Szekeres Viktor

Mission: Impossible - Fantom protokoll

Budapesten is játszódik A sötét lovag óta az első film, amelynek egy jó részét IMAX-ben forgatták. Végre van értelme megnézni, mire képes a hatalmas vászon.

Hogy tetszett a <br>Mission: Impossible - Fantom protokoll?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Furcsa, hogy az IMAX-formátum még mindig nem terjedt el kellőképpen a mozifilmes rendezők körében. Persze nem csoda, hiszen egyáltalán nincs sok IMAX-mozi, azonban az elmúlt 2 évben egyre erősebbé vált az IMAX-lobbi, aminek köszönhetően egyre több filmet konvertáltak át és mutattak be a hatalmas vásznakon. Ezeken végre tehát nem csak 40-50 perces, 3D-s dokumentumfilmeket lehetett megnézni, hanem olyan filmeket is, mint a Star Trek, a Halálos iramban: Ötödik sebesség, mindenféle 3D-s alkotást, no meg persze jó pár animációs csemegét is.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Azonban az IMAX-kamerával való forgatás nyűgét nem sokan vállalták be, ezért is sajnálhattuk, hogy lemaradtunk 2008-ban A sötét lovag IMAX-verziójáról, amit a hazai forgalmazó vagy a mozi nem vállalt be, pedig Christopher Nolan elmondása szerint is megküzdött azokkal a jelenetekkel, amiket IMAX-re terveztek. Gond egy szál se, három és fél évvel később már nincs miért panaszkodnunk, hiszen még A sötét lovag: Felemelkedés előtt láthatjuk a legújabb Mission: Impossible-mozit, melynek 20-25 percét is IMAX-kamerákkal rögzítette a rendező, az eddig az animációs műfajban vitézkedő Brad Bird (L'ecsó, Szuper haver, A hihetetlen család). Azok a kiválasztottak, aki eljutnak a magyar IMAX-moziba, majd ne lepődjenek meg, hogy az IMAX és a normál jelenetek miatt film közben észrevétlenül és folyamatosan változik a képarány.

Valószínűleg az alapok ismertetésétől most el lehet tekinteni, mindenki tudja, hogy a Mission: Impossible alapja egy 1966-os, zseniális sorozat, mely hét teljes évadot ért meg a képernyőn. S valószínűleg az sem újdonság senkinek, hogy Brian De Palma, John Woo és J.J. Abrams rendezése révén már született három jobb-rosszabb M:I-mozifilm. Ezek előismerete 99%-ban szükségtelen a 4. rész élvezetéhez, mindössze egy fontosabb szereplő érkezik az előző epizódokból (Benji), bár azért akadnak meglepetés cameók, amik a fanatikusok szívének mindig kedvesek.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

Brad Bird filmje a szó szoros és átvitt értelmében is egy világvége szcenáriót játszik meg. Egyrészt a tét ennél nagyobb nem is lehetne, ezúttal valóban a világ sorsa, illetve a jelenleg fennálló világrend létezése forog kockán. Másrészt pedig az IMF (nem a Valutaalap...) egy rosszul elsült akciót követően kénytelen aktiválni a Fantom protokollt, a szervezet kvázi megszűnik, az ügynököket magukra hagyják és terroristának bélyegzik meg, Ethan Huntnak pedig az a feladata, persze csak, ha vállalja, hogy megmentse a világot - mindezt azonban az épp vele lévő ügynökökkel kell megtennie, mindenféle háttértámogatás és telefonos segítség nélkül.

Mission: Impossible a sorozatra jellemző trükkök és kütyük nélkül? Egyszerre csalódást keltő és érdekes, majdhogynem ígéretes megközelítés, ugyanis a Fantom protokollban már közel sem a végletekig megtervezett akciókkal operáló szuperügynököket látjuk, hanem a folyton hibás alkatrészekbe és zsákutcákba ütköző, de improvizálásra remekül képes vérprofi szakembereket. Mondhatnánk azt is, hogy a minden forrásuktól megfosztott főhősökről felvázolt kép csak parasztvakítás, hiszen így is rengeteg jó cuccot használhatnak fel hőseink, de jól megalapozza a film hangulatát.

