Hunter

A víz kvantum furcsasága tartja fenn az életet

Pengeélen táncolnak a víz életadó tulajdonságai, derül ki egy új kutatásból, ami szerint az általunk ismert élet a kvantum erők egy véletlen, ugyanakkor rendkívül törékeny egyensúlyán alapul.

A víz bolygónk egyik legkülönösebb folyadéka, mégis elsősorban bizarr tulajdonságainak köszönhetjük létezésünket. Például azáltal, hogy folyékony halmazállapotának nagyobb a sűrűsége mint szilárdé, a jég lebeg a vízen, lehetővé téve a vízben élő lények számára a túlélést a részlegesen befagyott tavakban és folyókban. Felmelegítéséhez a legtöbb folyadékkal ellentétben rengeteg hőre van szükség, biztosítva az emlősök testhőmérsékletének szabályozását, emellett azonban számos alapvető funkció nélkülözhetetlen eleme.

Számítógépes szimulációk azonban azt mutatják, hogy a kvantum mechanika kis híján elvette a víztől ezeket az életadó sajátosságokat, melyek döntő többsége a H2O molekulákat hálózati rendszerben összetartó gyenge hidrogénkötéseknek köszönhető. A jég molekulákat összetartó hidrogénkötés például sokkal nyitottabb szerkezetű, mint a folyékony vízé, ezért alacsonyabb a sűrűsége. Ezzel szemben hidrogénkötések nélkül a folyékony molekulák szabadon mozognak és több helyet töltenek ki a merev szilárd szerkezetekben.

A kvantum hatásokat is magukba foglaló szimulációkban azonban váltakozik a hidrogénkötés hossza a Heisenberg határozatlansági elvnek köszönhetően, ami kimondja, hogy egy részecske helyzetét és sebességét (illetve impulzusát) egyidejűleg nem lehet pontosan meghatározni. Ez instabillá teszi a hálózatot, és elvileg megfosztaná a vizet több különleges tulajdonságától. Hogy a víz hogyan képes mégis hidrogénkötések hálójaként fennmaradni a kvantum hatások ellenére, azt mind máig rejtély övezte.

2009-ben Thomas Markland elméleti tudós, aki jelenleg a kaliforniai Stanford Egyetemen tevékenykedik, munkatársaival felvázolt egy megoldást arra, miért nem omlik össze teljesen a víz törékeny szerkezete. Kiszámították, hogy a határozatlansági elv hatással lehet minden egyes vízmolekula közötti kötés hosszára is, méghozzá oly módon, hogy az megerősíti a molekulák közötti vonzást, fenntartva a hidrogénkötés hálózatot. "A víznek véletlenül két kvantum hatása is van, amik kioltják egymást" - mondta Markland.

Egészen mostanáig azonban nem volt lehetőség a vízmolekulákon belüli kötések hosszában előforduló különbségek alátámasztására. Ezt a hiányt pótolta a brit Bath Egyetem Philip Salmon vezette csapata. Kutatásukhoz nehéz vizet használtak, amiben a molekulák két hidrogén atomját deutériumra, a hidrogén egy izotópjára cserélték, ami egy neutront és egy protont is tartalmaz. Az így keletkező többlet tömeg ellenállóbbá tette a víz ezen változatát a kvantum határozatlanságokkal szemben. "Olyan mintha a kvantum mechanikát félig kikapcsolnánk" - mondta Chris Benmore, az illinois-i Argonne Nemzeti Laboratórium tudósa, aki nem vett részt a tanulmányban.

Salmon és munkatársai neutron sugarakkal bombázták a két fajta vizet, majd kielemezték a sugarak visszapattanásának módjait az atomokról, amiből pontosan megállapíthatóvá vált a kötések hossza. Emellett a nehéz és a hagyományos vízben is nehezebbre cserélték az oxigén atomokat, amiből megállapíthatóvá vált, hogy mely kötéseket mérik. Az eredmények szerint a hidrogén-oxigén kötések valamivel hosszabbak voltak, mint a deutérium-oxigén kötések, vagyis gyakorlatilag azt a hatást észlelték, amit a víz szerkezetét befolyásoló kvantum határozatlanság okozhat. „Ezt eddig senkinek sem sikerült megmérnie” - tette hozzá Benmore.

