Berta Sándor

Olcsóbb SSD-meghajtókat dob piacra az Intel

A 330-as sorozatú Intel SSD-k 60, 120 és 180 gigabájtos változatban lesznek kaphatók és 3 év garancia vonatkozik majd rájuk. A társaság ezúttal a sebesség mellett arra is figyelt, hogy az új termékek olcsók legyenek.

A mindössze 7 mm vékony SSD-meghajtók 25 nanométeres gyártási eljárással készülő MLC flashmemória-chipekre épülnek. A 2,5 collos adattárolók támogatják a SATA 3.0 szabványt. A 330-as sorozatú termékek maximális olvasási sebessége 500 MB/s. A 120 és a 180 gigabájtos változat maximális írási sebessége 450 MB/s, a 60 gigabájtosé 400 MB/s.

A másodpercenkénti írási és olvasási műveletek számának tekintetében a 180 gigabájtos SSD 330 olvasáskor - a 4 kilobájtos fájlok esetében - 42 000 IOPS-os, míg íráskor 52 000 IOPS-os értéket produkál. Ugyanakkor a 120 gigabájtos változatnál ezek az értékek olvasás esetén 22 500 IOPS, írásnál 33 000 IOPS, míg a legkisebb, 60 gigabájtos modellnél olvasás esetén 12 000 IOPS, írásnál 20 500 IOPS.


Az Intel az SSD-meghajtókra 3 év garanciát vállal és a cég tájékoztatása szerint a termékek élettartama is 3 esztendő. Bár a gyártó nem árulta el, hogy milyen vezérlőchipet használ, a sebességadatok miatt nagy a valószínűsége, hogy - éppúgy, mint az idén februárban bejelentett 520-as sorozatú SSD-knél is - a SandForce SF-2281 típusú megoldására esett a választása. A 60 gigabájtos SSD 330 bevezető ára 89 dollár, a 120 gigabájtosé 149, míg a 180 gigabájtosé 234 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #22
    Használd csak, nekem nem fáj. De nekem akkor sem kéne. Pláne nem annyiért. Amennyivel ez elvileg gyorsabb, nem annyival drágább, hanem sokkal többször. Egyébként meg a gépem ssd nélkül is nagyon gyors, semmi értelmét nem látom, hogy extraprofitot rakjak egyes gyártók és kereskedők zsebébe.
  • willcox #21
    Ezt a marketing dumát honnan idézted? Tudod, a "papír" mindent elbír.
  • narumon #20
    Ennyit pl az elhasználódásról:

    "Egy adatbázist tároló MLC-alapú SSD - ami folyamatos igénybevételnek van kitéve - az egyik véglet 15 TB-tal, és egy "boot meghajtó", kvázi asztali számítógépbe vett SSD a másik (370 TB). Rosszindulattal vegyük a két érték közepét, azaz 190 TB-ot, és az jön ki, hogy 1900 írásciklusnyi időnk van hátra, tehát az SSD kb. 28 évig fogja bírni. Most őszintén, hol lesznek ezek az SSD-k 28 év múlva? De hogy az elméleti számolgatás helyett életszerű példával szolgáljunk, az általunk használt SSD 3 hónap használat után kb. 1100 GB-nyi írást rögzített, ez felszorozva 1,25-tel 1375 GB 3 hónapra levetítve, ami kb. 5,5 TB évente. 190 TB-tal számolva ez azt jelenti, hogy kb. 34,5 évet bír majd az SSD, de ha ennek a felhasználónak megelőlegezünk napi 30 GB-írást (15 GB helyett) még akkor is 17 évről van szó, és ez már tényleg közelít az elképzelhető legrosszabb eshetőséghez... Hol lesznek a mai hardverek 17 év múlva? Sehol..."
  • narumon #19
    Igen csak ellentétben a te állításoddal nincs az SSD-knek semmi baja. Köszöni szépen nagyon sokat használják megelégedéssel. Jelenleg csak oprendszer alatt van értelme, máshol nemigen. Ráadásul ha megnézed egy ilyen SSD írhatóságát akkor rájössz, hogy folyamatosan írogathatod évekig mielőtt meghalna rajta 1-1 szektor.
    Én továbbra is tartom, hogy már nem vennék gépet SSD nélkül és biztos vagyok benne, hogy megbízhatóbb mint egy HDD.
  • willcox #18
    Oprendszert végképp nem bíznék ssd-re, mert ha ott van valami gond, akkor a gép hibásan, vagy egyáltalán nem működik. Ráadásul a legnagyobb igénybevétel többnyire azon a meghajtón jelentkezik, ahol az oprendszer van, az ssd-k meg hiába gyorsak elvileg, ha gyorsabban meg is halnak, mert közel sem írhatók annyiszor, mint a winchesterek.
  • willcox #17
    "A géped nézném át inkább, ha normál pendrive-ok ról van szó" - melyiket? Mert mindegyik másik gépben halt meg. Egyébként meg nem egymás után, hanem kb. 6 év alatt. Jelenleg is van 7 pen drive-om, már jó ideje használom ezeket, mindegyik volt már a gépeimben és más gépekben is, működnek már elég rég. Azok, amik elhaláloztak, egyik sem a gépeimben halt meg, de mindegyik másik gépben.
  • narumon #16
    Én meg sose választom le "szabályosan" csak bedugom kihúzom. Amit most használok pendrive annak is csak annyi baja van, hogy a sok nyúzástól elrepedt a műanyag tokja, így lötyög az USB része, de azért működik. Pendriveot meg SSD-t azért én nem hasonlítanék össze mert elvben persze ugyanaz de azért elég messzire esik egymástól a kettő.
    Summa summárum, nekem a környezetemben több SSD is megy mint C meghajtó még senkitől nem hallottam gondom felőle. (ez nem azt jelenti, hogy nem létezik, de hát a vinyók is hullanak). Szóval SSD rendszernek szerintem nagyon megéri, az egész gép teljesítmény érzetén nagyon sokat dob, fájl tárolásra meg úgysem ezt kell használni.
  • gforce9 #15
    A géped nézném át inkább, ha normál pendrive-ok ról van szó, mindegy hogy szabályosan távolítod e el, vagy csak simán kihúzod hardveresen nem okozhat bajt. Vagy a géped USB portjaival van valami gebasz vagy egyszerűen beleválasztottál nagyon a lecsóba. Kifogtál 3 rosszat egymás után. Ez is előfordulhat.

    Én csak kingstone pendrive-okat haszálok, illetve adok el, pusztán azért, mert nincs velük garos gond. 4 éve csak azokat adok el és 2 vagy 3 volt ami meghalt. Ez többszáz pendive-ra levetített stat. 1-2 jól vagy rosszul működő HW nem igazán mérés. Lehet egyszerűen peched volt.
  • galmat #14
    Olcsóbb? 89 dolláros amerikai nettó ár itthon kb 25e ft-s cédulát fog jelenteni 60gb-s változat esetén. Márpedig ilyen árban nem egy gyártó kínál 60-as ssd-ket.
  • willcox #13
    Nem vette, hanem kipróbálásra kapta. Mivel éles adatokkal nem akarta tesztelni, így beállította torrentezni. Egy ideig biztosan nem kell neki sem ssd.
    Nálam egyébként már 3 pen drive is meghalt, pedig egyik sem volt noname. Mindig rendesen lett eltávolítva az eszköz.