Szekeres Viktor

Itthon feljövőben a digitális videó kölcsönzés

Az elmúlt időszak adatai alapján akár azt is lehet hinni, hogy szép lassan itthon is rátalálnak az emberek a digitális videó kölcsönzésre. Kérdés, hogy folyamatos lesz-e a növekedés.

Mostanra a hazai lakosság körében is megkezdődött a digitális televíziós videótár térhódítása, és a trend folytatódásával 2012-ben széles körűvé válhat az otthonról távkapcsolóval megrendelhető videótartalmak fogyasztása. Legalábbis ez állapítható meg a UPC és az ITHAKA Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ online kutatásának eredményeiből, illetve a UPC saját VOD-statisztikáinak összevetéséből.

Az ITHAKA felméréséből megfontolt növekedési ütemű, de egyértelmű tendenciaként bontakozik ki a digitális tévézés országos térnyerése az internetezők körében. A megkérdezettek 35 százaléka digitális kábelen keresztül tévézik, mely eredmény 4 százalékponttal több, mint a másfél évvel korábbi kutatások esetében mért eredmény.

A hagyományos videó- vagy DVD-kölcsönzést kiváltó Video-On-Demand népszerűsége is nőtt az elmúlt években, de az országos átlag alapján egyelőre még mindig meglehetősen alacsony az érdeklődés. Az online film- és műsorkölcsönzést a digitális TV szolgáltatással rendelkező internetezők mindössze 4 százaléka veszi igénybe, s 18 százalék azok aránya, akiknek van hozzáférésük a szolgáltatáshoz, de még nem élnek vele. A videótár-látogatók többsége elsősorban mozifilmek között böngész, a dokumentum-filmek, természetfilmek, zenei műsorok kevésbé népszerűek.

A UPC videótárában jelenleg elérhető több mint 1800 videóanyag (300+ mozifilm és 1000+ több televíziós műsor és sorozat-epizód) megtekintése alapján összeállított toplisták szerint decemberben az ingyenesen elérhető, SVOD, azaz az előfizetésben benne foglalt) videók közül az Artúr és a villangók volt a legnépszerűbb 11462 megtekintéssel, ezt követte a Charlie Bartlett (5120), a Valami Amerika 2 (4067), a Magyar vándor (3635) és a Griffin & Phoenix (3531), de a legjobb tízben a Társas játék című új sorozat epizódjai is megtalálhatóak. A fizetős (TVOD) videók toplistáját a Verdák 2 vezette (958), a Thor (831), a Transformers 3 (767), az Ismeretlen férfi (764) és a Koszorúslányok (547) előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #2
    Elég nekem 2 órára is kivenni, megnézem és kész. Nem? Napokig csorgatnád a filmen a nyálad? A magyar feliratot sem értem. Vagy nem tudsz angolul? Nem hinném, annak nem sok értelme lenne.
  • EnxTheOne #1
    Nem olvastam el a cikket, de ez a kölcsönzés nagyon szar. Csak 24 órára lehet kölcscönözni, és 700-1200 Ft egy film. Illetve csak szinkronost lehet, olyat meg nem nézek. EredediDub+hunsub forever