Azt a hangulatot, amely remek. Az M:I most lett azzá, aminek sokan megálmodták. A főhős Ethan Hunt egyre kiforrottabbá válik (ráadásul ezúttal 3 társa is felnő mellé, olyannyira, hogy elvárjuk, hogy visszatérjenek az 5. részre) a hangvétel kellőképpen humoros, de a sok röhögés ellenére nem válik bohózattá vagy paródiává, a csajokkal sincs gond (habár a James Bond-filmekben sokkal nagyobb hangsúlyt és ügynököt fektetnek rájuk), az akciók pedig... Hát, igen, valószínűleg nem csak IMAX-ben lélegzetelállítóak és helyenként igen ötletesek, ráadásul ugyanúgy megvan a negyedik részes jelenetekben is az a sok durva, ám a végletekig játékos, már-már védjeggyé vált túlzás, amiket már az első három részben is nagyon lehetett szeretni.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!

A Mission: Impossible - Fantom protokoll nagyon jó kis akciófilm lett, kvázi definiálja a jó popcornmozi fogalmát. Popcorn, tehát nem kell ultraerőszakosságot vagy magasröptöt keresni, a banális, ám mégis a világ sorsával játszadozó történetet pedig nem feltétlenül a csavarjai viszik el a hátukon, de a szkript a célnak megfelelt, hagyta kibontakozni a karaktereket, akiket a film megfelelő pontjain akció- és/vagy látványjelenetekbe helyezett a rendező. És ennyi éppen elég volt a jó végeredményhez. Olykor ugyanis a sok erőlködés és verejtékezés helyett megteszi a lazaság és pár jó ötlet is, s ha azokat jó szakember forrasztja össze, akkor a végeredmény is élvezetes lesz. A Mission: Impossible - Fantom protokoll pedig rettentő élvezetes lett.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Mission: Impossible - Fantom protokoll (Mission: Impossible - Ghost Protocol)
színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm, 133 perc, 2011
16 éven aluliak számára a megtekintése nem ajánlott

rendező: Brad Bird
forgatókönyvíró: Josh Appelbaum, André Nemec
zeneszerző: Michael Giacchino
operatőr: Robert Elswit
producer: J.J. Abrams, Bryan Burke, Tom Cruise

szereplők:
Tom Cruise (Ethan Hunt)
Jeremy Renner (Brandt)
Simon Pegg (Benji Dunn)
Paula Patton (Jane Carter)
Michael Nyqvist (Kurt Hendricks)


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dynamic #17
    Ez a rész a legpörgősebb, ebben van a legtöbb akció és neked "elég unalmas"??
  • Zoliz #16
    Tobbszor nezheto film mint a Star Wars? Vagy a tobb ezer forintos mozit se eri meg? Van benne legalabb egy kicsi akcio amiert eredemes moziban megnezni?
  • Pretorian #15
    Az első részt szerettem, még mielőtt megnéztem, olvastam a könyvet is '96-ban.
    A második részt amennyire vártam, akkora szar lett, bár az akciójelenetek profik voltak abban is.
    A harmadik rész kifejezetten jó lett, az kompenzálta az előző epizód hiányosságait.
    Ez meg 11000 szavazatból 7.9-es eddig IMDB-n, szóval valószínúleg a legjobb film a sorozatban. Majd meglátjuk.
  • pokolfiu #14
    peluscsere? te nem ismered TC-t... előre leszögezem nem kedvencem, kis nyálgépnek tűnt mindig is, de tudni kell róla, hoyg soha nem használt dublőrt. nálam ott növekedett az ázsiója, mint ember, amikor a RedBull bemutatózott az épülő Austin-i pályáján... amin még többynire aszfalt sem volt.... David Coulthard volt jelen volt F1es pilóta, RedBull pilóta, aki adott egy gyorstalpalót TC-nek... párórásat. az meg beült s rendre gyorsabb s gyosabb köröket ment, olyannyira, hoyg a végén megközelítette DC idejét... aki több évtizedig pilóta volt... (ráadásul egy kanyarban kisodródott a dzsindzsásba, de pörgette végig a motort s kereket, hoyg visszatérjen a pályára... ami a mai legtöbb pilótának sem megy!)

