Berta Sándor

A Napster is támogatja az internetblokádokat

A nemzetközi zeneipar és a Napster képviselői továbbra is úgy látják, hogy az internethozzáférések blokkolásával lehetne visszaszorítani az illegális letöltéseket.

"A médiaipar szereplői továbbra is azt várnák el a törvényhozóktól, hogy lépjenek fel az illegális letöltésekkel szemben. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy számos országban a megfelelő mechanizmusokat adatvédelmi megfontolások nélkül dolgozták ki. Franciaországban a vitatott Hadopi-törvény hatályba lépése után közel a kétszeresére emelkedett a legális zenei platformokat használók száma. Franciaországban, Nagy-Britanniában, Új-Zélandon és Dél-Koreában alig vannak panaszok és a társadalmi ellenállás is igen csekély az ilyen rendszerek ellen" - jelentette ki Olivia Regnier, a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) európai uniós irodájának vezetője.

Siegfried Kauder, a német parlament jogi bizottságának elnöke kifejtette, hogy elsősorban nekik, politikusoknak kell végre felébredniük, mivel ők alkotják meg a törvényeket. Szeretnék, ha még évek múlva is lennének például dzsessz zenészek. Szerinte az internethozzáférések blokkolása mellett megoldást jelenthet az is, ha a szolgáltatók segítségével korlátozzák a letöltők sávszélességét.

A legmeglepőbb véleménnyel Thorsten Schliesche, a Napster németországi vezetője jelentkezett. A szakember közölte, hogy a Hadopi alkalmazásával mostanra a kétszeresére nőtt volna a forgalmuk. A Napster meglehetősen szigorú rendszert vezetne be, amelynél már a második figyelmeztetéshez komoly pénzbüntetés társulna. "A jelenlegi legális ajánlatok, melyek havi díjfizetésre épülnek, legfeljebb a zenefüggőknek lehetnek érdekesek" - szögezte le Schliesche. A Napster alighanem azért támadja ennyire élesen a letöltőket, mert a saját platformja és a konkurens legális szolgáltatások jelenleg csak kicsit több, mint 150 000 regisztrált felhasználóval büszkélkednek. Eközben pedig az illegális másolatokat letöltők tábora egyáltalán nem csökken.

Dieter Gorny, a Német Zeneipari Szövetség vezetője úgy vélte: "Társadalmi konszenzusra van szükség azzal kapcsolatban, hogy az emberek ne töltsenek le illegális tartalmakat. A kiadók, akiket a technológia és a kultúra robbanásszerű online egymásra találása eleinte ledöntött a lábáról, időközben elvégezték a házi feladatukat. Németországban jelenleg már 60 legális online zenei platform működik, de még meg kell teremteni az új üzleti modellek politikai keretfeltételeit. Fontos, hogy ezek ne csak a szankciókról szolgáljanak, de az sem megoldás, hogy minden fájlcserélő-tevékenységet bagatellizálunk. Biztos vagyok abban, hogy a következő generáció már sokkal kiegyensúlyozottabban viszonyul majd a szerzői jog kérdéséhez."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #19
    Hmm. Szerintem a fonalat te vesztetted el. Én arrór beszéltem, hogy céges környezetben simán szűrhető, hogy adott alkalmazott mit fénymásolt.
    Ellenben, hogy te mit akarsz, ezt tényleg nem vágom. A beérkező levelek közt bármilyen dokumentum lehet, de az ne legyen már a befogadó sara. Vagy tényleg nem értem a fonalad, de mindegy is; elbeszélünk egymás mellett. (De ez az utóbbi hozzászólásod tényleg nem értem, de már nem is akarom megérteni, mert amit itt összevetsz, annak semmi köze egymáshoz.)
    Na minden jót ! :D
  • G_ArchAngel #18
    Te:
    "Ja és ez az engedékeny cég fizettet a céges fénymásolókon is jogdíjat, amin soha nem megy csak beérkező levelek szkennelése."

    En:
    " hogy te a Haboru es Beket vagy berszamfejtest akarsz fenymasolni?"

    Te:
    "Ugyanakkor valószínű nem láttál még vállalati nyomtatót: minden másolt, nyomtatott oldalt letárol és akár hálózaton keresztül lekérdezhető ki-mit másolt, nyomtatott."


