Hunter

Cukorral a rák ellen

Tudjuk, hogy az édesszájúságért komoly árat fizethetünk, ezt az igazságot azonban hamarosan a ráksejtek is megtapasztalhatják.

Egy amerikai-japán kutatás a glükóz fogyasztó ráksejtek táplálékán keresztül veszi fel a harcot a halálos kórral úgy, hogy a sejtek növekedéséhez elengedhetetlen cukorral felfed bennük egy "öngyilkos kapcsolót", könnyű célponttá téve a sejteket. "A legtöbb ráksejt szinte kizárólag glükózzal táplálkozik" - mondta Guy Perkins, a San Diego-i Kalifornia Egyetem tudósa, aki a Japánban található fukuokai Kijusu Egyetem egyik vezető kutatójával, Rjudzsi Jamagucsival közösen fedezte fel, hogy a sejtek megszokott cukraik mellett minden gond nélkül elfogyasztják a 2-deoxiglükózt is.

Ez is egy cukor, azonban ez fizikailag elmozdít egy sejten belüli proteint, ami egy öngyilkos kapcsolót őriz. Amint ez a kapcsoló felszínre kerül, minden gond nélkül aktiválhatóvá is válik, csupán az ABT-263 (Navitoclax) nevű gyógyszert kell beadni a páciensnek, ami kettős Bcl-2/Bcl-xL inhibitorának köszönhetően programozott sejthalál beindításával öngyilkosságra utasítja a sejtet. Bár az egészséges agysejtek is rengeteg cukrot fogyasztanak, ezeket testünk vér-agy gátjának, egy féligáteresztő lipid membránnak köszönhetően nem fenyegeti ugyanaz a veszély mint a ráksejteket, ez ugyanis az oldott anyagoknak csak egy részét engedi át, a nagy részecskéket és a makromolekulákat nem.

A megoldás számos ráktípus, köztük a máj-, a tüdő-, az emlő- és a vérrák ellen lehet hatékony. Egy egereken végzett kísérlet gyakorlatilag néhány nap leforgása alatt ölte ki az emberi prosztata rákot a rágcsálókből. Jamagucsi és Perkins reményei szerint hamarosan egy klinikai kísérletet is elvégezhetnek San Diego-ban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #54
    Mert egy utas szállító ugyan olyan mint egy kisrepülő :D:D:D:D:D:D::D:D:D:D:D:
  • Doktor Kotász #53
    "Nem is ezt mondtam... De még az oktatója is azt mondta hogy balfasz volt úgy ahogy van. Nem akarok vitát nyitni mert nincs értelme beszélnem egy babzsáknak (nem rád gondoltam most)."

    De, pontosan ezt mondtad a #45-ben.

    Idézlek:

    "Molnibalage -al ne foglalkozz. Szerinte 9/11-et is birkapásztorok csinálták"

    Szóval kurvára ezt mondtad.

    Egyébként meg nem csodálkozom, hogy az oktatója bénának nevezte az öngyilkos pilótákat. Ahogyan a toronyba repültek, az is csálé volt. Teljesen amatőr. Majdnem mellé ment. Nem is állt szándékukban landolni a géppel, meg felszállni sem. Annyi tudás elég volt, hogy menet közben beüljenek a pilóta helyére, és odataláljanak a tornyokhoz, és valahogy neki is menjenek.

    A béna manőver is azt támasztja alá, hogy csak hevenyészve tanultak meg repülni, és nem igazi pilóták voltak.
  • Ender Wiggin #52
    Teljesen el vagytok tévedve a rákkezelés anyagi vonzatait illetően. Mindenki örülne, ha pár ezer dollárból megúszható lenne....

    Sőt, ezek a megfáradt összesküvés elméletek is kezdenek szánalmassá válni.
    A gyógyszergyűrak finanszírozzák a kutatást, mi a faszért tennék hosszú éveken át, ha a vége előtt feloszlatnák a csapatot? Vagy más oldalról megközelítve, honnan került volna elő az elmúlt 2-3 évben számos új szer, ha ez nem állna senki érdekében?

