Berta Sándor

A Google Apps rendszerére tér át az amerikai belügyminisztérium

Az 90 000 munkatársa a jövőben nem a Microsoft irodai megoldását, hanem a Google Apps for Government nevű elektronikus levelező és irodai rendszert fogja használni.

Az üzlet nyertese a keresőcég mellett az Onyx Networking. A szerződés hét évre szól és az értéke 34 872 728 dollár. A hír egyben azt jelenti, hogy a Google és az Onyx a korábban biztos befutónak tűnő Microsoft orra elől halászta el a megbízást.

Eredetileg már tavaly január 25-én el kellett volna dőlnie, hogy melyik IT-óriás nyeri meg az amerikai belügyminisztérium pályázatát, azonban a Google már 2010 novemberében beperelte a szaktárcát azért, mert az álláspontja szerint előnyben részesítette a Microsoft Business Productivity Online Suite Federal (BPOS) megoldását más levelezőszoftverekkel és azonnali üzenetküldőkkel szemben. A konszern úgy érvelt, hogy ezzel a döntéssel a belügyminisztérium megsértette a szabad piaci versenyhez fűződő jogot és a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabályokat. Emellett azt állította, hogy saját megoldása, a Google Apps ugyanúgy képes lenne megfelelni a szaktárca igényeinek. Ezt egyébként a szaktárca IT-illetékesei is megerősítették a cég képviselőivel folytatott megbeszéléseken.

A per során az első fokon eljáró bíróság a vállalatnak adott igazat. A Google és az Onyx visszavonta a keresetét, miután a minisztérium megváltoztatta a pályázati feltételeket és meghosszabbította az eredetileg kitűzött a határidőt. Végül a pályázaton a Google és az Onyx közös ajánlata nyert. A Google Apps for Government online szövegszerkesztőt, naptárat, levelező- és chatrendszert egyaránt tartalmaz. Az új szolgáltatás az év végétől lesz elérhető a minisztériumi dolgozók számára. A hivatalban eddig hét különböző levelezőrendszert használtak. A váltásnak köszönhetően a kabinet 2020-ig 500 millió dolláros megtakarítást remél.

A döntés egyben azt jelenti, hogy az amerikai belügyminisztérium lesz a legnagyobb olyan kormányhivatal, amely a Google megoldását alkalmazza. A rendszert jelenleg a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) és a General Services Administration (GSA) használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • breckinridge #11
    Persze, mert a magáncégeknél nincsen ám korrupció. Láttam néhány nagyobb cég rendszerét, hát ha ott nem fizették le az informatikai vezetőséget, akkor sehol, annyira gagyi volt az egész.
  • mad mind #10
    Ja, minden kormányzatban ez van. Most is csak azért nyert a google, hogy befogják a száját a sok nyavalygónak. Majd egy-két éven belül vissza a microsofthoz, aztán pár év és váltás megint.
  • torreadorz #9
    "Elhiheted, hogy egy ilyen volumenű informatikai rendszerváltást hatástanulmány előz meg"

    Jaj ez fájt. Egy minisztériumról beszélünk teli korrupt emberrel és nem egy profitorientált magáncégről. Nem lesz itt semmiféle _valódi_ hatástanulmány, az ilyen projektek általában felül dőlnek el, maximum 1 év múlva ha nem válik be egy vagon pénzért visszaállnak a régi rendszerre.
  • usersg #8
    "Napi 24 órában szöveget szerkesztek."

    Aludni nem szoktál? :D Én azért ilyen sokat nem szoktam szerkeszteni. Meg a fontosabb, de kevéssé változó doksik esetén megcsináltam egyszer a latex sablonomat, és csak 5 perces copypaste kell, meg egy két plusz szó, hogy a végeredmény rendben legyen. (nincs bekezdés gyomlálás, meg betűfestegetés )

    Abban persze igazad van, hogy ezeknek a hivatalnokoknak valószínűleg elegendő lehet ez is, elképzelhető hogy a felsoroláson, meg a középre helyezésen túl nem is kell nekik semmi. Viszont az egyéb hátrányok megmaradnak. Kíváncsi leszek az eredményre. Akik ugyanis ezt kitalálták, a spórolás miatt váltottak. A valós használat mellett majd sok dolog ki fog derülni.
  • Narxis #7
    Napi 24 órában szöveget szerkesztek. Elhiheted, hogy egy ilyen volumenű informatikai rendszerváltást hatástanulmány előz meg. Nem fognak csettintésre váltani. Felmérik, hogy mit kell tudnia és ha tudja akkor váltanak.

    Az, hogy neked nem elég az egyéni szoc. probléma.
  • Chronos2111 #6
    Autót hasonlítasz össze háromkerekű napelemes motorral. Your argument is invalid :)
  • usersg #5
    Has kapsz egy autót, aminek csak a váza van meg, meg a kormány, akkor az nem minimalista, hanem sz@r. Akkor lenne minimalista, ha egyébként tudna mindent, amit kell. De kb 15 évvel van lemaradva a hasonló vizuális szerkesztők mögött. A kimenet minőségében meg (mondjuk egy latex -hez képest) kb az ősrobbanás szintjén van. Ha valaki igénytelen, és elviseli a sok szopást ami a funkciókészlet hiányosságából adódik, valamint lenyeli hogy mindenét a google -nek adja, annak jó lehet. Másnak nem igazán. Még az erőforrásigénye is egy rossz vicc ahhoz képest amit ad. Nem tudom hogy 2012 -ben miért a visszafejlődés a cél. Amúgy, próbálj meg vele egy 20+ oldalas sima szöveget rendesen kezelni. Vicc. Bezabálja a gép erőforrásait a semmiért. Több ezer oldalas doksit is tudok kezelni a gépemen, egy ilyen webes szutyok meg nem működik rendesen semmin.

    Mondjuk bizonyos forrásanyagok alapját összerakni jó lehet, ha a közös szerkesztés a cél. De még így is csak akkor, ha utána valami normális programmal hozzák össze a formázást, mert arra már alkalmatlan. A más software -ekkel való együttműködés is a béka segge alatt van. A google egyetlen igazán jó terméke, a kereső.
  • Chronos2111 #4
    És látszik hogy le vagy maradva. Az emberek 90% nem használja ki az office 90%-t. A legtöbbnek elég a minimalista gapps, ami sokkal dinamikusabb, könnyebb kooperálni és a filozófiája azért fejlettebb. Én folyamatosan használom a magánéletemben a docs-ot például és egyetemen imádtam hogy hárman dolgozunk egy doksin. Az ábrák is gyorsan megvoltak, a szerkesztéssel sose volt bajom. Akinek több kell - kétlem egy ilyen hivatalban több kellene - az libre vagy ms office.
  • usersg #3
    Ezek szerint te nem szoktál szöveget szerkeszteni... Ha csinálnád, tudnád hogy a gapps az egyik legócskább megoldás a világon. Na nem mintha a microsoft office minden programját szeretném, de a gapps fényévekkel van lemaradva tőle.
  • Narxis #2
    Nem lesz, teljesen jó lesz a Google APPS is.