Napi Online

Rengeteg magyar pénze úszott el online devizakereskedésen

Furcsa sajtótájékoztatón szabadkozott a Quantum XXL jogi képviselője, de az ügyfelek elveszett 1,8 milliárd forintjával kapcsolatban több új kérdés merült fel, mint ahányat sikerült megválaszolni.

A Quantum XXL nem felelős az ügyfeleket ért veszteségért - hangoztatta Kiss Attila ügyvéd, a forexbróker cég jogi képviselője, hozzátéve, maga sem tudja, hogy hova tűnt a pénz. A hongkongi cég által beszervezett ügyfelek április elején szembesültek azzal, hogy nyitott pozícióik lezárultak, és a korábban ismertnél jóval nagyobb veszteségeket szenvedtek az ügyeleteken. A bukás ráadásul nagyobb volt a Quantum XXL által állítólagosan garantált 70 százalékos tőkevédelemnél is.

A társaság által megerősített sajtóbecslések szerint összesen nagyjából 8 millió dollár, tehát 1,8 milliárd forint volt az ügyfeleket ért kár. Ez a cég által beszervezett ötezer ügyfélből, és az áltagosan 7000 dolláros alaptőkéből adódott; egyes számítások szerint mivel az ügyfelek fele két számlával is kereskedett, nagyjából 13,5 milliárd forintot gyűjtöttek be. A cég képviselője szerint azonban pontosan még nem lehet tudni sem kárt, sem az esetleges polgári perekben beérkező kárigényt.

Ámde a pénz kezeléséhez a Quantum XXL-nek Kiss szerint semmi köze nem volt, hiszen az ügyfelek egy ciprusi céggel, a Tadawul FX-szel álltak szerződéses viszonyban. A Tadawul és Quantum közötti viszony lényege az volt, hogy a hongkongi cég ügyfeleket szervezett be a ciprusinak, és az általuk nyitott nyereséges pozíciókból jutalékra tett szert. Kiss elmondása szerint az általa képviselt társaság csupán egy - titokzatos, meg nem nevezett cég által fejlesztett - szoftverhez való hozzáférést biztosított a kuncsaftok számára, azután algoritmusok alapján kereskedő robotok hajtották végre a tranzakciókat. A befektetésekkel kapcsolatban azonban az ügyvéd szerint nem adott tanácsot a Quantum, és a kereskedés folyamatába, illetve az azzal kapcsolatos tájékoztatásba sem szólhatott bele a ciprusi céggel kötött szerződés szerint. Minden más tehát a Tadawul FX felelőssége - állítja a jogi képviselő.

A sajtótájékoztatón - amelyen részt vett egy, a Quantum nevében nyilatkozó titokzatos személy is - elhangzott, hogy érthetetlen az "alaptalan vádaskodás". Bár később a jogi képviselő hozzátette, talán azzal magyarázható az ügyfelek feháborodása, hogy "fizikailag" csupán az őket beszervező Quantum XXL alkalmazottaival találkoztak.

A Quantum - melynek neve kísértetiesen hasonlít Soros György Quantum Fundjára - a stocklandyard.hu fórumán kommentelő ügyelei szerint MLM-módszerekkel szerzett új ügyfeleket, akiknek mesés, ráadásul biztos hozamokat ígért. A dühös ügyfelek elmondása szerint a cég luxushotelekben tartott előadásain való részvételért 300 dollárt kellett fizetni, ám ha valaki több embert hozott magával, az kedvezményekhez jutott.

A társaság szerint a veszteség azért jelentkezett, mert a Tadawul - mivel egy új elszámolási rendszerre tért át - önhatalmúlag lezárta az ügyfelek nyitott pozíciót; ezek aztán az ügyfelek nagy meglepetésére gyakran a "garantált" tőkevédelemnél is nagyobb veszteségeket mutatattak. Különössé teszi az érvelést, hogy az algoritmikus kereskedésben általában rengeteg ügyletet bonyolítanak a robotok, és szűk stopokkal dolgoznak. Tehát nyitott pozíciókból harminc százalékos veszteségeket már le kellett volna zárni.