    Nagyon sok rákellenes szer van, igaz nem univerzális. Specifikusan, különböző szervek megbetegedéseire. Köztük olyanok, melyek sokkal kevesebb mellékhatással bírnak, mint a korábbi nehéztüzérség.

    A rákkal az a baj, hogy hiába vagy tünetmentes 5 évig (és hiába gyógyul meg a primer rák), jó nagy az esélye,. hogy a 6. évben lesz egy áttét. Akit egyszer diagnosztizálnak, még ha tünetmentes is, rettegésben éli az életét.

    @molnibalage: gondolom nem vagy orvos, ugye? na jó, akkor modok egy olyan rákfajtát, aminek a kezelése évekig tart. Pl. vastagbél/végbél rák. A diagnosztizálástól a preop kemón, az első sztóma műtéten, a posztop gyógyszereken, a helyreállító műtéten át, a később megjelenő máj, tüdő, agy metasztázisig sok-sok év telhet el.
  • finizlik #51
    Nem is ezt mondtam... De még az oktatója is azt mondta hogy balfasz volt úgy ahogy van. Nem akarok vitát nyitni mert nincs értelme beszélnem egy babzsáknak (nem rád gondoltam most).

    Molnibalage: Teljesen mind1. Neten azt mondok amit AKAROK és te is.

    Szóval akkor 32 diplomával rendelkező 12 nyelven beszélő polihisztor vagyok.
  • nextman #50
    Nezzetek meg ezt a doksit es a vegen a tablazatot.
    http://huon.hu/2007/51/3/0191/0191a.pdf
    Szerintem felelmetes. A kemoterapia es bizonyos gyogyszerek koltseget a kezeles altal nyert eletevek fuggvenyeben kozli. Atlag egy megnyert ev olyan 25 millio FT-ba kerul. En nem hiszem, hogy ezt a gyogyszert lehetne ennyiert adni, ergo a gyogyszergyartok, es az orvosi gepek gyartoi egyertelmuen ellenerdekeltek egy ilyen gyogyszer engedelyezeseben, piacra bevezeteseben.Hogy milyen messzire hajlandoak erdekeikert elmenni, az mas kerdes.
  • Doktor Kotász #49
    Egy kérés:

    Ne ebbe a nagy téglalapba írj csak szimplán, hanem amire válaszolni akarsz, annak a hozzászólásnak a válasz linkjére kattints. Ekkor a böngésző automatikusan bedob ebbe a téglalapba, és válaszolhatsz.

    Így nyomon követhető, kinek mikor mit válaszolsz.
  • Doktor Kotász #48
    Nem birkapásztorok, hanem egyetemisták, végzett mérnökök.
    Azért, mert valaki arab, még megtanulhat repülőt vezetni. Képzeld, vannak arab légitársaságok.
  • Doktor Kotász #47
    "Szelektíven olvasol, de nem baj. Ezt írtam "olcsó és hatásos" nem az írtam, hogy olcsó vagy hatásos valamint olcsó alatt nem az előállítási, ha nem az eladási árat értettem. A kettőnek túl sok köze manapság nincs egymáshoz."

    Ez némileg ellentmond az összeesküvéselméletednek.
    Pontosabban nem támasztja alá. Ha kijön egy gyártó egy ilyen hatásos szerrel, az halálra keresné magát. Annyiért adná, amennyiért akarná, a konkurencia labdába sem rúgna a szabadalmak miatt, így semmi érdeke nem fűződne a fiókba rejtéshez.
  • Molnibalage #46
    Kisfiacskám, neked mi is a szakterületed?
  • finizlik #45
    Molnibalage -al ne foglalkozz. Szerinte 9/11-et is birkapásztorok csinálták