Berta Sándor

Már lezárult a PC aranykorszaka

Valóban véget ért az asztali számítógépek aranykorszaka, vagy csak pillanatnyi megtorpanásról van szó? Ez a kérdés napjainkban sokat foglalkoztatja a szakembereket.

Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions műszaki igazgatója szerint az asztali számítógépek korszakában már lezárult a legsikeresebb időszak. A szakember annak a véleményének adott hangot, hogy a PC egyre inkább a háttérbe fog szorulni, még ha ez nem is lesz egy látványos és gyors folyamat.

"Természetesen a klasszikus asztali számítógépek nem fognak eltűnni. Továbbra is számos olyan terület van, ahol a teljes billentyűzettel, hagyományos kijelzőkkel és egerekkel kiegészített PC-k vagy laptopok jelentik a legésszerűbb konfigurációt. Most is láthattunk számos ilyen eszközt a CeBIT-en, ugyanakkor mégis igaz az a tézis, hogy a PC dominanciája lezárult. Több mint három évtizeden keresztül az asztali számítógépek és a laptopok jelentették az emberek számára az egyetlen meghatározó számítógép-használati formát. A PC-k meghódították az otthonokat és az irodákat. Ez az időszak azonban elmúlt."


"Napjainkban a korszerű okostelefonok és táblagépek olyan meggyőző teljesítménnyel rendelkeznek, hogy egy hasonló felhasználói élményt biztosíthatnak, mint a legerősebb és legkorszerűbb PC. Vezérlésük nagyon intuitív és hosszú üzemidőt biztosítanak. Ezen eszközök segítségével teljesen másként használjuk a digitális tartalmakat, mint korábban: passzívabban. Miután a többségünk nem kreatív szakember, hanem csak egyszerű fogyasztó, ezért ezek a készülékek egyre inkább hódítanak. Sok esetben a felhasználóknak nincs is szükségük asztali számítógépre, hiszen csak tartalmakat hívnak le, e-maileket olvasnak vagy videókat néznek meg. A kérdés az, hogy van-e annyi kreativitás az emberekben, hogy társadalomként is innovatívak legyünk vagy sem? Az lesz a döntő, hogy elég emberben van-e tenni vágyás és nem pedig az, hogy sokban van-e. Természetesen ez egy olyan kérdés, amely nem az alapján fog eldőlni, hogy milyen számítógépeken dolgozunk" - fejtette ki Joseph Reger.

A Fujitsu Technology Solutions műszaki igazgatója kiemelte, hogy egy okostelefont vagy egy táblagépet teljesen másként használnak az emberek. Lehetőségük nyílik arra, hogy a televíziókhoz képest sokkal interaktívabbak legyenek ezekkel a készülékekkel és meghatározzák, hogy pontosan mely tartalmakra kíváncsiak. Mivel ezek könnyű termékek, ezért sokszor vehetjük őket kézbe napközben, akár a munkahelyünkön vagy tthon is. Amennyiben így nézzük, akkor az okostelefonok és a táblagépek az első valódi személyi számítógépek - mindenesetre sokkal személyesebb számítógépek, mint a PC-k.

Az asztali számítógépek, a laptopok, a táblagépek és az okos-, illetve a mobiltelefonok mellett hamarosan további eszközök is becsatlakoznak, például az okos televíziók már lehetővé teszik az online információkhoz, az e-mailekhez vagy éppen a YouTube videóihoz való hozzáféréseket. Hamarosan az autók is ebbe a csoportba fognak tartozni. "Mindez azt eredményezi, hogy a felhasználók szeretnének majd minden készüléken hozzáférni a személyes adataikhoz, például a telefonkönyvükhöz. A jövőben nem kell majd azon gondolkoznunk, hogy melyik alkalmazást hol használhatjuk. Ami a mobilunkon működik, az elérhető lesz a televíziónkon, a táblagépünkön és természetesen a PC-nken is" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #388
    "Aha, persze, ezt mondták akkor is, mikor kijött az első, komolyabb teljesítményű noti is. Aztán jött a meglepetés, mikor kiderült, hogy hiába éri el a noti teljesítménye egy asztali gépét, teljes egészében mégse válthatja le."

    Notinál sem mondták, hogy teljesen leváltja az asztali gépeket (most sem mondják egyik hordozható eszközre sem), csak annyit, hogy nagyon nagy piacot elvesz az asztali géptől. Ez meg színtiszta igazság ugyanis jelenleg több notebookot adnak el mint asztali gépet.
  • lordsithlord #387
    Aha, persze, ezt mondták akkor is, mikor kijött az első, komolyabb teljesítményű noti is. Aztán jött a meglepetés, mikor kiderült, hogy hiába éri el a noti teljesítménye egy asztali gépét, teljes egészében mégse válthatja le.

