Hunter

Nem létezhetett élet a Mars felszínén

Több mint 600 millió éve lehet terméketlen a Mars, túlságosan barátságtalanná téve a felszínt bármilyen élet számára, állapították meg a talajmintákat elemző tudósok.

A kutatás három éven át elemezte a NASA Phoenix küldetése által kinyert talajminták adatait. A leszállóegység a bolygó északi sarkvidékén keresett jeleket a Mars egykori lakhatóságára, megvizsgálva a felszín talaját és jegét. A talajelemzés eredményei arra utalnak, hogy a felszín több százmillió éve terméketlen a jég jelenléte ellenére. Az egykori élet lehetőségének esélyeit az sem növeli igazán, hogy a korábbi kutatások szerint a Mars körülbelül 3 milliárd évvel ezelőtt rendelkezett egy melegebb és nedvesebb időszakkal is.


Az Imperial College London Dr. Tom Pike által vezetett csapatának becslése szerint a több milliárd éves bolygó talaja legfeljebb 5000 éven át volt kitéve folyékony víznek. Azt is megállapították, hogy a Mars és a Hold talaja ugyanazon szélsőségesen száraz körülmények között alakult ki.

Műhold felvételek és korábbi tanulmányok is azt bizonyították, hogy a marsi talaj bolygószerte egységes, ami arra utal, hogy a fenti elemzés a Mars egészére értendő. Ez azt jelenti, hogy túl rövid ideig volt jelen a folyékony víz ahhoz, hogy bármilyen általunk ismert élet megvesse a lábát a felszínen. "A bőséges jégkészletek ellenére a Mars olyan nagy mérvű aszályos időszakot élt át, ami több százmillió éven át tartott. Úgy véljük, hogy a ma ismert Mars éles ellentétben áll a korai történetével, ami az élet számára alkalmas melegebb és nedvesebb időszakokat is magába foglalt" - magyarázta Dr. Pike. "A jövő tervezett NASA és ESA Mars küldetéseinek mélyebbre kell ásniuk ha az élet bizonyítékai után akarnak kutatni"

A Phoenix küldetés idején Pike és kutatócsoportja egyike volt annak a 24 csapatnak, akik a küldetés irányítóközpontjában, az Egyesül Államokbeli Arizona Egyetemen felügyelték az egység fedélzeti laboratóriumait, melyekkel kielemezték a Phoenix robotkarja által kiemelt talajmintákat. A nagyobb, homokszemcse méretű részecskékről egy optikai mikroszkóppal készítettek felvételeket, valamint egy atomi erő mikroszkóppal három dimenzióban is megjelenítették a mindössze 100 mikron körüli átmérővel rendelkező részecskék felületét. A küldetés befejezése óta a csapat katalogizálta a különböző részecskeméreteket, hogy többet tudjon meg a marsi talaj történetéről.

A tanulmányban a kutatók mikroszkopikus agyagrészecskéket kerestek, amik akkor alakultak ki, amikor a kőzeteket lebontotta a víz. Ezek a részecskék fontos jelölői a folyékony víz és a talaj közötti kapcsolatnak, a csapat azonban nem talált ilyen markereket. Számításaik szerint még akkor is, ha az a pár részecske amit az agyagnak megfelelő mérettartományba sikerült besorolni, valójában agyag, az a minták kevesebb mint 0,1 százalékát teszik ki. A Földön az agyag több mint 50 százalékos arányt képvisel a talajban, tehát a marsi minták arra utalnak, hogy a talaj igen száraz történelmet tudhat maga mögött. Becsléseik szerint az elemzett minta legfeljebb 5000 évig lehetett kitéve folyékony víznek.

A csapat a Mars, a Föld és a Hold talajadatainak összehasonlításából további bizonyítékokat talált, ami alátámasztja azt az elméletet, mely szerint a marsi talaj története során szinte végig száraz volt. Az elemzések szerint a Mars és a Hold talaja nagyon hasonló módon alakult ki, mivel részecskeméreteik eloszlása szinte teljes egészében megegyezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlDutchman #86
    hatalmas_ocean_volt_a_marson
  • xrt #85
    "Ne értsen senki félre, nem akarok megbántani senkit sem, de meg kell érteni, hogy vannak dolgok amihez mások értenek, mindenféle "elvonatkoztatás" nélkül."

