Alex

Végre beszállt a tükör nélküli gépek versenyébe a Pentax

Bejelentették a Pentax K-01-et, így a cég elkötelezett hívei már nem csak a Q sorozatból választhatnak maguknak minőségi gépet. Mega kompakt vagy mini-SLR?

A Pentax kanárisárga és fekete színekben prezentálta legújabb fejlesztését, a K-01-et. Mivel a társaság Q termékvonalában lévő szenzor rengeteg kritikát kapott, a Pentax legfőképpen ennek javítására koncentrált, de persze igyekeztek nem házon belüli konkurenciát teremteni a 645D-nek. A masina lelke egy 16 megapixeles APS-C méretű chip, a Marc Newson dizájner keze nyomát - és persze logóját - viselő váz pedig majd' minden a cég által eddig gyártott lencsét fogadni tud. Tehát az objektíveket megtarthatjuk, ami lényegesen korrektebb eljárás, mint amit a Sony csinált az E-foglalattal a NEX termékvonal bejelentésekor.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Ez a tervezési döntés egyben azt is jelenti, hogy a masina meglehetősen méretes, hiszen egy apróbb szenzorból ugyan nem lehet ilyen jó képminőséget elvárni, de cserébe kisebb optikát igényelnek. Ez a megközelítés inkább tekinthető csábítónak az SLR méretét sokallók számára, mint felfelé vezető lépcsőfoknak a kompakt fényképezőgép tulajdonosoknak. A cégnél is érezhették ezt a problémát, ezért kapásból egy borzasztó vékony 40mm-es fix látószögű, f/2.8-as fényerejű objektívvel mutatták be a K-01-et.

A vázban lévő szenzor akár ISO 25 600-as érzékenységre is képes, hátulján pedig egy 920 ezer pixeles LCD-t találunk. Kezünk remegésének hatásait szenzoreltolásos képstabilizátor csökkenti. Képes HDR (high dynamic range) módban fényképezni, sorozatfelvételi módban 6 felvételt tud rögzíteni egy másodperc alatt, legrövidebb zárideje 1/4000 másodperc. A gép a manapság megkövetelt módon tud 1080p minőségű videót rögzíteni 30 képkocka/másodperc, vagy 720p-t dupla ilyen nagy sebességgel, ezeket pedig H.264 kódolással tárolja.

A váz ajánlott ára 750 dollár, 40 mm-es f2.8-as optikával kiegészítve pedig 900 dollár (külön 250 dollár). Márciustól kereshetjük a boltokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • formax #1
    De miért kell ilyen ronda gépet készíteni? Amikor tömegessé kezdtek válni a digitális fényképezők, akkor több gyártó (pl. Sony Cybershot 717, 828, Konica Minolta Dimage Z sorozat) különleges formavilággal jött elő, és nem igazán jött be nekik, míg mások a hagyományosabb, klasszikusabb formavilágot választva (pl. a Fujifilm s5000 és utódai) sikeresek lettek.
    Én is várok már egy jól használható, fényképezőszerű, olcsó (a 900 $ még messze-messze van az olcsóságtól) MILC gépet, de egyelőre mindegyik drága, és a funkciói, formavilága sem tetszik egyiknek sem.