Napi Online

Adócsalással vádolják a Nokiát Romániában

Zárolta a Nokia vagyonát a román adóhatóság. Az állam tízmillió dollárt követel a cégtől, amely kivonul az országból.

A romániai központi adóhatóság (ANAF) lefoglalta a Nokia nemeszsuki irodáit és gyártócsarnokait, mivel a finn vállalat jelentős összegű vámilletékeket nem fizetett ki - jelentette be Sorin Blejnar az ANAF igazgatója. A napokban fejeződött be a 2009-ben megkezdett adóhatósági vizsgálat, amely kiderítette, hogy a telefongyártó 10 millió dollárral tartozik a román államnak. Az ANAF további vádja szerint az alaktrészekere vonatkozó illetékmentességet kihasználva kész termékeket importált, majd értékesített vámmentesen a finn vállalat. A uniós jogszabályok lehetővé teszik ugyanis, hogy egy uniós országban gyártott termékekhez szükséges alkatrészeket vámmentesen lehessen az unión kívüli országokból is importálni. Ezeket önállóan értékesíteni nem lehet.

A vád szerint a Kínából, Tajvanból és az Egyesült Államokból vámmentesen behozott akkumulátorokat és telefontöltőket a romániai dolgozók nemeszsukon átcsomagolták, majd a Nokia paicra dobta ezeket - állítja a Viorel Comanita az ANAF alelnöke. A hatóságokkal együttműködve vizsgáljuk a kialakult helyzet mielőbbi megoldásának lehetőségeit - áll a Nokia szűkszavú közleményben.

A Nokia vagyonának zárolására biztonsági okokból volt szükség, mivel fennáll annak lehetősége, hogy a vállalat eladja ingatlanjait és elhagyja az országot, ezzel lehetetlenné téve a követelések behajtását - mondta Blejnar. Hozzátette: az intézkedés nem befolyásolja a vállalat mindennapi tevékenységét. A Nokia több beruházóval is tárgyalást folytat az eszközök átvételére, az adóhatóság intézkedése azonban egyelőre lehetetlenné teszi az ingatlanok értékesítését - fogalmazott Valentin Peter, a Nokiának otthont adó Tetarom ipari park gazdasági igazgatója.

A telefongyártó vagyonának egy részére ugyanakkor a Kolozs megyei tanács is igényt tart, Alin Tise tanácselnök hetek óta követeli vissza a finnektől a korábban támogatásként megkapott terület nagy részét. A 154 hektáros Tetarom III. ipari parkból 90 hektárnyi területet kapott 2008-ban a Nokia a gyár és a beszállítói üzemcsarnokok, az úgynevezett Nokia Village felépítésére.

A Nokia gyára azonban mindössze 14 hektárt foglal el, miközben a korábban beígért beszállítók, mint a kínai BYD, a Hansaprint, az Elander vagy a Stora Enso soha nem érkeztek meg. A négy vállalat 60 millió eurós befektetéssel 2500 új munkahelyet tervezett létrehozni. Noha a Nokia élhet azon opciójával, hogy a gyártócsarnokait, és a területet bérbe adja vagy értékesítse, reményeink szerint finnek lemondanak a használaton kívüli 76 hektárnyi területről a megye javára - fogalmazott Tise.

A finn telekommunikációs óriáscég szeptemberben jelentette be, hogy az év végéig bezárja az összesen 2200 embernek munkát biztosító Kolozs megyei gyárát és kivonul Romániából. A romániai üzem termelési kapacitását a Nokia távol-keleti gyárai veszik át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #24
    Amíg az állam és lakosinak eladósodásának mértéke, többszöröse az úgynevezett "GDP"-nek addig összességében egyfolytában lefelé megyünk. A GDP-t önnmagában kezelni annyi, mint csak a keresetünkkel számolni, a költségeinkkel nem. EZ az egész GDP ügy nem egyéb mint vakítás, sokminden más mellett. És semmi jel nem mutat arra, hogy a jelenleg bevett gazdasági-pénzügyi módszerek mellett ez valaha is másképp lesz.
  • Tetsuo #23
    Vedd mar eszre, hogy hiaba GDP, az ilyen cegek csupan zullesztik az orszagot. Robotokat csinalnak az allampolgarokbol. Inkabb sajat eronkbol kene gyarakat es boltokat csinalnunk ill. meg kellett volna tartanunk azt amin volt stb. tobbre mennenk vele. Persze nem 4 ev alatt, hanem hosszutavon.
  • gforce9 #22
    Igen, csak a haszon nem itt csapódik le. Szembenállítva egy magyar érdekeltségű céggel, aki esetleg ne csak a munkahelyeket teremti meg itt, hanem esetleg a hasznot is itt ruházza be újra, vagy költi el. Számtalan példa van rá egyébként, termelő üzemeknél is, hogy 3 havonta cserélik a gárdát, mert azután már nme jár rá támogatás meg kedvezmény. Elsősorban azoknak az érdekeit kéne szem előtt tartani akik a vállukon viszik az országot, nem?
  • gforce9 #21
    Aki az orráig sem lát az inkább te vagy. Az elmúlt 20 év az ékes bizonyíték rá, hogy az úgynevezett nálunk okosabbak, szarul számolják ki. Mert egyre gázabb.
  • philcsy #20
    Adokedvezmenybol mit fizet az allam?
    Ez azt jelenti, hogy az allam nem ker penz, nem azt, hogy ad!
    Lehet hogy nemezedre esik elfogadni, de egy gyar meg ha rabszolgamunkat is vegeztet, akkor is penzt hoz be, ha exportra termel. A cora az mas ugy.
  • coolbboy83 #19
    Ha én lennék az állam, akkor csak a bánásmód miatt beszednék a multiktól havi több 10 millát üzletenként !! Az ANTSZ hazard dolgokról meg ne is beszéljünk... de mindjárt jön itt okos, aki életében nem dolgozott ilyen helyen max droidként, de akkor legalább a bánásmódról tudhat valamit, mondjuk egy Tesco-nál vagy Burger Kingnél.... alap motto Dolgozó nem egyenlő Ember !! Dolgozó egyenlő DROID !!!
  • coolbboy83 #18
    A másik, hogy a kedves kormány is tesz az emberekre ! De magyarországon már csak egy rosszabb van, mint egy külföldi multi NA EZ a GECI MAGYAR VÁLLAKOZÓ !!!
  • coolbboy83 #17
    Én dolgoztam vezetőként is pár multinak... kettőskönyvelés, és órabérsumákolás ment ezerrel.... megsúgom hátha beugrik !! Az egyik Magyarisztán legnagyobb hamburgereit áruló amerikai lánc amiből kb 29 van az országban már, a másik pedig friss ropogós rántottcsirkét árúl :-)

    De ha nem menne, akkor az egyik brand szolgenje: Have it your way
    A másiké, most éppen SoGood ! :-)

    Ienis csalnak, és főleg az alkalmazottakon, de ide lehet sorolni még pár ilyet.. És az egyik alattamlévőnek mondom, IGEN KEREK ÖSSZEGEKET SZOKTAK !!!
  • coolbboy83 #16
    Ezt itt is nyugodtan meg lehet csinálni a Tesco-val kezdésnek...
  • throwthisaway #15
    "nél bizony senki nem számolta ki, hogy megéri-e ez nekünk."
    Nyugi kiszámolják azt nálad sokkal okosabb emberek, akiknek ez a munkájuk és nem csak az orrukig látnak.