Hunter

Felfedték a világot uraló tőkehálózatot

Miközben világszerte megmozdulások zajlanak a pénzpiaci szereplők ellen, egy svájci elemzés 43 000 nemzetközi vállalat kapcsolatainak vizsgálatával megerősítette, hogy létezik a cégeknek egy főként bankokat tömörítő viszonylag kis csoportja, ami aránytalanul nagy befolyással rendelkezik a világgazdaság fölött.

A tanulmány feltételezéseit bár több kritika is érte, a komplex rendszerelemzők szerint egyedülálló kezdeményezés a globális gazdaságot irányító folyamatok szálainak kibogozására. Tovább folytatva az elemzéseket a szakértők szerint megtudhatjuk, hogyan tehető még stabilabbá a globális kapitalizmus.

A felvetés, mely szerint néhány bankár mozgatja a világgazdaság egy hatalmas részét ma már nem számít igazán hírnek, több megmozdulás is jelzi, hogy az emberek kezdenek tisztában lenni a pénzvilág dominanciájával. A zürichi Svájci Szövetségi Műszaki Intézet rendszerelméleti tudósai által készített tanulmány azonban elsőként tekint az ideológia mögé, beazonosítva ezt a hatalmi hálózatot a természetes rendszerek modellezéséhez alkalmazott matematika és az átfogó cégadatok felhasználásával, feltérképezve a világ transznacionális cégeinek (TNC-k) tulajdonviszonyait. "A valóság olyannyira összetett, hogy el kell távolodnunk a dogmáktól, legyen az egy összeesküvés elmélet vagy a szabadpiac" - nyilatkozott James Glattfelder, a tanulmány egyik szerzője. "Elemzésünk a valóságon alapul"

Korábbi tanulmányok is rávilágítottak már arra a tényre, hogy a világgazdaság egy jelentős része mindössze néhány TNC kezében fut össze, ezek az elemzések azonban korlátozott adatokra épültek és kimaradtak belőlük a közvetett tulajdonlások, ezért nem tudtak pontos képet adni a cégek világgazdaságra gyakorolt befolyásáról. A zürichi csapat az Orbis 2007-et, egy 37 millió céget és befektetőt nyilvántartó adatbázist használt, amiből kiemelték mind a 43 060 TNC-t és kielemezték a köztük fennálló tulajdoni viszonyokat.

Elkészítettek egy modellt, amibe belevették a társaságok részvényhálózatokon keresztüli befolyásait, illetve megvizsgálták minden egyes vállalat működőtőkéjét, feltérképezve gazdasági erejük szerkezetét. A kutatás egy 1318 cégből álló magot azonosított, melyeknél összefonódnak a tulajdonviszonyok. Az 1318 cég mindegyike kettő vagy több, átlagosan 20 másik céghez kapcsolódik, ezen felül pedig a globális működőtőke 20 százalékát testesítik meg. Az 1318 cég részvényeivel együttesen uralja a világ értékpapír és termelő vállalkozásainak többségét, ami a globális tőke további 60 százalékát jelenti.

Tovább bogozva a tulajdoni viszonyokat a svájci csapat eljutott egy "szuper-egyedig", ami 147 szoros kapcsolattal egymásba fonódó céget jelent, ezek a hálózat összvagyonának 40 százaléka felett rendelkeznek. Többségük pénzintézet, a toplistán olyan neveket találhatunk mint a Barclays Bank, JPMorgan Chase & Co, az AXA, az ING és a Goldman Sachs Group.

John Driffill, a Londoni Egyetem makroökönómiai szakértője szerint az elemzés nem csupán arra világít rá, hogy egy kis csoport milyen befolyással bír a globális gazdaságra, hanem a folyamat gazdasági stabilitásra gyakorolt hatásaira is. A svájciak szerint a hatalom koncentrálása önmagában nem nevezhető sem jónak, sem rossznak, a mag szoros összefonódásai azonban már igen. Ahogy azt a világ 2008-ban megtanulta, az ilyen hálózatok instabilak. "Ha egy cég tönkremegy, az sok másikat is magával ránthat" - tette hozzá Glattfelder.

A szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a tulajdon nem minden esetben egyenlő a vezetéssel. Sok esetben a részvények alapkezelők kezében vannak, amik nem feltétlenül szólnak bele a tulajdonolt vállalatok tevékenységébe. Ennek a rendszerre gyakorolt hatásának megállapításához további elemzések szükségesek, a globális gazdasági hatalom szerkezetének feltérképezése azonban mindenképpen segíthet stabilabbá tenni azt. A rendszer sérülékeny pontjainak felderítésével a közgazdászok javaslatokat tehetnek a jövőbeli összeomlások megelőzéséhez szükséges intézkedésekre. Galttfelder szerint globális trösztellenes szabályozásokra lenne szükség, ami jelenleg csupán nemzeti szinteken létezik.

A szakértők szerint a szuper-egyed nem egy világuralmi törekvés eredménye. "Az ilyen szerkezetek gyakoriak a természetben" - nyilatkozott George Sugihara, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet összetett rendszerek szakértője, aki a Deutsche Bank szakértőjeként is tevékenykedik.

Az újonnan érkező szereplők szívesebben csatlakoznak egy sok kapcsolattal rendelkező taghoz, bármilyen hálózatról legyen is szó. A TNC-k üzleti okokból, nem a dominancia érdekében vásárolnak egymásból részesedéseket, a szuper-egyed tehát nem egy összeesküvés eredménye. A fő kérdés inkább az, hogy képesek-e koncentrált politikai erő kifejtésére? Drifill szerint 147 tag túl sok ahhoz, hogy a felek összejátsszanak, mások szerint a szereplők bár a piacon versenyeznek egymással, más tekintetben azonban együttműködnek, az pedig közös érdekük, hogy ne következzenek be változások a jelenlegi hálózatuk szerkezetében.

Az alábbiakban a 147 TNC első 50 tagját soroljuk fel, a PLoS One publikációja alapján. Az adatok 2007-esek, ezért szerepel a listán az azóta megszünt Lehman Brothers.

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE
29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lacapius #582
    Én speciel még arra sem vagyok büszke hogy ember vagyok arra meg végképp nem hogy hány fajta náció keveredik bennem.Soha nem fogom elfelejteni apám elbeszélését nagyapáiról, Erdélyiek voltak mindketten, egyik magyar másik román. Oly vidéken laktak ahol bizony 1920-ban voltak magyar ellenes pogromok. Mi tagadás az egyik bizony konkrétan ütötte a másikat. Csak arra nem gondolt az istenadta hogy mit hozhat a jövő, nehezen tudott unokái szemébe nézni.Még mielőtt bárki a románok románság megszólásának venné a dolgot tudnék ezzel ellentétes példát is mondani úgy Észak Erdély és a bécsi döntés kapcsán. Miért legyek büszke rá? Talán azért mert lassan elkövetjük ugyanazt a hibát mint a petri csészében nevelt baktériumtörzsek vagy a tápanyagot éljük fel vagy saját toxinunk toxinjaink végeznek velünk.
  • lacapius #581
    Egy ismerősöm azt találta mondani-kérdezni az épp aktuális líbiai változásokra vajon ki fog ezzel jól járni a kis ember biztos nem. Figyelmébe ajánlom mindenkinek hogy Romániában ki tudja miért Ceausesku sírjánál majdhogynem sorban állnak a látogatók.A mai világnak gyakorlatilag semmi köze a demokráciához illetve nem több mint az 1990 előtti időszaknak. Amit pedig liberális gazdaságpolitikának nevezünk az csak arra jó hogy a világcégek és pénzügyi központok járjanak jól anyagilag,a pénzt és a hatalmat olyan szinten koncentrálják mint az általuk oly nagyon félt szocializmusban.A liberális gazdaságpolitika talán működött volna Adam Smith korában. Konkrétan egy rendszer akkor szabályozódik önmagától megfelelően ha nincs olyan szereplő aki illetve aminek a tevékenysége egymagában befolyással van a rendszer egészére. Következésképp egyre merevebbé válik, előkészítve saját összeomlását. Mindenkinek figyelmébe ajánlom a Húsvét szigetek történetét.
  • Tetsuo #580
    #547 meg a tobbi.
  • BlackRose #579
    Szerintem Szente István itt gyakorlatilag azt bizonyítja, hogy a nacionalizmus és patriotizmus két ellentétes dolog. Ugyanis Szent István megértette, hogy erős és jó ország csak akkor lehetséges, ha nem nacionalisták az emberek. Szent István patrióta és antinacionalista volt. Sajnos ma az a téves felfogás, hogy a nacionalizmus és patriotizmus egymás mellett jár, pedig mint látjuk még 1000 évvel ezelőtt is a művelt emberek tudták, hogy a két dolog gyakorlatilag ellentét.

