Hunter

Galaktikus kataklizmákról mesélhet a Hold

Egyetlen természetes holdunk ideális hely a Földön ritka hélium-3 izotóp kitermeléshez, amit nukleáris fúziós reaktorok üzemanyagaként használhatnánk a jövőben, ezért többen, köztük az amerikai republikánus párt legnépszerűbb elnökaspiránsa, Newt Gingrich is az űr kereskedelmi alapokra helyezésének egy fontos elemeként tekintenek rá.

A Hold azonban sokkal több egy egyszerű bányánál, valójában egy felbecsülhetetlen értékű történelmi archívum, ami nem csupán a Föld, de az egész Naprendszer viszontagságairól számot adhat az elmúlt 4,5 milliárd év tükrében.

A Naprendszer fejlődése során egy csillagközi utazáson esett át. A Nap körülbelül 200 millió év alatt kerüli meg a galaktikus középpontot. Útja során a bolygókkal egyetemben a galaxis spirális karjaiban elhelyezkedő sötét, poros molekuláris felhőkön, ragyogó fiatal csillaghalmazoknak felrobbanó szupernóváinak sugárzásain haladhatott át.

Amikor a Naprendszer a galaxis fejhullámánál járt, óceánjáróként szelve a csillagközi űrt, kozmikus sugárzás áraszthatta el a rendszert. Földtani emlékeink azt tükrözik, hogy bolygónk sok felemelkedésen ment át története során. 700 millió évvel ezelőtt teljesen megfagyott, majd újabb jégkorszakok következtek, több rejtélyes tömeges kihalással. A történések okaira azonban csak egészen homályos magyarázatok állnak a rendelkezésünkre, ha viszont kozmikus katasztrófa indította el az eseményeket, akkor arra a Hold kőzeteiben rendkívül jó eséllyel találnánk bizonyítékokat.

Például egy szupernóva mindent átható kozmikus sugárzása egyértelmű lenyomatot hagyna a holdkőzetekbe golyókként beágyazódott egzotikus izotópok alakjában, míg a többszörös lávafolyamok területeinek rétegezett szerkezete ideális a sugárzási hullámok időbeni elhelyezéséhez. A holdkőzetek sugárzási károsodásainak korának összevethető a Föld fosszilis rekordjaival, melyből egyértelműen kitűnne, hogy szinkronban vannak-e a kozmikus behatások a tömeges kihalásokkal.

Egy spirális karon való áthaladással a Naprendszernek időről-időre át kellett sodródnia sűrű, porral vegyített hideg hidrogén felhőkön, ami elhomályosíthatta a Nap fényét, jégbe zárva a Földet. Ez a csillagközi por ugyancsak jelen lehet a Holdon, valószínűleg a legfrissebb becsapódási lávafolyamok alatt, amit egy aszteroidával történt találkozás hője idézett elő. A Nap utazása során ugyancsak jó eséllyel találkozott vörös vagy barna törpecsillagokkal, melyek "beszennyezik" a galaktikus síkot. Gravitációjuk feldarabolhatta a naprendszerünket körülölelő feltételezett 1 fényév sugarú Oort üstökös felhőt. A betolakodók hatása olyan lehetett, mint amikor lerázzuk az almát a fákról, üstökösök záporát zúdítva a belső-Naprendszerre. A Hold krátereinek alapos vizsgálata elárulhatja a kráterképződési csúcspontokat, sőt akár ősi üstökös vagy meteorit töredékeket is begyűjthetnénk, és itt jön be Gingrich bányászati holdbázisa a képbe.

