MTI

Rekord energián ütköztetik a protonnyalábokat az LHC-ben

A téli leállás után csütörtöktől rekord nagyságú energián kezdődött meg a protonnyalábok ütköztetése az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) - olvasható a CERN honlapján.

A világ legnagyobb kísérleti berendezése, a CERN 2008-ban üzembe helyezett nagy hadronütköztetője Genf mellett, a francia-svájci határon 100 méter mélyen, egy 27 kilométer hosszú, 3 méter átmérőjű alagútban működik, ahol csaknem a fény sebességére felgyorsított, egymással szemben haladó részecskenyalábokat ütköztetnek. Az ütközések során új elemi részecskék keletkeznek általában igen rövid élettartammal, és ennek tanulmányozásával a kutatók az anyag tulajdonságait, illetve a világegyetem 13,7 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének titkait remélik megfejteni.

Mint a közlemény kiemeli, az LHC négy "ütközési pontján" nyalábonként 4-4 teraelektronvolt (1 TeV - ezermilliárd elektronvolt), azaz összesen 8 TeV-vel ütköztetik a protonnyalábokat. "A 8 TeV új világrekord, ez az energia az új fizika kezdetét jelenti, hiszen jelentősen megnöveli a felfedezések valószínűségét a nagy hadronütköztetőben" - emeli ki a CERN közleménye. "Az elmúlt két évben az LHC megbízhatóan működött 7 TeV (2x3,5 TeV) energián. Ennek alapján biztonsággal vállalkozhattunk az ütközi energia növelésére" - hangsúlyozta Steve Myers, a CERN technológiáért és gyorsítókért felelős igazgatója.


Annak ellenére, hogy a nyalábok energiáját viszonylag szerény mértékben növelték, a 8 TeV a többszörösére emeli feltételezett részecskék felfedezésének valószínűségét, olyanokét például, mint amelyek létezése a szuperszimmetria elmélete alapján valószínűsíthető. A szuperszimmetria elmélete, amely szerint minden ismert részecskének létezik egy úgynevezett szuperpartnere, egységes rendszerben magyarázza a fizikai kölcsönhatásokat és leírja az ősrobbanás utáni korai univerzum első pillanatait. A szuperszimmetrikus partnerek fontos összetevői lehetnek a sötét anyagnak. A szuperszimmetrikus modellek a standard modell sok problémáját képesek megoldani, a részecskefizika egyik mai legfontosabb feladata a szuperszimmetria igazolása avagy kizárása.

Amennyiben létezik a más részecskék tömegéért felelős "isteni" részecske, azaz a Higgs-bozon, az is nagyobb számban képződik 8 TeV-en, mint 7 teraelektronvolt energián. Ugyanakkor a nagyobb energia megnöveli azokat a háttérjelenségeket, amelyek "utánozzák" a Higgs-bozont. Ez azt jelenti, hogy egy teljes évnyi ütköztetés szükséges ahhoz, hogy igazolják az LHC két nagyobb detektorán 2011-ben észlelteket, s valóban felfedezzék a Higgs-bozont, vagy egy az egyben elvessék a fizika standard modelljét. "A nagyobb energiával maximalizáljuk az LHC felfedezési 'potenciálját'. A 2012-es év a jelek szerint a 'betakarítás' éve lesz a részecskefizikában" - vélekedett Sergio Bertolucci, a CERN kutatási igazgatója.