    Te se értsd félre, de épp egy olyan témáról beszélgetünk amihez jelenleg senki sem ért, senki sem tapasztalta, már ha nem lett eltitkolva egy vagy sok marsi utazás és kutatás. Itt most csak a véleményünket tudjuk leírni, bárkiről is legyen szó, akár prof is lehet valaki aki itt beszélget, mégsem tudnak tényeket leírni semhogy kutatási eredményeket. De ha még tanulták is az adott témát valamelyik oktatási intézményben, vajon milyen eddigi tényekre alapozva tették ezt?
  • Oliwaw #84
    Hát igen az is, meg amaz is ... na és a vallás ???
  • halgatyó #83
    Ez a 81-re akart volna válsz lenni... megyek lefekszek
  • halgatyó #82
    Úgy általában, az élet más területeire gondoltam, amikor igazat adtam neki.
    A jelen cikkhez kapcsolódó vitával valóban senkinek semmilyen kárt sem okozunk.
    Az élet más területein azonban az agresszív tudatlanság felmérhetetlen károkat okoz, sőt az emberiség jövőjét fenyegeti. Erre gondoltam, a 79-es hozzászólásban felhozott példák kapcsán, a marsi élettől egy pillanatra elvonatkoztatva.
  • Oliwaw #81
    Nem nincs igazad. Ez itt nem a Tudományos Akadémia közgyűlése. Ha valaki baromságot ír legfeljebb a többiek kiröhögik, vagy szelíd derűvel pofánbasszák. Abból is lehet okulni (de borogatni biztos)
  • halgatyó #80
    Teljesen igazad van!
  • zizikus #79
    Üdvözletem mindenkinek!

    Egész egyszerűen nem tudom megállni, hogy ne írjam le ezt a megjegyzést.
    Magam nem értek sem a művészetekhez, sem az irodalomhoz, de a természettudomány egy szűk területéhez igen, ami nem jogosít fel arra, hogy vitatkozzak bármiben is például egy vers elemzésével, vagy beleszóljak az orvostudományba.

    Nem tudom felfogni, hogy 0-ra redukált természettudományi ismeretekkel miért kell beleszólni olyan dolgokba, aminek megértéséhez nem elég egy általános iskola. Az olyan hozzászólások, amiknek az égvilágon semmi közük semmilyen tudományhoz de népszerűek lehetnek a fizikában/biológiában stb. kevésbé jártas emberek körében, hihetetlen károkat tudnak okozni.

    Belegondolt bárki is hogy, az idősebb megvezethető emberek akikre rásóznak olyan eszközöket, ami nem hogy nem gyógyít de még a használata is veszélyes nem tudja megvenni a gyógyszerét mert annak a rakat sz@rnak a törlesztését kell fizetnie? Mindezt azzal a felkiáltással, hogy az orvosok tudósok sem tudnak mindent! Elképesztő!
    Bár egy nagy tudós mondta egyszer, hogy addig míg a közterületeket politikusokról és nem tudósokról nevezünk el, nem lesz nagy fejlődés.

    Ennyire rosszul áll a mai oktatás? 34 éves vagyok, de a mi időnkben bizony nem jutottunk volna el középiskoláig sem ennyi tudással mint amit itt néhány hozzászólóról tudni lehet.

    Ne értsen senki félre, nem akarok megbántani senkit sem, de meg kell érteni, hogy vannak dolgok amihez mások értenek, mindenféle "elvonatkoztatás" nélkül. Én sem magam szerelem az autómat, mert NEM értek hozzá, vannak erre szakosodott emberek, akiknek ez a szakmájuk.

    Jöhetnek a fikázások! :-)

    Zizikus