MTI

Nem a magas bérek miatt épít le Komáromban a Nokia

A Nokia nem költséghatékonysági szempontok miatt, sokkal inkább iparági változások miatt döntött 2300 komáromi alkalmazott elbocsátása mellett - mondta Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke telefonos sajtókonferencián.

Az üzletember kifejtette: az okostelefon-gyártásban az új termékek gyorsabb bevezetése szempontjából fontos, hogy a termékek összeszerelése a beszállítókhoz közelebb történjen. Magyarázata szerint az elektronikai beszállítók egyre nagyobb arányban ázsiaiak, így ésszerű lépés közelebb vinni az összeszerelési munkát az alkatrészgyártókhoz. A munkaerőhöz kapcsolódó tényezők ma már nem játszanak olyan fontos szerepet a költséghatékonyságban - tette hozzá. Az okostelefon-gyártás munkafázisait ismertetve az ügyvezető alelnök elmondta: az első szakasz, a nyomtatott áramköri lapok automatizált gyártása eddig is Ázsiában történt. A telefon összeszerelése, így a képernyő, a billentyűzet, az elő- és hátlapok, illetve az akkumulátorok összeillesztése kerül át a komáromi gyárból Ázsiába. A harmadik szakasz, a szoftervtelepítés, a szoftver testre szabása, a csomagolás, illetve a logisztika az, ami Európában marad - tette hozzá.

A Nokia ügyvezető alelnöke hangsúlyozta: a bejelentett lépések fontosak, hogy a Nokia tovább javítsa versenyképességét az okostelefon piacon. A komáromi, illetve a finn gyárak továbbra is fontos szerepet játszanak majd a szoftverek regionális testre szabásában, a helyi értékesítési folyamatok irányításában, illetve a logisztikai tevékenységben. Európa a kutatás-fejlesztés tevékenysége szempontjából fontos a Nokiának, Németországban és Finnországban is fejlesztési központokat működtet a társaság. A Nokia ügyvezető alelnöke elmondta: a társaság 2009-re minden olyan kötelezettségét teljesítette, amelyet a magyar kormánytól kapott támogatás ellenében vállalt. Hozzátette: már kedden, és azelőtt néhány nappal tájékoztatták a magyar kormányt a terveikről, s a változások strukturális okai miatt nem jöhetett szóba, hogy a kormány újabb támogatással késleltesse a lépést.

Az üzletember kijelentette: a változások nagy része még az idei év első felében megtörténhet, egyes lépések azonban átcsúszhatnak a második félévre. Savander kérdésre válaszolva elmondta: a Nokia eddig a termelési volumenek változásait a részmunkaidős foglalkoztatási formák dinamikus alkalmazásával követte. Kijelentette ugyanakkor, hogy a komáromi gyártótevékenység változásának jellege miatt kevésbé a részmunkaidős, semmint az állandó alkalmazottakat érintheti az elbocsátás.

Savander megismételte a társaság korábbi közleményében írtakat, amelyek szerint a Nokia a dolgozóknak mindenre kiterjedő, a helyi igényekre szabott támogatási programot kínál, amely magában foglalja az anyagi támogatást, valamint segítséget a munkatársaknak abban, hogy helyben újra munkába állhassanak. A Nokia szerdán jelentette be, hogy a 4400 embert foglalkoztató komáromi gyárából 2300-at elbocsát 2012 végéig. A cég Komáromból, a mexikói Reynosából és a finnországi Saloból ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4000 dolgozótól válik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AZTA #6
    Okostelefonból ki az a madár aki még nokiát vesz?:D
  • sanyicks #5
    nem a magas bérek miatt ja, mert nem magasak a bérek. Hanem azért mert kínában még alacsonyabbak, és az ballmer ezt parancsolta nekik ;)
  • sad1976 #4
    ha 50000ftot kéne adniuk számukra az is magas lenne.
  • mtibee #3
    Valóban nem...
  • Hungarikum #2
    Hazugságméter kiakadt.
  • zola2000 #1
    Igen, a "magas bérek" miatt biztos nem...