. Napjainkban az egyes tagállamokban hatályban lévő eltérő szabályozások komoly problémát jelentenek, emiatt az Egyesült Államok ezen a területen előrébb tart. Az európai adatvédelmi reform ugyanakkor változást hozhat ezen a területen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #6
    Fa*om.
    Akkor mar meg van mert nem esett egesz osszel eso.
    Rohadjanak meg.
  • nlght #5
    halgatyó +1
    lordsithlord +1

    A felhőszolgáltatás az induló kisvállalkozásoknak jó, mert kedvezményt kapnak és olcsóbban kijönnek, mintha saját szervereket és licenceket vennének.

    De hosszútávon én nem tartom szerencsésnek. Ha mindenki mindent felhőben tárolna mondjuk 10-20 év múlva, akkor állambácsi szépen hozna olyan törvényt, hogy szépen belelásson a felhőbe. A facebookot is figyelik a szervek most is. De ott még nem adsz meg magadról annyi adatot/fájlt. A felhő egy megvalósult álom lenne az államnak a totális kontrollra. Eljön majd 1984... Arról nem is beszélve, hogy ha nagyon elterjed a felhő, akkor rendszergazdák ezrei kerülnek utcára világszerte a köv. években.
  • lordsithlord #4
    Pár kérdést azért felvet a felhőszolgáltatás. Nálam az egyik legfontosabb: miért kellene egy olyan rendszerben bíznunk, ami arra épült, hogy az adataink egy másik fél szerverein legyenek? Hogy az esetleges hozzáférési problémákat már ne is említsem...
  • birdo #3
    Már javában használjuk a " felhőszolgáltatásokat.....most akarnak még csak " szabványosítani ??? Mennyibe fog ez nekünk fájni ??
  • halgatyó #2
    "senkinek sem szabad félnie"
    Hát, ha NEM SZABAD félnünk, akkor nem is MERÜNK félni!
  • usersg #1
    "Az Európai Unió digitális menetrendért felelős biztosának munkatársa szerint a számítási felhő technológiától senkinek sem szabad félnie."

    Persze hogy ezt mondja... ha egyszer érdekében áll.