SG.hu

Védekezhetünk a weboldalak megfigyelése ellen

A webezőket számítógépük ujjlenyomata könnyedén azonosítja - legalábbis erre a következtetésre jutottak a BME Híradástechnikai Tanszékének fiatal kutatói.

A weboldalaknak elemi - pontosabban üzleti - érdeke, hogy látogatóikat azonosítsák és tevékenységüket kövessék, például számokkal történő azonosítással. Az azonosítókat eddig leginkább az ún. sütikben tárolták a látogató gépén, de a felhasználók tudatosságának növekedése és az Európai Unió sütikezelési szabályozása következtében ez egyre nehezebbé válik. Ezért a webes üzleti szféra szereplői már elkezdték keresni az újabb lehetőségeket, ilyenek például az ún. ujjlenyomat alapú követési technikák: ezeknek már kereskedelmi alkalmazására is van példa. E módszerek lényege, hogy a látogatóhoz egy ujjlenyomatot rendelnek számítógépes rendszerének főbb jellemzői, mint például a képernyőfelbontás, vagy az időzóna alapján.

A tanszéken dolgozó szakemberek kutatásának egyik célja a modern böngészők gyengeségeinek demonstrálása, mivel eddigi eredményeik alapján olyan ujjlenyomat technikát sikerült kifejleszteniük, amely magát a látogató rendszerét képes sikeresen azonosítani, akkor is, ha az illető akár több böngészőt használ egyszerre, vagy privát böngészési móddal szeretné elrejteni magát - az új technikával ugyanúgy azonosítható marad. A kutatás következő fázisában a kifejlesztett technika egy publikus weboldalon válik széleskörűen tesztelhetővé. A tesztelésnek kettős célja van: egyrészt az érdeklődők meggyőződhetnek a probléma valódiságáról, másrészt a webhely ujjlenyomatok gyűjtésére is szolgál a további vizsgálatokhoz.

A kísérlet hivatalosan a BME Informatikai épületében jövőhéten rendezett eseményen indul útjára. A helyszínen a Híradástechnikai Tanszék munkatársai bemutatják a kísérleti weboldalt, majd azt a saját fejlesztésű, kategóriájában egyedülálló anti-ujjlenyomat védekezési alkalmazást, amelynek segítségével az ujjlenyomat-készítés nehezebbé válik, de a böngészési élmény nem csorbul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Griphons #2
    Gondolom Javascriptre gondolsz, mert nem mindegy...
    Ez egyébként már tényleg paranoia. Ma már minden weboldal készíti a saját statisztikáit a látogatókról, hogy még egyre könnyebben emészthető weboldalt tudjon a júzer elé rakni, de ez általában névtelenül megy. Szóval felőlem eltárolhatja egy oldal, hogy milyen oprendszeren, böngészővel, felbontáson böngészem a weboldalt, ha mellette nem tárolja az email címemet, ip-met (ezt is szokták, de ezt meg ki lehet kerülni), lakáscímemet, telefonszámomat, adószámomat, stb...
    Ha visszatérek az oldalra, akkor emlékszik rám. Na és akkor mi van? Attól még nem tudja, hogy ki is vagyok.
  • joghurt3 #1
    Hát, erre igencsak kíváncsi leszek. Ha az ember nem akarja letiltani az összes kiegészítőjét (Java, Flash), akkor szopóág van. Márpedig pl. mindkettő vissza tudja adni a telepített betűkészletek listáját, a felbontást, a nyelvi beállításokat stb. Ez már egy több éves téma. Lehet paranoid módon Java nélkül böngészni, de akkor meg minek?