Az ügyfelek nem is látták számlájuk valós állását, csak a nyereséges pozíciókat, ami Kiss szerint részben a Tadawul FX, részben pedig a szoftver felelőssége. A kereskedést ugyanis a szoftver végezte. A hongkongi társaság nevében beszélő férfi szerint csupán átmenetileg halmozódtak fel nagy veszteségek a számlákon, ám a jövőben bizonyára nyereséget hoztak volna - mivel azonban a ciprusi cég március 31. és április 2. között az elszámolási rendszer cseréje miatt önkényesen lezárta a pozíciókat, ezért maradtak a vaskos mínuszok. Részletes tájékoztatást a sajtótájékoztatón nem kaptunk a Tadawul elszámolási rendszere cseréjének okairól sem.

Kiss közölte, a Quantum XXL a történtek miatt felbontotta a Tadawul FX-szel kötött szerződését, sőt, ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz csalás és sikkasztás gyanúja miatt. A cég sajtónak kiosztott nyilatkozatából kiderül, hogy a Quantum XXL a jövőben pénzügyi szolgáltatásokat is folytatna majd, amiért már meg is kezdték az engedélyeztetési eljárást az "az EU egyik országában" - a jogi képviselő azonban részletesebb tájékoztatással nem tudott szolgálni ezek mibenlétéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • botiordog #12
  ez a legegyszerubb online penzkeresesi modszer, s meg eleg profitalo is, ez egy kozosegi oldal ahol minden tevekenyseger pontot kapsz amit majd penzre valthatsz, a celjuk hogy magasabb rangot erjenek el a google keresesi listan ehez minel tobben kell hasznaljak minel tobbet kommenteljenek stb stb.... ezert mondom hogy meg profitalo egyelore, sikerult kivaltanom egy 150 dollaros paypay kartyat idaig. itt a link aki gondolja iratkozzon fel megeri

  http://www.intichat.com/invite/user_57645/
 • botiordog #11
  http://www.intichat.com/invite/user_57645/
 • atys2 #10
  A Saxo is egy lehúzós banda. Nagyon drága náluk a kereskedés.
 • gosub #9
  más kezében csak egy valami nő és az nem a pénz.
 • sanyicks #8
  pedig simán reális hogy így keres, csak kellenek hozzá a megfelelő bennfentes kapcsolatok :D
 • leetjunction #7
  Akinek kell:

  TADAWUL FX SA
  49 Rue de la Gare-1530 Payerne, Switzerland

  Egyébként MT5-ös platformot használnak, ami elég közepes FX viszonlatban. Aki komolyan pénzt akar keresni az a Saxo Bankot választja aki több tízezer számlát kezel.

  Egy kis érdekesség, amit a cég alkalmazottja írt egy forum bejegyzésben:

  Regulated by: CySec and MiFID compliant
  Registered with: FSA (UK), BAFIN (Germany), PSZAF (Hungary)
 • ADAMEX9 #6
  Gondolom a cikkhez releváns reklámokat dob a rendszer...
 • EnxTheOne #5
  Nem olvastam el a cikket, de:

  Itt az sgn most is látok két ilyen deviza kereskedési hirdetést :D
  Oldal tetején:
  Valami 100 euros befektetés, 40,000 euros éves kereskedelem. :D

  Oldalt:
  Ilyen fake chat ablak ahol 3 ember beszélget hogy több száz eurot kereset pár nap alatt miközben a kanapén ült. . :D
 • globint #4
  Valamiből finanszírozni kell a háborúkat, pl. a palesztínok ellen, nem is beszélve az Irániak ellen készülő "megelőző" csapást....
  Fuuujjjjjj! Nem is tudom hányjak, vagy csak sírja?
 • mrzed001 #3
  Hihetetlen, hogy még mindig van olyan marha, aki az ilyeneknek bedől.
  Komolyan, ezeket kellene extra "hülyeségi luxusadóval" jól fejbeba... tolni.