    szóval van vér a pucájában...
  • moviestar #13
    Nna, akkor en is megirom a velemenyem: Szerintem a szeriaban a 3-as volt a legutosebb, mert vegre egy helyzet, melyben a fohos nem tudta kontrollalni a fogonoszt (aki zsenialisan jatszotta a szerepet), kicsit mint a Dark Knight-ban. Es vegre egy halando embert lattunk aki probalja a leheteltent is megtenni a szeretteiert.
    Az elso a maga idejeben egy nagyon utos film volt. Jok voltak az akciok, es izgalmas tortenetbe agyaztak az egeszet. Csak a foszereplon talaltam kivetnivalot. De viszont lehet, hogy epp o volt a legmegfelelobb, ez soha nem fog mar kiderulni.
    A masodikban tenyleg tul sok volt a tulzas, es Woo csak a latvanyra hajtott. Valakinek biztos, hogy ez is bejon.
    A negy eleg unalmasra sikeredett, de ami megis pozitivba lenditette a filmet, az a sok poen, es hogy vegre a sok szuperkutyu, amit eletukben eloszor hasznalnak, nem mukodnek megfeleloen :)
    Szerintem ez egy zsenialis huzas volt, mert ettol tunt igazan Mission Impossible-nek, es a nezo sokkal jobban tudott az egesszel azonosulni

    Szerintem...
  • Axlkenobi #12
    Nagy rajongója vagyok az egész szériának, az eddigi három film kivétel nélkül ott van a kedvencek között, így nagy várakozásokkal ültem le a negyedik rész elé is. Nem kellett csalódnom, ugyanúgy hozza a színvonalat mint a korábbi epizódok.

    A hihetetlen túlzások az egész szériát jellemzik, dehát egy Mission: Impossible film tényleg legyen impossible. Tom Cruise így közel az ötvenhez is teljes mértékben helytáll akcióhősként és külön tetszett, hogy a csapat ezúttal valóban hangsúlyosabb szerepet kapott mint korábban.

    A film egyetlen igazi hibája, de ez a korábbi részekre is jellemző, hogy a főgonosz nagyon háttérbe szorul, alig van jelen.

    Egyébként én külön csípem, hogy mindegyik részt más-más rendező dirigálja le, így nincs két egyforma film a szériában. Az én személyes kedvencem egyébként holtversenyben továbbra is a második film, iszonyú erős a látványvilága és a hangulata, noha történetileg talán az a legegyszerűbb mind közül.
  • nlght #11
    Nem vagy egyedül, sztem az első volt a legjobb, a 3. csak egy hajszállal marad el, nekem nagyon bejött és a story is elég fordulatos lett. A 2. tele volt hiteltelen túlzásokkal még MI mértékben is. A 4-ediket remélem IMAX-ben sikerül megnézni majd. Elég jónak ígérkezik.
  • Relixo #10
    Az első hozzászólónak az észrevételére:
    Cruise arcáról miért kéne eltávolítani azt az akármit ? Nem topmodellt játszik a filmben és nem is melegházit alakít... hanem egy ügynököt. Komolyan, túl sok photoshop műembert néztél te már szerintem és ahhoz szoktál.

    Akárki akármit mond, idei évben az akció filmek közül ez az első értékelhető és valóban moziba való film!

    Tetszettek a helyszínek a filmben, végig olyan helyeken forgatnak amik érdekesek. Nagyon jó,hogy most már valóban csapatként lépnek fel a titkos ügynökök és nem csak T.C. viszi az egész filmet egymaga ahogy az előző részekben. Végig látványos,akció dús, nincs unalmas rész a filmben.
    Ami nekem személy szerint nem tetszett viszont:
    Poénokat kicsit túlzásnak éreztem és sajnos sok is van benne...(pl mikor bemennek a Kreml-be és angolul elkezd poénkodni Benji a sok orosz között ahol ugye orosz katonákat "alakítanak" fedett ügynökökként az nekem már túlzás volt)
    Drámai részek totálisan nem működnek a filmben... nem úgy mint a 2. részben ahol szépen fel voltak építve és így izgulhattunk is a szereplőkért és volt mögöttes tartalma is ha valamelyik ügynök veszélybe került vagy meghalt.
    A "főgonosz" akinek mint elmondják 190 az IQ-ja és nagyon veszélyes, ehhez képest eléggé háttérbe szorul és nem is láthatjuk jóformán csak a végén... jobb lett volna ha kicsit előtérbe hozzák és több teret kap.

    Ettől függetlenül jó film, ajánlom mindenkinek aki tudja nézze meg moziban bátran. Nálam 8,5/10
  • Wittgen #9
    Oltári jól sikerült ez a rész, végig pörög, nincsenek üresjáratok. Partneremmel néztük meg, eszembe sem jutott vele foglalkozni, annyira lekötött a film :)

    Úgy látom eddig én vagyok az egyetlen eddig a fórumon, aki szerint a 3. rész is jó film volt.
  • Reparamorf #8
    Nagyon dedós film...
    -Ízlések és pofonok...
    Nekem nem jött be.