    “In Central Europe nationalism has a purely ethnic connotation and implies an
    exaggerated enthusiasm about culture, language, folklore, ways of life. Patriotism, on the other hand, puts emphasis on the country. A patriot will be happy if there are many nationalities living in his Fatherland, whose keynote ought to be variety, not uniformity. The nationalist is hostile toward all those who do not ethnically conform.”

    Erik von Kuehnelt-Leddihn
  • BlackRose #578
    Nem tartom értelmetlennek és haszontalannak, hiszen jómagam is "amatőr csillagász" voltam iskolás koromban és a dinoszauruszok, ősemberek stb. mind a mai napig is érdekelnek. De ez mind csak egy szórakoztató mese, amelyben sok érdekes dolog található meg, és ezekről a dolgokról gondolkodni mindenféleképen tornáztatja az ember agyát. De az egész csak egy szép mese, és függetlenül, hogy igaz vagy sem, nem nagyon fontos a mai világban és életben.
  • droidka #577
    És ez olyan FELFOGHATATLAN dolgokhoz, felfoghatatlan messzeségbe vezet!!!
  • droidka #576
    Még akkor is, hogyha az, amiket elértek, az nyilván nem a mi érdemünk!
  • droidka #575
    Az ezekkel való foglakozás olyan, mint amikor az ősállatokkal és vagy a csillagászattal való foglalkozást is egyesek teljesen feleslegesnek, értelmetlennek és haszontalannak tartják, mondván, hogy azok olyan elérhetetlen és teljesen távoli és ezért felesleges dolgok...

    Röviden sajnos nem tudom összefoglalni a dolgokat, mert még én is csak az elején vagyok a megismerésnek, ezért csak keveset tudok. De azt viszont már biztosan tudom, hogy vannak olyanok, akik nagyon, nagyon sokat tudnak, de szándékosan elhallgatják ezeket... Itt főleg a katolikus egyházra, a Vatikánra gondolok... Ezek mindent tudnak a magyarság ősiségéről!!! És mindent eltitkolnak!.. A levéltáraikban vajon mennyi minden feljegyzés lehet?

    Amit már korábban is említettem, hogy a krónkáink azzal kezdődnek, hogy mi vagyunk azok, akik Szkítiából kijöttek… Hérodotosz azzal kezdi a szkítákról (ez a görögösített forma, magyarul szittya), hogy Görögországban azon vitatkoztak, hogy melyik a régebbi nép: a szkíták vagy az egyiptomiak…
  • droidka #574
    Alakul ez a rétestészta! :DDD Mintha egy kicsit kezdenéd már kapiskálni, hogy itt nyilván nem önmagára büszke az ember, hanem a Józsi bácsikra!... Pont azért, amiket elértek! Nem hittem volna, hogy ideáig eljutunk a párbeszédben! :D

    Jó sokat téptem a számat és koptattam a billentyűzetet, azt hittem, hogy esetedben teljesen felesleges lesz, de úgy tűnik, mégis volt talán egy kis értelme. Ez nagyon ritka! :DDD
  • droidka #573
    572#-es hsz.-em nem oda akart menni, hanem kukacosnak.