Hunter

Jól vizsgázik Amerika varázsfegyvere

A hadviselésben egy tűzerőben gyengébb alakulat fedezék mögül általában megmentheti magát a szinte biztos megsemmisüléstől, állapította meg egykor Carl von Clausewitz porosz tábornok, akinek kézikönyve alapmű volt a 19. század katonái számára. A fenti igazság mind a mai napig megállja a helyét, de már nem sokáig.

Közel két évszázad elteltével Clausewitz papírra vetett gondolatait követve az olyan esélytelenebbnek tartott erők, mint az afganisztáni tálibok rengeteg borsot törnek a technikailag jóval fejlettebb haderők orra alá, akik mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ez megváltozzon. Az amerikai ATK és a német Heckler & Koch fegyvergyártó cégek együttműködéséből megszületett egy puska, ami semlegesíti a fedezék nyújtotta előnyöket, méghozzá Clausewitz egy kortársa, a brit Henry Shrapnel ötlete alapján.

Az új fegyver, az XM25 körülbelül 6 kilogrammot nyom és egy 25 milliméteres lövedéket lő ki. A trükk, hogy nem közvetlenül az ellenséget kell célba venni, a lövedéket csupán a célpont közelébe kell irányozni. Amint eljut a megadott távolságba felrobban, ugyanúgy mint Shrapnel eredeti tüzérségi repeszei, melynek darabjai harcképtelenné tették az ellenséget. A lövedék egy időzített biztosítéknak köszönhetően tudja mikor kell felrobbannia. Shrapnel repeszeiben ez a biztosíték puskaporból készült, az XM25 esetében egy parányi számítógépet helyeztek el a lövedékben, ami nyomon követi röppályájának adatait.


Az amerikai haderő több XM25-öst tesztel Afganisztánban, ezeket eddig több mint 200 alkalommal vetették be. Az összecsapások többsége gyorsan lezárult, a fegyver tesztelési programját vezető Shawn Lucas alezredes tájékoztatása szerint amerikai sikerrel. Ezen felbuzdulva az Egyesült Államok Hadserege 36 újabb puskát rendelt.

Kilövés előtt minden lövedéket beprogramoz egy, a fegyverben elhelyezett számítógép. A célpont távolságának megállapításához a lövész először egy lézeres távolságmérőt irányít arra az objektumra, ami mögött az ellenség elhelyezkedik. A fegyver távcsövén keresztül a lövész megbecsüli a célpont fedezéktől számított távolságát, amit a ravasz közelében elhelyezett gombbal adhat hozzá, vagy vonhat le a távolságmérő által megállapított értékből. Amikor a lövedéket kilövi a belső számítógép számolni kezdi a forgásainak számát, hogy kiszámítsa a megtett távolságot. A fegyver 210 m/s csőtorkolati sebessége szolgál a számítás kiinduló pontjaként. Amikor a számítógép szerint a lövedék elérte a kívánt távolságot, kiadja a robbanási parancsot. A robbanás több méteres sugárban halálos, a pontos adatok titkosak, az egész folyamat pedig nem tart tovább 5 másodpercnél.

A forgás-számláló biztosíték működési elve ugyancsak titkos. Dél-Koreában is kísérleteztek egy hasonló módszerrel, a K-11 jelű fegyver a forgási szám helyett a repülés időtartamát mérte, ez azonban kudarcba fulladt, a fegyvert visszahívták áttervezésre. Ezzel szemben az XM25 úgy tűnik jól működik, egészen 500 méteres távolságig pontosnak bizonyult, ami majdnem megegyezik az M-16 hagyományos lövedékekkel elérhető pontosságával, ugyanakkor közel kétszerese a lázadók által használt AK-47-ének.


Számos európai ország is kacérkodik az XM25-el, azonban több nemzet, köztük Németország olyan változatokon dolgozik, ami 40 milliméteres lövedékeket lő ki. Ezeknek az előállítása egyszerűbb és olcsóbb is, mint a 25mm lövedékeké. Mivel a dolgokat egyszerűbb felnagyítani, mint lekicsinyíteni, ezért az ATK már meg is kezdte technológiájának átdolgozását, ami összességében még így sem lesz egy olcsó mulatság azoknak, akik szolgálatba akarják állítani.


