Berta Sándor

A Sony számára nélkülözhetetlen a televíziós üzletág

A japán elektronikai konszern generációváltás előtt áll. Április elején ugyanis a Sony élén az 51 éves Kazuo Hirai váltja a 70 éves Sir Howard Stringert. Az új vezető nincs irigylésre méltó helyzetben.

"A mobil piacon a részesedésünk alig néhány százalékos. A Sony csoporton belül nagy szakértelem és tapasztalat birtokában vagyunk, ami segíthet nekünk abban, hogy másoktól eltérő utat járjunk be. Ez egyaránt igaz a játékok, a zene és a filmek esetében. Mindez a gyorsabb döntési folyamatokkal együtt oda vezethet, hogy növelhetjük okostelefon-piaci részedésünket. A meglévő szakértelem és tapasztalat miatt nem kell tanácsadókra támaszkodnunk. Amennyiben tudni akarom, hogy mi történik épp a zenei piacon, akkor csak telefonálok egyet a Sony Music vezetőjének. Amennyiben pedig tudni akarjuk, hogy melyik filmes szakember segíthet nekünk abban, hogy megszólítsunk a PlayStation 3 számára egy bizonyos célcsoportot, akkor - a Sony Pictures miatt - ez a tudás is rendelkezésünkre áll. Ezeket a dolgokat nem szabad lebecsülnünk. Ráadásul mind a zenei, mind a filmüzletünk nyereséges" - fejtette ki Kazuo Hirai.


Howard Stringer és Kazuo Hirai

A Sony leendő vezérigazgatója szerint a vezető okostelefon-gyártók között azért nincsen japán vállalat, mert a japán piac nem igazán volt számukra jövedelmező és több eltérő műszaki szabvány is nehezítette a dolgukat. Az okostelefonokkal és egy olyan nyílt operációs rendszerrel, mint az Android, viszont mindez megváltozik. A cég továbbra is az Androidra összpontosít majd, de természetesen nyitottak más platformokra is. Reményt keltő, hogy a társaságnak számos olyan megoldása van, amelyek hatékonyak lehetnek a mobilokban is. Az üzletember példaként a videók megjelenítésére kifejlesztett Bravia Mobile Engine-t említette, amit eredetileg a televíziókhoz alkottak meg.

Joggal merül a kérdés, hogy miért nem készített eddig a Sony saját mobil operációs rendszert? Kazuo Hirai úgy vélte: könnyen előfordulhat, hogy a PlayStation részben saját fejlesztésű szoftvere alapján a közeljövőben létrehoznak egy a hordozható eszközökhöz használható operációs rendszert. Egy ilyen projektbe azonban csak akkor vágnak bele, ha egyértelmű előnyöket kínál a többi programhoz képest a felhasználók számára.

"Az egyik fontos tanulság az, hogy nem elég nagyszerű eszközöket készíteni. A termékeinknek el kell érniük azt is, hogy az embereket nagyszerű élményekkel gazdagítsák. Ebben segíthetnek a tartalmak és az olyan online szolgáltatások, mint az Entertainment Network. A második tanulság a fegyelem. A szervezetnek késznek kell lennie arra, hogy minden bemutatott tervet támogasson és megvalósítson. A televíziórészleg is jobb helyzetbe kerül, ha csökkenteni tudjuk a költségeket és jó termékeket tudunk készíteni."

"A Sony televíziók nélkül sosem fog létezni. A televíziók számos ember számára az otthoni szórakoztatás középpontját jelentik és a legtöbb készülékünk, a PlayStation és a legújabb okostelefonok is mind kapcsolódnak a tévékhez. Ezáltal a televízió egy fontos termék, amely lehetővé teszi a számunkra, hogy a felhasználó közvetlen környezetében jelenjünk meg. Éppen ezért nem kérdés, hogy maradunk-e ezen a területen, a kérdés sokkal inkább az, hogy miként lehetünk ezen a piacon ismét nyereségesek? Ez csak úgy működik, ha csökkentjük a költségeinket és nagyszerű termékeket készítünk" - tette hozzá az üzletember.

Kazuo Hirai kitért a PlayStation lehetséges jövőjére is. Mint elmondta, a konzol jelenleg több mint 100 országban kapható és ezek közül számos államban vagy nincsenek szélessávú internetelérések, vagy csak nagyon drágán lehet előfizetni rájuk. Az üzleti modelljüknek minden országban működnie kell, az ő feladata az, hogy megtalálja a megfelelő és szükséges egyensúlyt. Emellett a Sony is nagy változások előtt áll, alapkultúra szintjén kell megváltoztatni a társaságot. A leendő vezérigazgató egy ideig az Egyesült Államokban is élt, mind a két környezetben otthon érzi magát, ugyanakkor szerinte a munkájában semmilyen szerepet sem játszik az, hogy amerikai vagy japán.

