MTI

Kevés informatikust képeznek a felsőoktatási intézmények

Túlképzés van kommunikáció szakon, jóval kevesebb informatikust képeznek a magyar felsőoktatási intézmények, mint amennyire szükség lenne - a többi között ez is kiderül a csütörtökön megjelent Heti Válasz idei rangsorából.

Az újságban hetedik alkalommal tették közzé a magyar egyetemek és főiskolák rangsorát. A mutatók között szerepel a túljelentkezés, a diák/tanár arány, az oktatók összetétele, az OTDK-eredmények, a tipikus foglalkoztatók, valamint a munkaerő-közvetítők és a fejvadászok véleménye. A jogi képzésben nincs változás, továbbra is magasan az ELTE vezet, a Szegedi Tudományegyetem a második, a Pécsi Tudományegyetem a harmadik, ugyanakkor a jogi szakok túljelentkezési aránya csak az informatikai és gépész szakokét előzi meg. A munkáltatók részéről érkező kritikák között többször visszaköszönt, hogy egyes intézmények túlzottan elméleti tudással látják el a hallgatókat.

A gépészmérnöki képzésben az első helyezett jelentős előnnyel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, megelőzve a veszprémi Pannon Egyetemet és Miskolci Egyetemet. A képzés egészét tekintve valamelyest nőtt a túljelentkezési arány, ehhez az első helyen jelentkezők számának növekedése mellett a felvettek számának kismértékű csökkenése is hozzájárult. A megkérdezett munkaadók és munkaerő-közvetítők szerint a legjobb e téren a Műegyetem, amelyet a Miskolci Egyetem és az Óbudai Egyetem követ.

Az informatikai képzésben az idén is a Műegyetem áll a lista élén, a második a Szegedi Tudományegyetem, a harmadik az ELTE. Kitérnek arra is, hogy az informatikus szakokon vészesen alacsony a túljelentkezési arány, 100 felvettre átlagosan 114 első helyen jelentkező jut. A fejvadászok szerint a hazai munkaerőpiac méretéhez képest jelentősen kevesebb szakembert képeznek ezen a területen, mint amennyi szükséges lenne, és gyakran kifejezetten nehéz feladat olyan informatikust találni, aki jó szakember, és megelégszik a hazai bérekkel.

Az idén a turizmus-vendéglátás összesített rangsorában markáns átrendeződés volt tapasztalható. A tavaly debütáló Budapesti Corvinus Egyetem megőrizte vezető helyét, de a Budapesti Gazdasági Főiskola, mely 2009-ben még első volt, az idén csak a hatodik, bár a munkaerő-piaci szereplők ezt az iskolát tartják a legjobbnak. A Corvinust a Szolnoki Főiskola követi, amely az ötödik helyről ugrott előre, a harmadik helyet pedig a Kodolányi János Főiskola szerezte meg.

A kommunikáció szakokat összevetve az ELTE vezet, a Szegedi Tudományegyetem a második, de egyre csökken az előnye a mögötte álló Budapesti Corvinus Egyetemhez képest. Mint írták, a kommunikációs szakok túlzott népszerűsége és az ebből következő túlképzés gyakori kritika évek óta, de a tavalyi pozitív irányú tendenciák után további javulás figyelhető meg e téren. A képzésre jelentkezők száma tovább csökkent, de a túljelentkezés továbbra is magas, a vizsgált képzések közül a harmadik legmagasabb. Túlképzésről számolnak be a munkaerő-közvetítők is, azaz a munkaerőpiac nem tud ennyi végzettet felvenni. A képzés minőségével kapcsolatban egyetértenek a munkáltatók véleményével, hogy több gyakorlati és kevesebb elméleti oktatásra lenne szükség.

A közgazdászképzésben a korábbi évekhez hasonlóan a Budapesti Corvinus Egyetem az első, és stabilan második a Pécsi Tudományegyetem is. A harmadik-negyedik helyen csere volt, a Debreceni Egyetem megelőzte a Műegyetemet. Az ELTE az ötödik helyen debütált. A foglalkoztatók és a fejvadászok egyöntetű véleménye, hogy a Corvinus nyújtja a legjobb közgazdasági és üzleti képzést. A foglalkoztatóknál ugyanolyan jó a Műegyetem, míg a fejvadászoknál a második lett. A fejvadászok kitértek arra is, hogy szélesebb skálájú szakosodásra, több gyakorlati és kevesebb elméleti oktatásra lenne szükség.