Az embereknek el kellene jutniuk a Holdra, hogy egy hatalmas fúróberendezéssel feltárják a lávarétegeket és a Nap utazásairól árulkodó izotópokkal teli magmintákat hozzanak a felszínre. Talán a kereskedelmi bányászatban rejlő lehetőségeken keresztül a geológia tudománya is lehetőséget kap, hogy csak úgy mellékesen eljusson a holdfelszínre. A geológiai kutatások legalább olyan értéket képviselhetnek mint a hélium-3, galaktikus hányattatásaink történelemkönyvét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #18
    "A Holdrol, mint tudjuk akarattal nem tettek kozze szines felveteleket "

    Igen, mert ha akarnám se lesz a nyamvadt bazaltszikla színes, csak szürke. Nem hiszed? Lol, ott van fent, vegyél egy távcsövet és nézd meg magad.
  • Irasidus #17
    Nem tudom, arról hallottál-e már, hogy Hubblet űrhajósok megszokták látogatni, és ilyenkor korszerűbb kamerákat, műszereket kap? Amit ma nem lehet, azt holnap már igen. Vagy arról, hogy Hubble képek nem azért hamis színes képek, hogy becsapjanak minket, hanem mert Hubble-n nincs színes kamera, csak színszűrös. Ugyanis nem a Hold fotózására lett kitalálva, hanem messze lévő ködök, csillagok tanulmányozására. Azok meg - ha valaha bele néztél volna egy távcsőbe, tudnád - nem színesek, csak valósághűen kiszínezik őket, hogy mi gyönyörködjünk benne, te meg az összeesküvés elméleteidet élvezni tudjad...

    Hubble fotók és színek
  • Freg0 #16
    ,,a tudosok,,-akar lenni a masodik sor elso resze, bocs..kisse elirtam
  • Freg0 #15
    A Holdrol, mint tudjuk akarattal nem tettek kozze szines felveteleket (it most foleg a NASA-rol van szo).
    Amikor tudook, meg sok mas szakerto azt a kerdest vetette fel a NASA-nak, hogy miert nem keszit a Hubble urteleszkop (amely a latvanyos, szep szines galaktikus fotokrol volt hires)kfenykepet a holdrol, az volt a valasz, hogy a Hold tul fenyes ahoz, hogy jo kepet keszithessen a Hubble rola, es csak egy elmosodott folt fog latszani.
    Erre egy evvel kesobb csinaltak egy telyes, reszletekben nagyon gazdag, viszonylag jo minosegu fotot a Holdrol, kiderult, hogy a NASA hazudott nekunk.
    Es ami a legerdekesebb a dologbn, hogy az a varva-vart kep Feher-Fekete...pfff, na valyn miert?
    Ne hidjetek az agymosasnak, es az ilyen kaliberu cikkeknek foleg.
    Amugy azok a szines kepek, amit talaltal a neten, E-75 (ez gondolom az egykori naci tankmodell terv neve, amit a Kiraly-Tigris levaltasara terveztek) azok csak megfestett kepek...a fold felszinenek szinskalajat felhasznalva, valamint atultetve a holdeba.
  • NEXUS6 #14
    Minmeghalunk!

    Szerintem.

  • torreadorz #13
    A hold felszinén lévő por szürke szinü ezért látszik a hold szürkének a képeken. Ha távcsővel nézed a holdat, akkor kis nagyításon fehér szinü lesz mert olyan sok napfényt ver vissza, nagyobb nagyitáson ahol csökken a fényerő szürke lesz.

    Persze vannak rajta nem csak szürke részek ha épp olyan ásvány alkotja, de ezek túl kisméretüek ahhoz hogy látni lehessen a földről.
  • Irasidus #12
    A Hold elég közel van, próbáld meg este, a saját szemeddel megnézni mennyire színes. Ha a részletek is érdekelnek, itt a karácsony, tessék kérni karácsonyra egy kisebb távcsövet, hidd el nagyobb élmény, mint a google. ;)
  • e57 #11
    Léteznek színes felvételek is a holdról? Próbáltam googlezni színes képeket, de alig akad.
  • jaspercry #10
    Talán a hold nem rendelkezik mágneses pajzsal,a föld meg igen.
    Így lehet rajta több infó.

    Meghát közelebb is van, mint ha más bolygókat vizsgálnánk.

    (kicsit zavaros a cikk)
  • Crane #9
    Szerintem még mindig nem ültek le konkrétan kiszámolni, hogy mennyibe kerülne egy gramm hélium 3-s izotóp lehozása a holdról...