    Egy hordozható gép teljesítménye sok tekintetben korlátozott. Kötött a VGA kari, kötött a gép és a monitor mérete, kötött a fogyasztás, ráadásul problémásabb a hűtés megoldása is, így a melegedésre is oda kell figyelniük. Ezekkel egy asztali gépnél kevésbé kell foglalkozni, nagyobb tápot bármikor adhatnak, VGA kártyából már lehet többet is betenni egy gépbe és összekapcsolni őket, a hütést könnyedén lehet fokozni szélcsatornák vagy alternatív hűtőrendszerek alkalmazásával, monitort meg akkorát vesz az ember, amekkorát csak akar (vagy ha akkora nincs, rákötheti a lapos TV-re, abból aztán tényleg elég nagyok vannak).

    Ergo míg egy hordozható eszköz fejlesztésében nagyon komoly korlátok vannak, addig egy asztali gépnél a legtöbb korlát könnyedén átléphető.
  • narumon #386
    Én visszaolvastam, de te szerintem nem tetted meg csak magyarázol.
  • xrt #385
    Ezzel most már tényleg nincs értelme foglalkozni. Ha a mások véleményét (még ha tapasztaltabbak is mint te a mai realitásokban) nem vagy képes megérteni, elfogadni vagy logikusan vitatni (a mantrázás nem vita, márpedig ezt csinálod). Akkor legalább a saját kommentjeidre emlékezz már! Ha nem esetleg olvass vissza.
  • narumon #384
    "Meglepő a válaszod, ha a korábban általad írtat is idézem. Te tényleg képes vagy 3 üzenettel később ellentmondásba keveredni magaddal? :P"

    Jöhet hogy hol keveredtem ellentmondásba magammal. Ott, hogy a hozzászólásaimnál nem érdekel mennyi hülyegyerek nyomja a mínuszt? Mert ugye a stat alatt nem valami vérmesen komoly dolgot értesz, mert akkor még értelmezési gondjaid is vannak.
  • xrt #383
    "A statok sem érdekelnek - olyannyira, hogy azt sem tudom hol lehet megnézni."

    Meglepő a válaszod, ha a korábban általad írtat is idézem. Te tényleg képes vagy 3 üzenettel később ellentmondásba keveredni magaddal? :P
  • JTBM #382
    A doboz PC-t olcsóbb legyártani, mert a hardware elemek hütésére van hely, valamint nem kell aksi.
    Ergó a belátható jövöben mindig 2-4-szer nagyobb lesz a teljesítménye azonos áron, mint a notebooknak.

    A PC-n végzett feladatokra a PC ergonomiája az ideális.
    Gépelni persze lehet táblán is, csak marha kényelmetlen.
    Van, akinek még okos telefonon is megy, én pl. ott soha nem írok semmi.
    Van, akinek van ideje 10+ percet elszüttyögni pár sor beírásával, nekem nincs...

    A PC és a notebook kb. ugyanakkora helyet foglal el és kell mindkettöhöz egy íróasztal.
    Van olyan ember, akinek nincsen íróasztala, de nekik nem is kell PC, eddig sem volt, ezentúl sem lesz.

    A PC-hez sem kell érteni. Az anyósomnak is van laptopja, tud rajta netezni és spype-olni is. A feleségem vette neki, ö sem ért szinte semmit a számítógépekhez, de simán összerakta és megtanította az anyósomat arra, hogy
    - bekapcsolja
    - böngészöt elindítsa
    - skype-ot elindítsa
    - kikapcsolja

    Én még csak nem is láttam a laptopot, semmit az égvilágon nem kellett rajta igazítani...
  • narumon #381
    "Egy átlagos családban van gyerek. Ha van gyerek, van íróasztal. Ha van íróasztal, elfér rajta egy lapmonitor."

    Egy átlagos családban a gyerek íróasztala a gyerekszobában van. Oda jár be apu is gépezni vagy akkor már két gép van?
  • senki687 #380
    "Így most gyakorlatilag mindenkinek egy kisebb irodát kell fenntartania otthon, aki használni akarja a gépét,"

    Egy átlagos családban van gyerek. Ha van gyerek, van íróasztal. Ha van íróasztal, elfér rajta egy lapmonitor. Még a talpára is lehet pakolni könyvet, így nem foglal el hasznos helyet még egy szűk szobában sem.
  • narumon #379
    Háááát szerintem tendenciáról egyedül én beszéltem, és pont, hogy én hoztam fel komplett üzleteket/mutlikat példának. (IBM, Dell, HP, stb), valamint én voltam az egyetlen aki hivatalos linket rakott be a tendenciákról. Ezek után érdekes ha úgy gondolod, hogy én csak a pár barátom véleményét mondtam. Its up to you.