"Azt majd az idő dönti el, hogy a tavalyi volt-e az utolsó veszteséges év a Sony életében. Nem tudom megmondani, hogy mennyi ideig tart majd, amíg újra nyereséges lesz a konszern. Csak annyit tudok, hogy mindent el fogok követni azért, hogy a céget újra nyereségesés tegyem" - szögezte le végül a Sir Howard Stringert váltó vezető.

Február elején vált ismertté, hogy Kazuo Hirai lesz a Sony új vezérigazgatója. Az üzletember azzal szerzett hírnevet magának, hogy nyereségessé tette a Sony videojáték-részlegét. A helyzetét nehezíti, hogy nem kap száz napos türelmi időt, azonnal eredményeket kell produkálnia. A Sony tavaly októberben megszerezte a Sony Ericsson mobiltelefon-gyártó céget, de évek óta csak vergődik és felvásárlásokkal próbálja javítani teljesítményét ahelyett, hogy rendbe rakná végre évek óta veszteséges tévégyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nismoka #19
    Az az ő bajuk...
  • narumon #18
    Hát ehhez képest külföldi forumokon ezt a Sonyt a Samsung 46D5000-el teszik egy szintre és még ott is azt írják, hogy a Samsungot vennék.... no comment.
  • cloud.strife #17
    Na az ilyenekért mondom hogy alaptalan......

    Fogalmatok nincs az egészről. Még nekem is sokszor nehéz almát almával hasonlítani (nem is nagyon lehet), így sokkal mélyebben kell nézni adott modelleket, de ez egy neten nézelődőnek esélytelen.

    Boltunknak van terve az ilyen jellegű dolgok tisztázására, készítünk valamit ami reményeink szerint jól fog működni (csak rengeteg extra idő és munka, meg kell néznünk hogy ez miért is érné meg nekünk....), hamarosan meglátják a vásárlóink.... :)
  • nismoka #16
    A 6100-as samsung csak félig smart tv mert nincsen benne rendes böngésző, a 6500-ban van de ritka lassú, a szöveg beírás egy kinszenvedés. A 3D megjelenítése pedig egy vicc, inkább ne is lenne.. Az EX520-as sony-ban jobb a böngésző (persze ez sem nagy szám, de jobb) és jobb a képe is, igaz tükörnek jobb a samsung az tény.
  • narumon #15
    Hát én avplanetet szoktam nézni. Itt most a legolcsóbb 46" Sony tévé a 46EX520 237.000 Ft.ért, és ez szerintem semmivel sem tud többet (képminőségben meg főleg) mint az előtte lévő 5 féle Samsung, LG, Philips, Panasonic tévé amik 10-40e forinttal olcsóbbak. Pont ugyanennyibe kerül egy Samsung 46D6100 3D SmartTv, akkor már inkább ezt venném.
  • Hugh Hefner #14
    értem én hogy te miből élsz, és azt is elhiszem, hogy látod, hogy minek mennyi az ára, de amikor rajtad kivül mindenki azt mondja hogy drágábbak mint a versenytársaik, akkor valahol valami mégis csak el van cseszve, nem? vagy te árulod túl olcsón, vagy nagyon sok helyen árulják túl drágán.

    (és amúgy tényleg drágábbak)

    a parasztnak aki a parasztvakítást élvezi nem kell minőség, különben ki nézne otthon filmet egy tök átlagos tv-n és hangrendszeren?
  • NEXUS6 #13
    Szerintem is ez a gond náluk, a marketing.
    Sokáig elvoltak azzal, hogy jó pár elektronikai szegmensben vezetők voltak, csak éppen ahogy a más márkák előre törtek, és ezzel nekik is csökkent a mozgásterük pénzügyileg is. Illetve az ismertségük, és így aztán az egyik termék nem csinált már a másiknak reklámot. Mert kell-e annál jobb reklám, ha már a birtokodban van 1-2 termék az adott cégtől, és azokkal elégedett vagy?
    Ez az évtizedekig működő módszer elkezdett csődöt mondani.

    Kazuo Hirai viszont pont egy ilyen vesztésre álló helyzetből hozta vissza a PS márkát. Szerintem jól csinálta.

    Gyak azt a dedós gügyögős vásárló-seggkinyalós, de mellette nagyarcú marketinget kell csinálni, mint az Alma.
  • tteron #12
    A sony-nak alapvetően egész jók a termékei. Csak drágák, és Nagy saját út követése közben egyáltalán nem figyelnek oda a valós igényekre. Erőltetnek olyan saját szabványokat amik tulajdon képen nem rosszak, csak éppen nem ezek az elterjedtek. Ezért kerültek az élről hátulra. Egyszerűen mindig lassan lépnek a többiekhez képest.
  • nismoka #11
    Lassan a samsung drágább mint a sony azonos kategóriában, pedig a sony-nak még mindig jobb képe van. Persze normálisan kell beállitani nem elcseszve ahogyan sok helyen ahol samut akarnak eladni...
  • cloud.strife #10
    Bizonyíccs.

    (súgok, nem tudtok)