Egy hőlátóval felszerelt XM25 ára 35 000 dollár körül mozog, a lövedékek - amiket jelenleg kézzel készítenek - egyenként további több száz dolláros költséget jelentenek, ez azonban 25 dollárra csökkenhet, amint az ATK átáll az automatizált gyártásra. Ezzel együtt az XM25 és a lövedékek még mindig olcsóbbnak tűnnek a beásott lövészek ellen alkalmazott alternatív megoldásoknál, vegyük csak a legmegbízhatóbbnak tartott légicsapást, ami egyben a legköltségesebb is. A gránát- és aknavetők, valamint a hagyományos lövészek olcsóbbak, egyetlen robbanólövedék azonban nagyobb pusztítást végezhet, így az elkövetkező években megdőlhet Clausewitz elmélete.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlashMaster #128
    Háborúk mindig is voltak és lesznek is, míg világ a világ. Ne értsen félre senki, nem szeretném ha levadásznának bárkit is a rokonságomból vagy az ismerőseim közül. Arról sem mi tehetünk, hogy gyakorlatilag nincs hadseregünk aki meg tudná védeni az országot, de be kéne látni, hogy a pacifizmus nem a legjobb dolog ebben a világban. A világ kegyetlen és badarság azt hinni, hogy nem lesznek háborúk. A kérdés az, mikor? Jelenleg a legtöbb amit tehetünk, hogy ismerkedünk a haditechnikával, hogy ha eljön az idő akkor tudjuk mivel is állunk szembe és ne a pánik és az anarchia uralkodjon az embereken. Szerintem.
  • caius marius #127
    "Én se szerencséből másztam bele, én csak jelentkeztem, aztán belecsöppentem mindenhová :) ne higgye senki, hogy mindig élveztem a dolgot...a háború, meg az hogy lövöldöznek az emberre...hát az kuuvasz@r érzés"

    Gondolom katonának, csak azt nem értem ha annyira nem volt jò akkor miért nem péknek jelentkeztél?

  • caius marius #126
    Nem már rég nincs de rongyot rázni azt még tud.
  • Czibu #125
    még mindig van pénzük ilyen játékszerekre?
  • Papichulo #124
    "Mègis hogy a f@szomba lehet jóra hasznàlni?"

    Elrettentes...
  • Merces #123
    Mègis hogy a f@szomba lehet jóra hasznàlni?..ugy hogy nem használod leginkább de sajnos vannak , nem mintha egy kővel nem lehetne valakit agyonverni, ha félted a gyerekeidet inkább tanitsd meg hogyan védhetik meg magukat ahelyett hogy idealista baromságokkal tömöd a fejü(n)ket...
  • Kelta #122
    A klasszikus csúsztatott demagógia...

    A tárgyakkal kapcsolatban csak annyit jegyeztem meg, hogy minden tárgy csak annyira gonosz, amennyire a használója.

    Nem vágysz katonai védelemre??? Kirándulj egyet Etiópiában, és meglátjuk, utána hogy vélekedsz, mikor a gyerekedet/férjedet stb halomra lövik melletted...Akkor persze, de jó lett volna 10-20 katona a ki megvéd vagy elriassza őket...okoska.

    Elhiszem, hogy te is európa közebén habos baos rózsaszínben látod a világot.de a világ jó részén bizony elkél a védelem az állampolgároknak....

    "A terroristàkat pedig pont ezek a "jó emberek " termelik ki" Na az ilyen mondatok miatt halnak meg emberek..meeer, sajnos néhány vezető szerepeben tetszelgő is vallja ezt az ordenáré b@romságot...
    Halvány gőzöd sincs a valós világról, éldegélj csak a kis elefántcsont tornyodban..és örülj, hogy nem születtél 1000km el délebbre:)
    Én nem tudom?? pffff...ezt nem is minősítem... vicces:)
  • caius marius #121
    Butasàg ès demagógia? A baltàt a fa vagy màs vàgàsàra hasznàljàk àltalàba. A Te jàtèkaidnak az egyedüli funkciója a gyilkolàs!
    Köszi de nem vágyom a katonai vèdelemre. Mègis hogy a f@szomba lehet jóra hasznàlni? Arra van kitalàlva, hogy ölj, ill. megfèlemlíts vele. Mi ebben a jó?
    A terroristàkat pedig pont ezek a "jó emberek " termelik ki.
    Szerintem pont Te vagy az aki nem tudja, hogy mi a jó ès mi a rossz vagy, hogy mi az embersègessèg.
  • Kelta #120
    Rég olvastam ennyire demagóg és buta írást :)
    Ennyi erővel akkor tiltsd be a balta, és kés gyártókat, hátha valaki lebaltázza vagy összeszurkálja a gyerekeidet.
    Képzeld vannak a világban rossz emberek (bünözők, teroristák, pszihopaták stb stb) akik kb, nagy ívben tojnak arra hogy a te édibédi gyerekeid élnek vagy halnak...nos...tőlük, azért jól esik ha valaki fegyverrel a kézben megvéd, ugye??
    és igen lehet hogy közhely, de attól még igaz. nem a fegyver a rossz, gonosz, hanem az ember aki használja, jóra vagy rosszra...mint a kés :) szalonnát darabolsz vagy gyereket...hm?:)
    Gyerekeid attól nem lesznek veszélyben ha ilyen fegyvere lesz az amcsiknak...
    Akkor viszont lehetnek veszélyben, ha pár terrorista átlagos AK-47-el a kézben úgy dönt meglátogatja az óvodát (iskolát) ahol a gyerekeid vannak.
    A fegyver eszköz, csak egy tárgy, amit vagy jóra vagy rosszra használsz...mint bármi mást :)
  • Jawarider #119
    Jó, hogy lesz ilyen puska, szegény amcsik jobban tudnak majd harcolni a demokráciáért.

    Ezzel azt érik el, hogy más országnak is lesz. De mivel lesz, megint kell vmi új....