Berta Sándor

Amerikában fizetéssel megúszható a szigorú reptéri ellenőrzés

A The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap közlése szerint aki hajlandó fizetni, annak az amerikai légikikötőkben nem kell számítania a legszigorúbb vizsgálatokra.

Az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után vezették be a rendkívül szigorú ellenőrzéseket. A tehetősebb utasok ugyanakkor 100 dollár kifizetésével elkerülhetik a terrorizmus elleni háborúhoz kapcsolódó tengerentúli óvintézkedéseket. Aki fizet, annak nem kell levetkőznie és a laptopját sem nézik át. A módosítást a TSA amerikai szállításbiztonsági hivatal vezette be.

A változtatások oka, hogy sokan megalázónak érezték a repülőtéri biztonsági eljárásokat, például a cipő és a nadrág levételét, a notebookok átkutatását, valamint a testük szkennelését. Különösen nagy vitákat váltott ki a gyerekek, az idősek és a különböző protézissel rendelkezők átvizsgálása. A mostani megoldás neve Precheck és lehetővé teszi, hogy 100 dollár kifizetésével bárki megúszhassa a megalázó procedúrákat. Akik ezt az utat választják, azoknak nem kell elővenniük a táskájukból a notebookjukat, nem kell levenniük a cipőjüket és a nadrágjukat, s testszkenner helyett csak fémdetektorral vizsgálják át őket. A Precheck eddig az American Airlines és a Delta Air Lines légitársaság járatain és 9 repülőtéren vehető igénybe.


Az egyik utas, Matt Stegmeir közölte: a tapasztalatok szerint a biztonsági embereket utasították arra, hogy a Precheck-utasokkal különösen barátságosak legyenek. Egy másik utas, Gary Kaminsky dicsérte a programot, mert 30 másodpercre rövidíti le a teljes ellenőrzés időtartamát.

John Pistole, a TSA illetékese elmondta, hogy a projekt még kísérleti szakaszban van, de később szeretnék kibővíteni. Az idei év végéig hat légitársaságnál és 35 légikikötőben lesz lehetőségük az utasoknak a Precheck választására. A lehetőséggel élők ugyanakkor nem ússzák meg teljesen a vizsgálatokat. A nevüket összehasonlítják a terrorlistákon található nevekkel, emellett az ő esetükben is végeznek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Minden Precheck-utas egy külön kódot kap, amit rávezetnek a beszállókártyájára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #26
    Az egész téma a most elhíresült "hogyan kaptak szét a biztonsági őrök gipszelt lábú 3 éves kis srácot bombát keresve" videó után triplán röhej.
    Nem is az a vicc, hogy mit csinálnak csóri 3 éves gyerekkel, hanem az, hogy a szüleinél fel sem merült terroristák, de a 3 éves gyerek biztos magára szerelte a bombát csak a család nem tud róla ...
    De valaki írta, hogy saját szemüveg látta, amikor lekapcsoltak egy járókeretes nőt egy reptéren, és amiért besípolt, átkísérte két tökig fegyverzett biztonsági őr járó keret nélkül is ... de "érthetetlen okból" besípolt megint, ezért vitték elkülönítőbe a "nyanyát". Szóval akkora IQ harcosok üzemeltetik a fémdetektoros kaput akik nem tudják, hogy a náluk lévő fémtől is szól, akkor elég nagy gáz van. :D
  • finizlik #25
    Dehát ezek a terroristák nem tudtad hogy csak akkor dugják fel a felüjek amikor éppen választás van illetve amikor kell a terelés?

    Ja és persze általában le szoktak bukni tudod... És megy Jusuf Atta Mohammed a böribe aki valójában sosem létezett.
  • Tetsuo #24
    Ha lennenek terroristak, akkor nem az atombevedett repulogepeken robbantananak, hanem varoskozpontokban, zsufolt palyaudvarokon, meccseken vagy oda vezeto tomott aluljarokban.
  • morden #23
    Jaja aki nem fizet be 100 USd-ot az nem is gyanus, aki viszont befizet az máris az lesz ( gondolom az egyszeri terrorista egyből csenget hátha fel tudja vinni az AK-t a gépre) így pénzük is lesz az elhárítóknak és melózni sem kell annyit, csak azokat kell rendesen megnézni akik fizettek, a többek csak látszat, zseniális elmélet mi :D ?
  • Grandpenge #22
    Szerintem épp a "motozásmentes" utat választókat figyelik jobban.
    Még ha udvariasabbak is velük.
  • xrt #21
    Liberalizmus=tömve a zsebed tehát bármit megtehetsz? Hol van az a nagy vehemenciával megindított terrorellenes akármi? (Költői volt)

    /Úgy egyébként mit is lehet várni azoktól akik az őslakosok kiirtása után állítólag a demokrácia megtestesítői./
  • NEXUS6 #20
    Sőt lehetne egy másik szolgáltatás is.
    Egyrészt vicceskedvű columbiai üzletemberek, meg szintén vicceskedvű enyhén szélsőségesen vallási/politikai/világnézeti fanatikus lelkületű emberek kereskedelmi mennyiségű kábítószert, illetve robbanóanyagot csempésznének véletlenszerűen kiválasztott utasok csomagjába. A szerencsésen kiválasztott utasok ezután, amennyiben a határőrség is bizonyítja ezt életfogytig tartó, fullextrás ellátást biztosító nyaralást nyernének a szíájé, és a díijé a világ egzotikus helyein fenntartott üdülőhelyeire.
    A játékban mindenki részt vesz, sőt azért kéne fizetni, hogy ha ki akar szállni, ekkor különleges figyelemmel átvizsgálják a csomagjaikat, és minden egyéb következmény nélkül eltávolítják az ajándékba kapott tárgyakat.
  • shandix #19
    Szerintem ettől még átfognak menni csak nem fogják észrevenni.
  • Piel #18
    Miért érzem úgy, hogy pénzért még az általuk javasolt biztonságot is feladják? Vagy nincs is már terrorista? Rájöttem! Ez csak egy trükk! Majd a terroristák mind fizetnek, ők meg lecsapnak rájuk, mert már mindet ismerik!
    Már minden a lehúzásról szól? Romlott a világ...
  • caius marius #17
    :D
    Zseniàlis :)