    Szerintem, ha ilyen hamar elveszted a fonalat, akkor felesleges is folytatni.
  • Ellaberin #17
    Na, akkor még egyszer, mert látom nem jött le: _Az ártatlanság vélelme sérül._ Ami egy demokráciában alap.
    Ugyanakkor valószínű nem láttál még vállalati nyomtatót: minden másolt, nyomtatott oldalt letárol és akár hálózaton keresztül lekérdezhető ki-mit másolt, nyomtatott.
    Azzal egyetértek, hogy senki se kereskedjen másolt, torrentezett cuccokkal. Más kérdés, hogy ki az aki manapság pénzt ad ilyenekért. Lemezlovas? Te se lehetsz mai gyerek :) Utóljára a Dévényi Tibi bácsitól halottam ezt a kifejezést, sőt annó meg is nyertem bakeliten az "Én a lemezlovas" című kislemezét. :D Szóval az hogy a lemezlovasok lopnak, nem jelenti azt, hogy Gizike néni a földszint egyből is, de ő is fizeti a sápot, ha meg szeretné nézegetni az unokája fényképeit egy időt álló dvd-n, ha már megvette neki a fia a dvd lejátszót. És Gizi néni nem a szlovák import dvd-t fogja ehhez megvenni.

    Bár örülnék, hogy ha nagyon fiatal lennék, sajnos nem vagyok. :)

    Ugyanakkor vett/regisztrált winfosom van és minden más programom ingyenes, mivel mára már egy átlag felhasználású gépen simán elboldogulsz ingyenes progikkal. Fotósboltot nem használok, bár ha kellene ott a gimp. Mégis pl. a filmeket torrentezem és hidd el az 5%-át sem nézném meg moziban (sajnos gyenge a felhozatal). De az általam nagyra tartott filmek nagy többsége itthon figyel eredeti dvd-ken. A zenét is megveszem cd-n, dvd-n, bár már eléggé kinőttem a rajongó korszakokból, így nem sokat.
  • G_ArchAngel #16
    Meg vagy te zavarodva teljesen?:)))
    Szerinted honnan a pacihimvesszobol tudna akarki is, hogy te a Haboru es Beket vagy berszamfejtest akarsz fenymasolni? Illetve az SD kartyadon a Lesbian babysitters 2-t vagy a sajat fotoidat tarolod?
    Mi akadalyozna meg, hogy te azokat a dolgokat muveld, amire nem vagy jogosult?
    Ki ellenorizne? Ez olyan, mint 1.2-es Corsa-t venni ceges kisteherszallitonak es kicserelni a hatso uveget.
    Pedig te a cegednek vetted, nem erted, hogy kerult bele a 2. ulessor!
    Ha a svedekrol beszelnenk, akkor jogos lenne az aggodalmad es fejet hajtanek az erveid elott, de mivel nem egy embert ismerek, akik CD masolasbol, jatek irasbol gazdagodtak meg 10-15 evvel ezelott, illetve a mai napig szarnak a lemezlovasok arra, hogy illene megvenni azt amibol leakasztanak nyarankent par milliot, igy inkabb csak mosolygok a gyerekes erveiden. Nagyon fiatal lehetsz, ha ennyire meseszerunek latod a vilagot:)

