Berta Sándor

Európai uniós kartellvizsgálat az Apple és egyes könyvkiadók ellen

Az Európai Unió hivatalosan is górcső alá veszi az Apple és számos nagy kiadó között kötött együttműködési megállapodásokat, ugyanis azt gyanítják, hogy kartellezés történt az e-könyvek területén.

Az Európai Bizottság arról számolt be, hogy a kartelleljárás számos céget érint, köztük van a francia Hachette Livre (Lagardere Publishing), az egyesült államokbeli Harper Collins (News Corp.) és Simon & Schuster (CBS Corp.), a brit Penguin (Perason Group), valamint a német Georg von Holtzbrinck csoport. Utóbbi a Macmillan kiadóhoz tartozik. Az Európai Bizottság azt fogja megvizsgálni, hogy a kiadók és az Apple kötöttek-e törvénysértő megállapodásokat, vagy befolyásolták-e a magatartásukkal az Európai Unió, illetve az Európai Gazdasági Térség (EGT) piaci versenyt érintő korlátozásait. Ezenkívül a testület vizsgálja azokat a kereskedelmi szerződéseket és azok kondícióit, amit az érintett vállalatok az e-könyvek értékesítésével kapcsolatban kötöttek a kiskereskedőkkel.

Az EU illetékes versenyhivatala és a brit Office of Fair Trading munkatársai már márciusban razziát tartottak az érintett cégek irodáiban és üzlethelyiségeiben. A mostani vizsgálatnak nincs határideje. Az időtartam függ az ügy bonyolultságától, a vizsgált vállalatok együttműködési készségétől és attól, hogy a kiadók milyen jogi ellenlépéseket tesznek majd. Mindezeket figyelembe véve az eljárás akár hónapokig is elhúzódhat. A TechCrunch tudósítása alapján az öt kiadót azzal gyanúsítják, hogy valószínűleg az Apple segítségével megsértették a kartellezéssel kapcsolatos európai uniós előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Doktor Kotász #5
    Sunnyogás van, kerülik a blogot. :-)
  • eNMi #4
    naja. tényleg büntetni kell a kartellezést bárki is csinálja.
    mindenki ügyeskedik. ki kicsiben, mert talán többre viszi, ki nagyban. vagy csak a kicsiknek szabad?


    nem nézem végig (nemérdekel) az összes almás hir kommentjeit, igy csak tippelek:
    szerintem legtöbbször vmi nem applefan ostoba kezd beszólogatni.
    felőlem is xarni rá, h ki-mit ir, csak kiváncsi vagyok kinek fáj az igazság ;)
  • hammerjoe #3
    Márkától függetlenül írtam, amit most írtam! Bármelyik gyártó is csinál ilyet, komolyan meg kell büntetni érte! Nem elég, hogy aranyárban árulják a műszaki cikkeiket, még ügyeskednek is?! Hát semmi nem elég? Undorító.....bárki is csinálja.De a "makulátlanság" "mintaképétől" még undorítóbb!!!
    Különben meg sz*rok rá, hogy ki, és mit ír ide. Az igazság fáj mindenkinek a legjobban.....
  • Doktor Kotász #2
    Még friss a hír. Estére itt fognak nyütsögni az applefanok, hogy nem is igaz ez, biztos a samsung találta ki az egészet, mert az apple a világ legkorrektebb cége. :-)
  • hammerjoe #1
    És még ők papolnak......Remélem példát statuálnak velük (mondjuk egy olyat, mint az LCD Tv-nél kiszabott bünti)