Egy ideje már tudjuk, hogy a világegyetem fizikai állandói az élet fenntartására vannak hangolva, most azonban úgy tűnik, ehhez a listához hozzá adhatjuk a víz kvantum erőit is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imi3est #46
    Én elhiszem hogy bizonyos paramétereket módosítva olyan dolog jön ki a szimulációból amiben nehezen képzelhető el az élet, de ez még nem bizonyíték arra hogy a világ direkt miattunk alakult ilyenné. És az meg egy másik kérdés hogy mennyire megbízható egy ilyen szimuláció - főleg úgy hogy még mindig nem ismerünk minden fizikai törvényt.
  • dez #45
    'bizonyos paraméterek tekintve' -> egyes paramétereket tekintve
  • dez #44
    Egészen pontosan talán nem lehet tudni, minden variációt illetően, milyen lenne, de bizonyos paraméterek tekintve viszonylag könnyű megmondani, hogy mi hiányozna belőle, stb.

    Képzeld, léteznek szuperszámítógépeken futtatott fizikai szimulációk, ezek használata kvázi napi rutin sok területen. Nyilván nem tudják egész világok milliárd éveit szimulálni (szerintem a fizika és a matematika amúgy sem képes leírni a világot mindenestül), de egyes következmények hamar kiderülnek.
  • Imi3est #43
    Azért kíváncsi lennék honnan tudod ilyen pontosan hogy mi lett volna ha nem így alakultak volna a fizikai törvények. Szerintem erről senkinek nincs fogalma. Lefuttattál egy világegyetem szimulációt más paraméterekkel több milliárd évre?
  • dez #42
    De nem dupla, hanem sokszoros "hatos" ez.

    Az, hogy más "dobásra" nem alakult volna ki a világegyetem, ill. sokkal szegényesebb lenne, nem lennének meg az élet feltételei, stb.

    Furcsa, hogy sokan mennyire nem értik. Talán inkább nem akarják érteni.
  • Imi3est #41
    dez: A dupla hatos miért lenne olyan különleges? pont ugyanolyan mint az összes többi kombináció.
  • dez #40
    Ott nem stimmel a kockadobós példád, hogy nem csak egy jelentéktelen, véletlenszerű sorozatról van szó, hanem mintha csupa hatos lenne.
  • philcsy #39
    Csak arra szerettem volna rámutatni, hogy egy múltbéli kis valószínűségű esemény még nem jelent semmit. Ezt nem lehet érvként felhozni. Ehhez semmit nem kell feltételezni.

    A dobhattam volna másképp ugyan az mint, hogy kialakulhatott volna másként a világ.
  • sandz #38
    Én tényleg nem látom a cikk alapján, hogy mi újat fedeztek fel a kvantummechanikában. Nekem a cikk arról szólt, hogy meglévő kvantummechanikai ismeretekre alapozva, megmagyarázták a víz néhány eddig értelmezetlen furcsaságát.
  • kukacos #37
    "Miért van inkább valami mint inkább semmi?"

    Egyszerű: inkább abból indulj ki, hogy MINDEN létezik valahol, és a kérdés inkább az, miért nem a mindent észleljük, hanem csak egy részét.

    Erre pedig könnyű válaszolni, hiszen minden egyszerre nem lenne értelmezhető, érzékelhető, ezért csak egy szeletéről lehet tapasztalatunk - hogy épp melyikről, az esetleges. Nekünk ez jutott.

    A kapcsolódó logikai paradoxonokba ne menjünk bele ;) Maradjunk annyiban, hogy a mindenben benne van az az Univerzum is, ahol a Russel-paradoxon nem paradoxon.