    S vegul, mar tobbszor elmondtam, hogy vegul is en letojom, ha te letorrentezed a Justin Biebert, de azokat nyugodtan vagjak huvosre, akik penzkeresesre alkalmas szoftvereket lopnak, meg sajat hasznalatra is, mint a Photoshop. Britney-re nem mondhatom, hogy van ingyen Britney, de Photoshop-ot nem kell lopni van ingyenes vagy olcsobb alternativa. En sem lopok BMW-t, mert csak szaros Renaultra vagy tomegkozledesre vagy kerekparra van penzem. Trial is van belole 15-30 nap alatt minden szoftvert ki lehet probalni.
    Aki ezt nem latja be, nah az a demagog.
  • Ellaberin #15
    Ühüm. És miért is? Ja hogy azért mert ezt a sápot "átverte" - egy kis lecsurgóért - a politikusainkon a holdudvaruk.
    Gondolom közel állsz a húsos fazékhoz, azért írsz ilyen blődségeket.
    Ráadásul csúsztatsz is, de te is leírtad: legális nálunk a másolat. Más kérdés, hogy kereskedelmi forgalomba nem bocsáthatod. De vegyíted, maszatolod, hogy nálad legyen az igazság. Még szerencse, hogy vagy olyan figyelmetlen, hogy magadnak mondasz ellent.
    Ja és ez az engedékeny cég fizettet a céges fénymásolókon is jogdíjat, amin soha nem megy csak beérkező levelek szkennelése. (Jah, ártatlanság vélelme sutba vágva. De mi előtt jönnél, hogy úgy is lemásolódik 1-2 nem oda tartozó cucc..., na azelőtt mondom, hogy vincseszteren minden tárolódik és ellenőrizhető és ellenőrizve is van). Mind ezek mellett a fotómasinámba vett ilyen-olyan tároló kártya árában is benne van, amin saját fényképek tárolásán kívül más nem történik. De! Mivel akár rámásolhatnék bármi nemű védett tartalmat, hát azon is ott van az adó.
    Megint csak meggyanúsítva - sőt bűnteve! - vagyunk, mert biztos csaló szemetek vagyunk? Mindenféle bizonyítás nélkül.
    Gondolkodj el! Tudom jó állás lehet a semmiért pénzt kapni, de legalább ne légy demagóg, vagy legalább ne tedd ezt közzé.
  • thrawnguru #14
    Hagyni kéne a jogvédőket, kiadókat, mindent a fenébe. Lehessen letölteni egy teljes lemezt 500 forintért egyenesen az előadó weboldaláról, és kész. (És lehessen meghallgatni akármilyen keki minőségben ott azonnal.) A pénz egyenesen az előadónak menne, és nem költenének el az emberek összességében milliókat arra, hogy a "jogvédők" is mercivel járhassanak. Mi a fenéért van az internet, ha nem használják ki? Haladjanak a korral. Az egész sírás azért megy, mert a jogvégő szervezetek a vesztüket érzik, már ma is vannak olyan előadók, akik az egész procedúrát egyenesbe kötötték.
  • aaaaa #13
    A Napster képviselői rég nem azok, akik eredetileg voltak, Egy fizetős szolgáltatást nyújtó cég megvásárolta a jól bejáratott nevet és alattomos módon azt próbálja elhitetni, hogy bármi köze lenne a régi Napsterhez. Már a cím is megtévesztő. Mint ha egy kalóz oldal, (ami már ugye rég nem az, ami egykor volt) is azt akarná, hogy korlátozzák a kalózkodást.
    Na itt kezdődik a néphülyítés.
  • aaaaa #12
    Ok legközelebb remegő kézzel nyomjuk meg a Youtube-on is a play gombot, mert az is lopás ugye. Meghallgatom párszor megunom és lehet hogy eszembe nem lesz megvenni. Sőt ha felveszem a rádióból kétkazettás magnóval, akkor is egy aljas börtöntöltelék vagyok... Ha neked az lenne kiírva az újságra, hogy tolvaj ha elolvasod amíg nem fizetted ki, akkor rá se néznél ? Én akkor valami sorozatrabló lehetek, mert naponta végig szoktam lapozni a benzinkútnál a szennylapokat, kb. annyit is érnek. De legalább védem a környezetet... :)
    Mindig is másoltak, és aki ebben nőtt fel, ma sem érzi bűnnek, bárhogy megy az agymosás. "Sajnálom" a kiadókat, de pont a jogvédőik paraszt módszereinek és milliós perekkel való rablásai miatt tartják őket harácsoló erkölcsi szarnak, akik két fillért nem érdemelnek. Maguknak csinálták.
  • nextman #11
    Szerintem manapsag lemezt kiadni lopas inkabb, mint letolteni.
    Es a jogvedoket kene lekorlatozni, mondjuk szogeskeritessel egy lakatlan szigeten.
  • Keszthelyy #10
    Milyen jó lenne ha mégtöbb kultúrobszcén ingyenélő szívná a vérünket. Ugye? Belegondolok milyen frankó a világgazdaság állapota az 1000 dollárt fektes be 20millát nyerészkedj megoldásoktól. Az egész szórakoztatóipar erről szól semmi másról. Összevinnyogunk egy lemezt pl. 5000 dollárból és kiszórjuk a ruppótlan vertyogásunkat 1.000.000-ért. Persze tisztelet a kivételnek. Inkább valami társadalmilag egyenlő hozzájárulást gondolnák ez ügyben. Mondjuk megversenyeztetném a "kuktúra" díszes képviselőit. Egy alsó limit lenne a népszerűséget illetően. Ez alatt leves! Magyaul szórakozzon saját költségére a szerencsétlen, vagy finanszírozza az a pár tucat sérűlt aki nyalja a hangját. Felette lehetne értékarányosan honorálni a tevékenységet. Természetesen erre nemzetközi összefogás kellene. Az meg sose lesz. Főleg hogy egyesek vagy inkább sokak ellenérdekeltek.
    Még valami. Szerintem egy zenekar éljen élő előadásokból. Értem én, hogy könnyebb kiadni félmillió példányban ugyanazt és a vevő majd meghalgatja amin akarja. Az előadóművészek meg lóbálják a lábukat Hawai-on. Ez természetesen kényelmesebb. Koncertet szervezni koncertekre járni gáz. Mert melózni kel. A plébek-re meg lebukhatunk. :) Jajj de átlátszó. Megin oda jutunk, hogy könnyen sokat. Ugye??? Mielött bárki is félre gondolná. Meg vagyok elégedve azzal amim van. Vagy is a jó szerivel semmimel. Gondoljanak bele. Tőlem elvenni nem lehet semmit. Ha megbüntetnének amolyan jó pár millára mennék leülni. Addig eltartana a sok ökör akiknek ez a rendszer jó. :D Közben kitanúlnák pár értékesebb hivatást. Példáúl a törésmentes zárnyitást vagy a zsebtolvajlást. Buli is az olyan rendszer ami a kistílű bűnelkövetöből nehéz-bűnözőt csinál. Nem? Na fel a fejjel! Kinek inge vegye bátran magára.