Orvosi területen a legnagyobb túljelentkezés továbbra is a Semmelweis Egyetemen van, míg a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen nem változott az arány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #16
  Ha egy kicsit szetneznel a vilagban, rajonnel, hogy ez van sok orszagban. Pl. Lengyelorszagbol is elvandorolnak a diplomasok.
  Nem rohog senki semmin, mindenkinek van baja eleg. A magyar orvosok hiaba vandorolnak Ángliaba, mert megy oda boldog-boldogtalan.
  Frissen szabadult es korozott Kelet-europai, meg millionyi indiai, akik szep lassan kiturjak az angolokat mindenhonnan.
  Senkinek nincs oka rohogni, foleg nem masokon.
 • sanyicks #15
  -az is + azt is
 • sanyicks #14
  Na igen ezért is gáz a védekezésed. Ugyanis jól leírtad az is hogy a diploma IS szar, tehát tényleg az egész rendszernek nincs értelme.
 • Cat #13
  "nincs olyan hogy diplomavizsga így külön"

  Most nagy baromságot mondtál. Még egy gyenge főiskolán is soktucat vizsga, mire a diplomához eljut az ember. Ha mindegyik csak egy órán át tart, akkor is napokig bezárva kellene ülnöd egy teremben, hogy valóban beszámolj a tudásodról. A diplomamunka készítés és annak leadása már csak formaság, az is egy teszt, hogy tudsz e egyedül komplex munkát végezni, felhasználva az eddigi tudásanyagot. De közel sem kell benne minden eddig megtanult dolgot használni, a témaválasztáskor te döntheted el, hogy mit szeretsz, mi fekszik neked jobban. Ez a tananyagnak csak egy igen kis része.
 • sanyicks #12
  Szükség van matekra, de csak úgy felületesen megismerkedve mivel mit lehet hogy tudjad mit kell keresni ha szükség van rá (mert van könyv, meg internet ha valamire szükség van meg lehet találni a képleteket, segítséget). De ennek ellenére az megy mint a kötelező képzéseken, magolj be mindent, tudjad a képletet (amit lehet az életben egyszer sem fogsz használni) ha az éjszaka közepén felkeltenek, és oldd meg számológép nélkül. Könyörgöm mi a fütyinek?
  Egyébként én is így csináltam ahogy te, bár én előbb megszereztem a szakmai képséses oklevelet, aztán naiv módon jelentkeztem főiskolára mert azt hittem hogy tanulni fogok valami szépet, de tévedtem. Autodidakta módon vagy melóban 1000x többet lehet tanulni.

  Már ott is látszik hogy nem a tudás a lényeg, hogy nincs olyan hogy diplomavizsga így külön. Nem mehetsz be és mondhatod "én magamtól megtanultam mindent, le szeretnék vizsgázni", kötelező végignyomnod az x évet. (jó ez csak ilyen álmodozás ugyanis szép országunkban ha egy ilyet lehetővé tennének a végén az lenne mint sok helyen az autós jogosítványnál, csak akkor engednek át ha odatolod a megfelelő összeget az illetékesnek :) )

  Olyan mintha azt mondanák a kocsidat csak akkor vizsgáztatják le ha a vizsgáztató helyen javítod megvételtől kezdve.
 • sanyicks #11
  Bullshit. Furcsa módon másnak nem kell 4 év egyetem hogy bármilyen új technológiát megtanuljon...
  A sokféle irányra meg az kéne hogy lehessen szakirányt választani.
  Mellesleg az anyag durván 2 évtizedes lemaradásban van a technológiához.
  Tehát a lényeg, elcsesztél pár évet, és lett egy papírod... aztán tanulhatsz utána hasznosat is magadtól :)

  Egyébként konkrétan a bme informatikai képzésére a legigazabb hogy semmire sem jó, ott aztán tényleg semmi használhatót nem tanítanak. Más helyeken azért jobb a képzés, ha nem is sokkal. De azét a magyar felsőoktatás úgy egészben egy vicc.
 • hdo #10
  Osztom a véleményt, rohadtul nincs szüksége semmiféle matekra az informatikát végzett emberek többségének! Én is azért hagytam ott a francba a szakot főiskolán, és végeztem el helyette egy sokkal célirányosabb, ám nem diplomát adó informatikai képzést.
 • Komolytalan #9
  Felmérések szerint tényleg nem kellene 5-10x fizetés - 1.5-2x fizetésért már maradna a dokik nagy része.
 • Sequoyah #8
  A BME képzéssel nincs baj. Nem gyakorlati tudást ad, de azt ne is adjon, mert mit tanítana? Annyi technológia van és irány, amit lehetetlen pár év alatt átfogni, és azok közül csak keveset fog alkalmazni a diák. Konkrét gyakorlati tudást megszerezzük az utolsó évben, vagy a munka első éveiben, a cégek finanszírozzák ezt. Az egyetem annyit adott nekem, hogy diploma után bármilyen új technológiát rövid idő alatt meg tudtam tanulni és azt jó minőségben alkalmazni.
 • Sequoyah #7
  Pedig nem kéne idehaza svéd béreket fizetni, hogy maradjanak, bőven elég lenne, ha nem minimálbérhez mérhető összegekből kéne megélniük.
  Informatikusként én is sok tudással rendelkezem, de ég a pofám, hogy a nálam többet tanult, nagyobb felelősséget vállaló ráadásul itthon még keresettebb orvosok felét-3adannyit keresnek mint én... És nem az én fizum a sok...