Ötvös Tibor

Remek lett az Alan Wake's American Nightmare

A Remedy sokat dolgozott az Alan Wake első részén, mely megjelenésekor nem robbantott bankot. Bár a kritikák egyöntetűen dicsérték az alkotást, a vásárlók még sem rohantak a boltokba az X360 változatért.

Szerencsére a fejlesztők nem adták fel és a beígért második rész helyett egy kisebb, kifejezetten a letölthető piacra szánt részt készítettek, mely az American Nightmare címet kapta. Azt már most előre kell bocsátani, hogy aki esetleg attól tartott, hogy így egy sokkal gyengébb, csak a nevével eladható játékot kapunk, az megnyugodhat: az American Nightmare egy pazar alkotás lett.



A történet az első rész után veszi kezdetét, melyben Alan a valóságban ébred és ismét gonosz énjét, Mr. Karcot veszi üldözőbe. Ezúttal egy arizónai erdőben mászkál, ahol ismét használnia kell minden képességét, hogy az útközben hozzá csapódó három nőt is megmentse. Persze az előbbi összefoglalót a történet mindenhol megkérdőjelezi és pontosan sosem tudjuk, hogy mindez valóban megtörténik vagy továbbra is Night Springs városában vagyunk.

A játékmenetben bőven akadnak változások. Elsőként érdemes megemlíteni, hogy az egész játék kevésbé lett komor, mint elődje. Az első részben alig akadtak vicces jelenetek, ami akkor illett a Stephen King inspirálta környezethez, most azonban azért néha felkacaghatunk majd. Nem akarok egy poént sem lelőni, de érdemes figyelni a párbeszédekre és a környezetre is.



Az ellenfeleink természetesen ezúttal is a sötétségbe burkolózott helyi lakosok lesznek, akiket az első részben megszokott módon tudunk likvidálni - azaz csak fényben. Szerencsére lesznek új ellenségek is. Ilyen például az Óriás, amit ha mevilágítunk, akkor több emberre "esik szét" és ezzel jelentősen megnehezíti a dolgunkat. Vagy az illető, aki épp a legrosszabb pillanatban alakul át egy csapat madárrá. Velük sokat fogunk szenvedni.

A környezet változásának köszönhetően a játékmenetben is történtek váltások. Sokkal több lett például a harc, ami nem biztos, hogy mindenkinek tetszik majd. Azonban nem Resident Evil-esedik el a dolog és fogunk majd félni azért rendesen, de jelentősen megnőtt a lőfegyveres harcok száma.



Az Alan Wake's American Nightmare egy sokkal kisebb történetet mesél el, mely azonban kellően jól lett kidolgozva, így ebben a tekintetben nem okoz csalódást a program. Egy dolgot azonban a negatív oldalon is ki kell emelni. A kalandok gyakran unalmassá válhatnak, hiszen többnyire ugyanazt kell csinálnunk - nincs az a változatosság a sztoriban, mint az eredetiben volt.

Ettől függetlenül az American Nightmare kötelezően beszerzendő darab mindazoknak, akiknek tetszett az előd vagy fogékonyak a thrillerek iránt. Reméljük a kiadó tanul az Alan Wake PC-s sikeréből és ezt a gyöngyszemet is áthozzák PC-re.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!