Berta Sándor

Erősen lenyomja a termékek árát az internet

Az online shopok, az árösszehasonlító oldalak és alkalmazások miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik a kereskedőkre. A felhasználók ugyanis pontosan tudják, mennyit ér egy árucikk és nem veszik meg a túl drága termékeket.

A The New York Times írása szerint egyre többen tájékozódnak vásárlás előtt a kinézett árucikkek áráról. Ők pontosan tudják, hogy milyen termékért mennyit kell adni, így a boltok hiába kínálják akár akciósan a kínálatukban lévő drága műszaki cikkeket vagy éppen ruhákat, azokat csak a vásárlók nagyon kis része veszi meg. A kereskedők közül egyre többen látják be, hogy nem tudják a megszokott szezonális stratégiát követni és mesterségesen magas árakat megszabni, így a világháló gyakorlatilag közvetlenül hat az árképzésre. Az adu a felhasználók kezében van, hiszen pontosan tájékozódhatnak a kínálatról, tudják, hogy mi, hol olcsóbb, ezért rákényszerítik a boltosokat a mértéktartásra.

A kereskedők kezdenek alkalmazkodni az alacsonyabb haszonkulcsokhoz. "Az ügyfél ismeri az adott termék pontos árát. Mi kérhetünk annyit, amennyit akarunk, de a vevő csak a megfelelő árat fogja kifizetni. Miért? Mert szakértő" - jelentette ki a J. C. Penny amerikai ruházati kereskedő egyik képviselője. Eddig a J. C. Penny kezdetben irreálisan magasan tartotta a ruhák árát azért, hogy utána akár 70 százalékos kedvezménnyel adhassa el a termékeket, ami pedig elkelt azon nagy hasznot realizáltak. A gond csak az, hogy manapság az emberek már nem nyitottak erre a módszerre, ezért az üzletlánc most eleve a korábbi árnál 40 százalékkal olcsóbban kínálja az árucikkeit.

A J. C. Penny példáját már számos üzlet követte. A Mango például szintén 20 százalékkal csökkentette az árait és még a Wal-Mart is bejelentette, hogy az online árakhoz fog igazodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #59
    Nos a 29.000 ár az gondolom bruttó (jól nyomja) a 15 meg nettó tehát 15.000 Ft + ÁFA (19.050 Ft) - ez egyébként kurvajó ár, ilyen beszerzési árral uralhatná az egész magyar piacot ha nem 29-ért adná hanem webes áron. Szóval az árrés itt valami egészen elképesztő 56-58% körül lehet amit én informatikai világban nem is láttam (pedig tizenévet töltöttem el benne 3 különböző nem kicsi cégnél is, és kb az összes jelentős magyar nyagykert ismerve). Nem tudom honnan szerzi az árut.

    Kíváncsiságból felhívtam én is egykét embert az iparban, ennyiért senki nem tud szerezni, sőt ha érdekli ismerősödet üzlet akkor ehhez hasonló áron vásárolnának tőle. Kíváncsi lennék, hogy melyik nagykerből veszi.
  • Rapid81 #58
    Az 1TB-os WD 29e, a beszerzési ára meg 15 körül van neki. Direkt megkérdeztem, csak most, csak miattad.

    Én meg azért nem nyitok ilyen üzletet, bakker, mert tudod lenni kellene árukészletnek, ami nem 10 fillér...
  • narumon #57
    Ezzel tisztában vagyunk, de informatika ebből a szempontból más piac.
    Hát elég érdekes, hogy dupla olyan áron is el tudja adni a termékeit mint más, biztos van valami agyilag rokkant vevőköre.

    Azért most megnéztem. Disztribútornál egy LG E2211S monitor 27.850 Ft + ÁFA (35.369 Ft) webáruházban 35.000 Br-ért is lehet kapni (ezt vajon, hogy csinálják???). Node te azt állítod, hogy ismerősöd ezt 50-60e forintért árulja és van aki megveszi tőle?

    Másik példa:
    1TB WD GP SATA3 HDD nagykerben 19.100 Ft + ÁFA (24.257 Ft)
    Arukereső hoz olyan webshopot ahol 24.490 Br.
    Szóval ezt a hdd-t ismerősöd 48.000 Ft-ért adja és van aki megveszi??

    Ne haragudj ez nekem továbbra is hihetetlen és azt sem akarom elhinni, hogy akkor a 19.000 Ft helyett ő 10.000-ért veszi a HDD-t. Valahol sántít ez a történet... (nem lehet, hogy esetleg a nettó árakat nézted beszer árnak, kirakva meg áfás ár volt?? - de ekkor is csak 30-40% árkülönbözetet tudok elképzelni nem 100 meg 150%-ot. - ez a történet továbbra is sánta) - Mellesleg ha így el lehetne terméket adni akkor te miért nem nyitsz ilyen boltot, hiszen ez így ebben a formában a világ legjobb üzlete szerintem.
  • Rapid81 #56
    Nem kamu és nem írtam el. Saját két szememmel láttam. Egyébként meg kereskedelemben dolgozom. Tudom, hogy mennyibe kerül egy doboz joghurt és mennyiért kerül az a boltok polcaira. Itt még sokkal több az árrés, mint az informatikában. A 99Ft-os sörnek ~30 Ft körül van a beszerzési ára. Számolgass...
  • narumon #55
    A gyártó legtöbbször szarik Magyarországra. Viszont amint ő tart fent ilyesmit azt be is kell építeni a termék árába. Én azt gondolom, hogy az árhajhászásnak már látjuk az árnyoldalát, és akik megégették már magukat vele azok már óvatosabban választanak. Ismerek sajnos elég sok ilyen embert.
  • Palinko #54
    akkor a gyártónak lesz érdeke szervízhálózatot fenntartani, mert különben gyorsan elterjed a hiánya és nem fogja senki sem megvenni a termékét.
  • narumon #53
    Ha van helyi szervíz, de ahhoz kell egy importőr vagy legalábbis valaki aki bolttal rendelkezik (vagy legalább szervíz helységgel) szépen haladunk afelé, hogy ezek kihaljanak erről beszélünk.
    Hozhatnék példának kínai tabletet. Olcsó, de ha beszarik bizony kínába kell visszaküldeni. Akkor már nem is annyira poén, mert te nem tudsz annyiért kínába visszaküldeni mint amennyiért ők küldték neked.
  • Palinko #52
    ezért van neki helyi szervíz, oda futárral elküldöd, többit megoldják.
  • narumon #51
    Hát mert mondjuk a gyártó a világ másik végén van, és az, hogy hogyan juttatod el hozzá a rossz termékedet egy hangyafasznyit sem érdekli.
  • Palinko #50
    de ha a garanciát a gyártó adja és nem a bolt, miért rossz nekünk ha közben tönkremegy a bolt ahonnan rendeltünk?