A tervek szerint a nagy hadronütköztetőt 2012 végéig működtetik, majd 20 hónapra leállítják. Ez alatt az idő alatt készítik fel a gyorsítót, hogy 2014 vége felé megkezdhessék a nyalábonkénti 6,5 TeV-es energián (13 TeV) ütköztetéseket, ami mérföldkövet jelent majd az "új fizika" történetében. A végső cél a nyalábonkénti 7-7 teraelektronvolt (14 TeV). A standard modell (SM) valamely fizikai jelenségnek, eseménynek vagy rendszernek a szakemberek többsége által elfogadott, de bizonyosan nem teljes matematikai-fizikai leírása. A részecskefizika standard modellje az alapvető részecskék kölcsönhatásait vizsgálja a gravitáció kivételével: az elektromágneses, a gyenge és erős kölcsönhatást. Lényeges összetevője a Higgs-mechanizmus - amely létrehozza a részecskék tömegét -, illetve a még meg nem talált "isteni részecske", a Higgs-bozon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GyuriX2572 #39
    Lassan jöhetnének már a Holywoodi filmek, amik egy poszt-apokaliptikus CERN-világvége történetet dolgoznak fel
  • Rotcsa #38
    Jön a higgs bozon....
    Ha megtaláljuk ezt a bozont, akkor ugye ismerjük majd a tömeg keletkezésének okát.
    Ennek tudatában létre hozhatunk olyan anyagot, aminek mi állítjuk be előre a tömegét?
    vagy mire jó ez? Mit bizonyítanánk ezzel?
  • willcox #37
    Ilyen mentalitással eddig miért nem lettél öngyilkos? A világnak számodra azonnal vége lenne.
  • Zoliz #36
    Remélem hamar vége lesz a földnek, úgyis sok itt már a szemét.
    Egy villanás és végünk, de addig legalább még éljünk és sokat dugjunk.
  • adampierson #35
    És, már majdnem elhittem neked, hogy jártál ott. Viszont észhez tértem, amikor kétszer is leírtad, hogy "fingod sincs" egy hsz-ben. Nem tudom, ez valahogy szét foszlatta a hitemet abban, hogy te láttad azt micsodát ott a valahol. Vagy lehet, hogy én tévedek, és minden arra (CERN) érdemes tudós ilyen csúnyán beszél. Szinte látom magam előtt, ahogy ütköztetnek és fröcsög a nyál a szájukból, miközben kiabálják: A kurva anyád Higg Bozon GYEREMÁÁRELŐ!!! XD
  • Rotcsa #34
    Én meg azt mondom, vedd  szépen a kerületem, majd az átmérőm hosszát. Ha ez megvan, számold ki ezek hányadosát. Ha kiszámoltad, az eredménnyel menj el egy általam kitalált településre, amit úgy neveznek, Csába. :))
  • willcox #33
    Jöhet egy egyszerű feladat?
  • Argathron #32
    Én szeretek matematikával foglalkozni.
    Benned egy egységsugarú kört látok.
  • Rotcsa #31
    Naívitás azt feltételezni, hogy itt az emberiség jövőjéért dolgoznak.
    Fenét! Az nem célja, csak hozadéka az egésznek. Itt az elsődleges mozgatórugó az, mint mindenütt máshol a világon:
    Valamiből meg kell élni. Civilizált országokban van lehetőség arra, hogy az ember abból éljen, amivel szeret foglalkozni.  Na már most:
    Adott:
    -Sok-sok kíváncsi fizikus
    -Politikai nyomás a befektetett milliárdok miatt

    Ismeretlen:
    -Higgs bozon

    Várható eredmény: az egyenletet felírva egy profitérdekelt társadalmi rendszerben:
    Higgs bozon ágyú, amely az anyag tömegét szabályozva elbomlasztja azt.

  • trymeee #30
    Elbonyolítod. Vannak, akik csak simán vesznek palira. Mint mindig.

    The GNOME experiment at CERN

    A gyógyszeripart is túlértékeled. Van pici rálátásom, és a sok hókusz-pókusz mögött az igazán ható gyógyszerek mögött majdnem mindig régóta ismert (természetes) kivonatok hatóanyagainak kiválasztása és ipari előállítása van.

    Egy jó karikatúra, ám tényszerű:

    Jeffreys, Diarmuid
    Aspirin (magyar)
    Aszpirin : egy csodagyógyszer fantasztikus története / Diarmuid Jeffreys ; [ford. Bíró Júlia]. - Budapest : Partvonal, 2006. - 358 p. ; 21 cm
    ISBN 963-9644-14-5 kötött
    fájdalomcsillapító - lázcsillapító - gyógyszer - történeti feldolgozás