Szekeres Viktor

Az éhezők viadala: maguk alatt vannak a rasszista rajongók

Nem túl gyakori, hogy egy filmbéli karakter bőrszíne akkora felzúdulást keltsen, mint Az éhezők viadalában, Rue-é. Ráadásul aki felháborodott, csak a könyvet nem olvasta odafigyelve.

Az éhezők viadala premierjét rengetegen látták, köszönhetően annak is, hogy Suzanne Collins könyve már jó ideje nagy sikernek örvend főleg a fiatalok körében. Azonban nem mindenkinek jelentett örömöt a film, főleg a rasszista beállítottságú, a könyveket felületesen olvasó rajongók lehettek csalódottak, ugyanis számukra sokkolóan hathatott, amikor kiderült, hogy a 11. körzet versenyzői, Rue és Thresh, valamint Cinna afroamerikaiak.


Bár Collins a könyvben mindkettejüket "sötét bőrűként" írja le, úgy tűnik, hogy sokakban fel sem merült, hogy a karakterek feketék is lehetnek. Ez pedig hatalmas elégedetlenségi hullámot váltott ki, rengetegen Twitteren kürtölték világgá csalódottságukat: a Jezebel itt közöl tanulságos válogatást a tweetekből. Pár példa a tweetekből: "Miért kellett Rue-nak feketének lennie? Ez tönkretette az egész filmet.", "Nevezhettek rasszistának, de amikor kiderült, hogy Rue fekete, máris nem szomorított el a halála.", "Fúúúj, Rue fekete? Akkor meg sem nézem." és végül "Én csak sötétnek gondoltam a bőrét, az meg sem fordult a fejemben, hogy teljesen fekete".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #6
    Ha most azt mondom neked, hogy a főhős nem is hal meg, akkor engem is agyonütsz a spoilerezésért? Mivel rosszul értelmezted, életed meglepetésében lenne részed, ha megnézed a filmet. Mert te úgy mész be, hogy meghal és kiderül, hogy mégsem.

    Ja, és nem spoilerezek, mert fogalmam sincs, hogy meghal-e, de mivel van folytatás és mivel a főhős nem fekete, ezért gondolom, hogy nem.
  • Although #5
    Nyilván nem olvastam a könyvet de vártam ezt a filmet, nekem tetszett. Persze ebbe nagyban belejátszhat hogy szinte már csak sablonos hollywoodi szarok mennek. amikre be se megyek vagy ha bemegyek el is felejtem két perc alatt.
    Ez legalább hangulatban hozta amit vártam. Kicsit giccsesebb lett mint kellett volna talán, és talán több potenciál van ebben a sztoriban és gondolom könyvbe sokkal jobb.
    Sajna a filmek nagyon sablonra épülnek ma már vegyél egy főhőst keverd meg egy kis romantikával meg egy kis akcióval. A legtöbbnél sajna már majdnem mindig tudom mi lesz a következő percbe. Szegényes. Így nekem ez már kicsit üdítőnek hatott, szóval eddig ez meg a Suszter, Szabó, Kém, mondjuk így kicsit leülepedve a suszter szabó...az sokkal jobb mint ez az Éhezők viadala.
  • Hirvaer #4
    Cikkíró máskor jobban ügyelhetne a szpojlerezése.
    Nem elég azt megtudnom a film megnézése előtt, hogy a főhős meg fog halni, de még azt az örömöt is elveszi, hogy a vászon előtt éljem át a felismerést, hogy ráadásul fekete?!

    Most komolyan.. az évezred egy jobban várt filmjénél főhősök haláláról beszámolni elég komoly anyázást von maga után..
  • Laza #2
    OMG, és ez hír?
  • mrzed001 #1
    Nick Fury-ből feketét, Sturbuck-ból meg nőt csináltak és .... a végén még Wonder Woman meg férfi lesz ?
    Nem ugyanezek írják a történelemkönyveket is ?