Berta Sándor

Minden termékét internetképessé tesz a Bosch

A német konszern úgy döntött, hogy nem akar lemaradni a vetélytársai mögött és nem csak részt akar venni az internetes korszakban, hanem úttörő akar lenni. Prioritást kaphat a szoftverfejlesztés és az, hogy minden termék képes legyen csatlakozni a világhálóhoz.

A jövőben a Bosch minden egyes termékének internetképesnek kell lennie, független attól, hogy egy autóról, fűtőtestről vagy hűtőszekrényről van szó. A cég az új stratégia első lépéseként több tízmillió euróért felvásárolta a berlini Inubit szoftverfejlesztő céget, emellett további szoftvercégeket is figyelőlistára tettek. Így kívánnak olyan szoftverekhez jutni, amelyek intelligens autókban és hűtőszekrényekben használhatók, s hosszú távon az SAP, a Google és a más szolgáltatók konkurensévé teszik a vállalatot.

"A Bosch saját szoftver rendszerházat épít ki" - jelentette ki Heinz Derenbach, az új részleg vezetője. Derenbach közlése szerint egy új digitális világra készülnek fel, ahol a gépek nem csak az emberek buta szolgái, hanem képesek önálló munkavégzésre is. Az új megoldások számos termékbe kerülhetnek be, legyen szó akár autókról vagy más műszaki eszközökről. Véleményük szerint az új trend alapjaiban és minden korábbi innovációnál nagyobb mértékben változtatja majd meg az ipart.

A BITKOM szakmai szervezet becslései alapján az idén 19 milliárd euró értékben értékesítenek majd a kereskedők és a cégek beépített intelligenciával rendelkező termékeket, és ez a piac évente 11 százalékkal növekedhet. A hardverek és a szoftverek összeolvadnak: az SAP például nemrég egy olyan konténert fejlesztett ki a BMW és a német posta segítségével, amely tájékoztatja a tulajdonost a belső hőmérsékletről. A Siemens kutatói pedig olyan gépeken dolgoznak, amelyek képesek maguktól elvégezni a szükséges javítási munkákat. "Változás előtt álltunk, és részt akartunk venni ennek a világban a formálásában" - szögezte le Derenbach.

Karl Steinbuch kibernetikus és információelméleti szakember már 1966-ban megjelent könyvében, Az információs társadalomban megjósolta ezt: "Néhány évtized múlva alig lesznek olyan ipari termékek, amelyek nem fognak egybeolvadni a számítógépekkel." A hűtőszekrények, a kávéfőzők és a légkondicionálók kapcsolatba léphetnek majd nem csak egymással és a felhasználóval, hanem felcsatlakozhatnak az internetre is. Ez a dolgok és a szolgáltatások internetje, ahogy Franz Fehrenbach, a Bosch vezetője nevezi ezt az innovációs folyamatot. "A hardverek és a szoftverek egyre inkább egyetlen nagy ajánlattá olvadnak össze" - tette hozzá Siegfried Dais, a Bosch IT-ügyekért felelős vezetőhelyettese. A termékekből lassan szolgáltatások lesznek, amit persze nem a Bosch indított el, de nem is akar lemaradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • jaspercry #15
  Na az *bevágna,hogyha a hajszárítom "féjszbukozna" :))))
 • bvalek #14
  A cég az új stratégia első lépéseként több tízmillió euróért felvásárolta a berlini Inubit szoftverfejlesztő céget, emellett további szoftvercégeket is figyelőlistára tettek.

  Igy innovalnak a multik, vagyis sehogy. A kicsik fejlesztenek, a nagyok meg felvasarolnak. Ujat alkotni kockazatos, ezert nagy ido es eroforrasigenyes kutatasokat a maganszektor nem vegez.
 • kvp #13
  "Csak ugye ez nektek újdonság mert el a felső 10.000 játékszere és nem hallotatok róla"

  Nem igazan az, meg a mediamarkt-ban is van par ilyen. Arrol nem beszelve, hogy itthon az also 2 millio (az uj tobbseg) is televan hasonlo keszulekekkel es jellemzoen a kozeposztaly hasznal meg mindig regi dolgokat, mivel csak a fizetesbol elok nem engedhetik meg maguknak.

  Egyebkent az ilyen online keszulekek engem is zavarnak, foleg biztonsagi szempontbol. Ami az autopalyahidon aldogalo hacker csak az alatta elhalado bluetooth-os kihangositoba tud beleuvolteni, addig nincs akkora gond. Ha a fekrendszert is ki tudja kapcsolni, akkor mar azert nagyobb a baj.

  Nyugaton mar most is volt jopar baleset amikor a szoftver ugydontott, hogy akkor o most elinditja a kocsit (jellemzoen amerikai autok alltak ki a garazsajton keresztul) vagy eppen atx-es modon kellett volna leallitani a motorvezerlo rendszert az elszabadult es fek nelkuli kocsin, 5 masodpercig nyomva a muszerfalon a power gombot (jellemzoen japan hibrid autok hibaja).

  Szoval ertem en, hogy jo az ha az elektromos fogkefe is rendelkezik vezetek nelkuli kapcsolattal, de egyaltalan nem biztonsagos, ha pl. egy furogepnel egy kinai vagy indiai kisiskolas donti el, hogy pl. fejcsere kozben mikor kapcsoljon be. Amiota jopar eve sikerult bennragadnom a siemens intelligens haz demo kamionjaban, mivel a villanytuzhelyen a teafozes parancs keresese kozben lefagyott a fal moge rejtett kozponti gep es csak a biztositek le es felkapcsolasaval sikerult ujrainditani hogy az ajtok nyithatoak legyenek, azota nem igazan biztok az ilyen rendszerekben, foleg ha kihagyjak a mechanikus felulbiralas lehetoseget. (ezt hivjak die by wire technologianak)
 • Rotyoka #12
  Ezt gondold még át 10x

  Mellesleg már most is vannak olyan hűtők amik küldenek egy jelet az adott boltnak ha kifogy belőle 1 bizonyos dolog és azok kihozzák a rendelést...

  Csak ugye ez nektek újdonság mert el a felső 10.000 játékszere és nem hallotatok róla
 • sanyicks #11
  és miért lesz jó a fúrógépbe pl a zinternet?
 • syn7h37ic #10
  Eddig sem rajongtam a Bosch cuccokért, most aztán pláne nem akarok ilyent. Lehet, hogy paranoid vagyok, de eljön az az idő, hogy függővé teszik egymáshoz a cuccokat, hogy kénytelen legyen az ember azonos márkát venni, nem adva esélyt másnak. Remélem tévedek.
 • Motoroj #9
  „majd rájönnek az emberek, hogy nem lesz jó ez az túlfejlődés...”
  Ez nem túlfejlődés, hanem újabb fölösleges feature.

  „persze minden jó, kényelmes is, csak épp az energia sem örök, főleg hogy 10-20 év múlva már 20 milliárdan leszünk a földön...”
  10-20 év múlva még biztosan nem, de remélem soha sem.
 • csirkenátha #8
  lefagyott a hűtőszekrény... hardveresen olvasszam le vagy szoftveresen??? ...és mi van ha elszaporodnak benne a vírusok????
 • EnxTheOne #7
  Hütö: "A tej megromlott. Replikáljak frisset?"
 • hurkaur #6
  Intelligens mosopor utan itt az intelligens mosogep, fejlodunk na.