Alex

Bejelentették a Canon új csúcsmodelljét, az EOS-1D X-et

A profiknak szánt EOS-1 modellcsalád 10. születésnapját egy új, meglehetősen drága géppel ünnepli a Canon, mely azonban csak fél év múlva lesz kapható.

A most bejelentett EOS-1D X egy dupla markolatos full frame modell, ami a teljes méretű 1Ds Mark III és az APS-H szenzoros 1D Mark IV utódjának tekinthető, ára várhatóan 6800 dollár lesz. Ezért a pénzért külsőleg egy frissített kezelőfelületet (a vezérlőkerék érintésérzékeny), és testre szabható extra gombokat, belül pedig új szenzort és egy új autofókusz és automata expozíciós rendszert kapunk. Továbbá a zármechanizmust gyorsabbra cserélték és 1 Gigabites Ethernet csatlakozót szereltek rá. Edzett üveg borította LCD-je hatalmas, 8,11 cm (3,2") képátlójú, felbontása egymillió képpont.


Canon EOS-1D X fényképezőgép EF 70-200mm F2.8 L IS II USM objektívvel

Habár a 18 megapixeles érzékelő visszalépés a korábbi full frame típusokhoz képest, a Canon közlése szerint a felbontás csökkentése szükséges volt a sportfotósok igényeinek kielégítéséhez, mert csak így tudták biztosítani a folyamatos nagysebességű exponálást. (Valójában ezért vált korábban ketté két külön vonalra a termékcsalád.) Kapásból két Digic 5+ processzort kapott, ezek végzik a zajszűrést, tehát az elveszett 3 megapixelt így némileg kompenzálják. A várakozások szerint ez az 1920x1080p videókészítésre is jó hatással lesz, csökkenhet a moiré effektus és kevesebb lesz a képhiba. A videokodek korlátozza a képadatok tömörítését, így az utómunkálatok során végzett szerkesztéskor több információ áll a felhasználók rendelkezésére. Ha mozgóképek rögzítésénél elérjük a 4 GB-os határt, képkocka vesztés nélkül kezdődik egy új klip rögzítése. Videózás közben is állítható a hangerő, ha pedig több gépet kapcsolunk össze Ethernet hálózaton keresztül időkódokkal szinkronizálhatjuk őket össze.

A Canon DSLR kínálatának vezérterméke 100-51 200 közötti, akár 204 800-ig bővíthető ISO tartományt kínál. A Nikonhoz hasonlóan már a Canon is az AE rendszerrel javítja fel a 61 pontos autofókuszt, amihez saját DIGIC 4 processzorral rendelkező 100.000 képpontos RGB fénymérő érzékelő kapcsolódik. Az érzékelő az arcok és a színek felismerésével biztosítja a megfelelő expozíciós szinteket és a jobb autofókusz-követést. Sok figyelmet fordítottak a por megszüntetésére is, új védőréteget és hatékonyabb ultrahangos tisztítót kapott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Persze a hátrányokról se feledkezzünk el. Megjósolható, hogy sok sportfotós bosszús az APS-H formátum ejtése miatt, hiszen az eddig megvásárolt objektívek és kidolgozott módszerek mind az 1.3x-as kivágáshoz igazodtak. Ezen kivül az egyéb területen dolgozókat is dühítheti, hogy miért kell(ene) fizetniük a számukra szükségtelen 12 kép/mp sebességű sorozatfelvételi lehetőségért vagy a drága autofókuszért, pedig ők inkább nagyobb felbontású full frame szenzort szeretnének. Ők várhatnak az 5D frissítésére, valamikor csak sor kerül rá...

Szintén a negatívumok között említhető a bejelentés és a boltokba szállítás közötti fél év, ami valószínűleg a célközönség figyelmének felkeltését és a hibák kiküszöbölését szolgálja. Semmiképp nem akarnak dühös véleményeket olvasni a nyári olimpián dolgozó fényképészektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #7
    En pl azert hasznalok Canont, mert sokkal tobb mindenre jo, amint a konkurens termekek :)





  • duke #6
    Ja vagy a gyereknek jatszani az oviban.
  • Ferrer #5
    Buligépnek jó lesz ez :)
  • narumon #4
    Én pl erre gondoltam:
    "szükségtelen 12 kép/mp sebességű sorozatfelvételi lehetőségért vagy a drága autofókuszért, pedig ők inkább nagyobb felbontású full frame szenzort szeretnének. Ők várhatnak az 5D frissítésére, valamikor csak sor kerül rá.."

    Na már most nem kell rohanniuk, ugyanis most is olyan gépük van (5D ugyebár) ami nagyobb felbontású full frame azaz nem kell cserélni, tehát ez nem igazán értem, hogy jön a negatívumokhoz. Nekik egyértelműen az 5D frissítés fog majd szolgálni. Aki meg APS-H-t használt (APSH optikákat vett mellé? WTF?) Nekem a szaros 550D-mhez is van full frames optikám, tehát ez megint csak hangulatilag hangzik jó csak a valósághoz nincs sok köze...
  • Cat #3
    "Akinek nem erre van szüksége az nem ezt fogja megvenni"

    Ez azért profi szinten nem ilyen egyszerű. A frissítések között több év telik el, azaz ha nem tetszik a jelenlegi géped javított változata, akkor még legalább két évet kell várnod a következőre. (Itt pedig egyesítettek két termékvonalat, azaz biztosan lesz jópár elégedetlen ember.) Persze átállhatnak más gyártóra, más rendszerre, de akkor meg új objektíveket, vakukat, GPS-t, időzítőt, egyéb kiegészítőket kell venni.
  • narumon #2
    Negatívumnak elég nagy baromságokat szedtek össze. Akinek nem erre van szüksége az nem ezt fogja megvenni ilyen egyszerű. Real-life video tesztre leszek kíváncsi erről a gépről, mert papíron állat.
  • cloud.strife #1
    Jájjj...... :)