Berta Sándor

Ömlik a pénz a Wikipédiába

Rekord eredménnyel zárult a Wikipédiát működtető szervezet idei adománygyűjtő kampánya. A Wikimedia Alapítvány számlájára összesen 20 millió dollár folyt be.


Sue Gardner
Sue Gardner, a Wikimedia Alapítvány ügyvezető igazgatója és Jay Walsh, a szervezet kommunikációs munkatársa egyaránt azt hangsúlyozták, hogy az adománygyűjtő kampány rekord eredménnyel büszkélkedhet. Gardner közölte, hogy összesen több mint egymillió befizetés történt és gyakorlatilag a világ összes országából érkeztek átutalások. A Wikimedia eddig még soha nem kapott ennyi támogatást. "Megígérem, hogy a kapott adományokat gondosan és jól fogjuk felhasználni" - mondta Sue Gardner.

A Wikimedia különböző szolgáltatásait jelenleg több mint 470 millióan látogatják havonta. Az alkalmazott reklámmentes és önkéntes finanszírozási modell kiválóan működik. A Wikipédia két hét múlva lesz 11 éves és jelenleg a népszerű online lexikonban 282 nyelven 20 millió cikk érhető el. Azonban ahhoz, hogy mindez a jövőben is így maradjon elengedhetetlen volt a felhasználók újabb segítsége. Azt már most lehet tudni, hogy a befolyt összeget új szerverek és más hardverek vásárlására fordítják, továbbá ebből finanszírozzák a honlapok új funkcióinak a kifejlesztését. Emellett a dollármilliókból jut jogi célokra és a Wikimedia önkénteseinek támogatására is. A tavalyi és az idei év összes kiadásai várhatóan elérik majd a 28,3 millió dollárt.

Németországban ugyanakkor még a hét végéig zajlik a Wikimedia németországi szervezetének kampánya, amelynek eredményeként várhatóan 3,8 millió euró gyűlik majd össze. A kiadások idén 3,3 millió eurót tesznek majd ki, a legnagyobb költséget a szoftverfejlesztéssel kapcsolatos kifizetések jelentik. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mostani akciónak volt némi negatív visszhangja is, mivel néhány felhasználó zavarónak és idegesítőnek találta Jimmy Wales Wikipedia-alapító és munkatársai segítségkérő bannerjeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #13
    Ami azt illeti: átlapozgatva pár stattot, nem hiszem, hogy panaszkodnunk
    kellene.

    Csak 18-an előznek meg bennünket a meglévő szócikkek száma alapján, köztük nem kis dicsőségünkre az egyik számítástechnikia nagy hatalmat is, Dél-Koreát utasítva magunk mögé.

    A depth mutató szerint 11-ik a magyar wiki a tekintetben, hogy mennyire tartják a meglévő szócikkeket rendben és mennyi szubkordinált.

    9-ik hely jutott a feltöltött képek száma szempontjából. Amiben angolok, németek, franciák, hollandok, oroszok, olaszok, japánok, és az ukránok tudtak többet produkálni.

    Mindezt annak ellenére, hogy az adminok száma nálunk nem túl magas, ergo maga a rendszer nálunk jobban önszabályozó. Hiszen kevesebb adminnal is rendezettebb a wikipediánk.

    És egy érdekes statisztika, amit sajnos magam kiszámolni kényszerülve minden nyelvre levetítve nem tudok közölni, de a megsejtésemnek megfelelően a lényeget mindenképp megosztanám: míg az angolt 600 millió anyanyelvű beszélő beszéli, a magyart durván 15. A gazdasági helyzet sem jobb egyetlen angol nyelvterületnél sem kis hazánkban, mégis az egy főre jutó elkészített szócikkek száma kicsivel több, mint kétszer annyi, mint angolul.

    Szóval, a kijelentést tagadni nem lehet: kár, hogy nem 10-szer ilyen részletes a wikipédia téma-lefedettsége, viszont ezt minden tiszteletünk és hálánk leróvása mellett lehet kijelenteni a magyar wikipédia szerkesztői közössége és azok a magyarok előtt, akik csak egy-egy hiba kijavításával segítették, hogy ilyen kiemelkedő színvonalú legyen a hazai Wikipédia.
  • okosan gyerekek #12
    gyerekek, nem értitek, hogy ha lenne egy befektető, akinek a pénzétől függene a rendszer - már elhintettem a lényeget - akkor az oldal a tartalma szent és sérthetetlen függetlenségét veszítené el. Persze, lehet vitázni, hogy vajon most mennyire független, van pár blokkolt szócikk, amit nem szerkeszthetsz, de a legtöbb esetben tényleg az emberek döntik el, hogy mi kerül oda és mi nem. Ha az ÁVÓ átírná a "magyar történelmet" másnap vissza lenne írni, mert többen vagyunk, akik így gondoljuk - persze ez az elv is kifogásolható. Ettől függetlenül be kell látni, ez egy jobb modell, mint ahogy a tudományos kutatások és a publikációk rendszere jelenleg működik. Eleve túlságosan zárt a hagyományos rendszer, nem okosodhat belőle akárki, mert pénz kérdése - persze az internetért (általában) egyébként is kell fizetni, de akkor sem a szolgáltatásért fizetsz. Szóval ez rendben van így, nem kell reklám, tartsuk mi fent, legyen az kint, amit mi mondunk, és ne az, ami valakinek az érdeke.

    Nekem nagyon éles szálka szokott lenni a szememben, amikor egy igazán széles spektrumot körül ölelő médium, mégha csak egy rohadtul parányi, és lényeges elemet nem is hajlandó az objektivitás igényével kezelni, undorodom, a legrühellni valóbb dolognak tartom. Boldog vagyok, hogy a wikipédián nem látom ezt.
  • passatgt #11
    így működik a google féle verzió, a Knol, ami nemsokára megszűnik:)
  • wraithLord #10
    Ja, csak akkor pont a lényege veszne el az egésznek... Ami nem merül ki abban, hogy a Wikipedia mindenkié (bár értelmezés kérdése a dolog)... És igen, "apró, pici" szerzői jogi problémákba ütközne a dolog.
  • 7evenb #9
    A szerzők meg kapnának valamit returnt és kész fenntartható profitábilis üzleti modell:)
  • 7evenb #8
    lehet hogy szerzői jogi problémák merülnének fel, de a magam részéről (részben) zártá tenném, és valami jelentéktelen összegért (1$) használhatnánk fél évig. Így nem kéne kéregetni, nagyon sokan kifizetnék és hosszú távon is jobb megoldás mint az adomány. szvsz
  • fergusonpapa #7
    Támogatod az oldalt,de ha reklám lenne rajta tiltanád.. ezzel elvéve a bevételét...gratulálok.

    sokan azt hiszik minden ingyen van,undormány reklámoktól én is hányok főleg ha tele vele a lap,de egypár szolid reklám nem zavarja az embert,sőt, hasznos is lehet.
  • morden #6
    Szerintem is megéri kezdeményezés a pénzét, sarkítok, de néhány rakéta kerül annyiba mint a wikipédia teljes évi költségvetése és kicsit hasznosabb az emberiségre nézve.
  • passatgt #5
    vagy megveszi őket a google és probléma megoldva:)
  • skinnyman #4
    Nem rossz, bár ez az összeg is nevetségesen kevés ahhoz képest, hogy mekkora jelentősségű ez az oldal... Amúgy ha nagyon nem menne nekik hosszútávon a dolog, szolidabb reklámok szerintem beleférnek még, aki értelmes, úgyis blokkolja a reklámokat.