Hunter

Értékes titán-lelőhelyeket találtak a Holdon

A Hold ultraibolya és látható fényű észlelései több titánban gazdag területet tártak a tudósok elé. A titánérc, azon túl, hogy rendkívül értékes, segíthet megfejteni az égitest belsejét övező rejtélyeket. Mark Robinson és Brett Denevi az Európai Bolygótudományi Kongresszus és az Amerikai Csillagász Társaság bolygótudományi karának közös ülésén számolt be a Lunar Reconnaissance Orbiter küldetés eredményeiről.

"Ha felnézünk a Holdra, felszínén csak különböző szürke árnyalatok látszanak, legalábbis az emberi szem számára. A megfelelő műszerekkel azonban a Hold kifejezetten színes " - mondta Robinson, az Arizona Állami Egyetem kutatója. "A Hold mare vidékein egyes területeken vörösesek, máshol kékek. Ezek a színbeli eltérések bár alig észlelhetők, fontos dolgokat árulnak el a holdfelszín kémiájáról és fejlődéséről, a titán és vas gyakori előfordulását, valamint a talajformáló erők munkáját jelzik."

Az LRO kamerája. a WAC, vagyis a Nagy Látószögű Kamera. hét különböző hullámhosszon pásztázza a felszínt, pixelenkénti 100 és 400 méteres felbontással. A különböző ásványok elnyelik vagy éppen visszaverik az elektromágneses spektrum részeit, ezért a WAC által észlelt hullámhosszok segítenek a tudósoknak jobban megismerni a felszín kémiai összetételét.


Robinson és csapata korábban már kidolgozott egy technikát, amit a Hubble űrtávcsőnél alkalmaztak az Apollo 17 leszállóhelye környéki koncentrációk feltérképezéséhez, a területről a Földre eljuttatott minták ugyanis igen magas titán szintekről árulkodtak. Az Apollo adatait összevetve a Hubble felvételeivel, a csapat felfedezte, hogy a titán szintek összhangban vannak a talajról visszaverődő látható és ultraibolya fény arányaival. "Azt kellett kiderítenünk, hogy a módszer nagyobb területeken is működik-e, illetve volt-e valami különleges az Apollo 17 leszállóhelyében" - tette hozzá Robinson.

Az amerikai csapat közel 4000 WAC-képből készített egy mozaikot, majd lefuttatták rajta a Hubble felvételeihez kidolgozott technikájukat, amit az Apollo és Luna küldetések által begyűjtött felszíni mintákkal igazoltak. A Földön a hasonló kőzetekben legfeljebb 1 százalék a titán előfordulása, míg az új térkép szerint a holdtengereknél, a felszín sötétebb területein, az úgynevezett mare vidékeken ez az érték 1 és valamivel több mint 10 százalék között mozog, míg a többi területen 1 százalék alatt marad. Az új titánértékek megegyeznek a mintagyűjtő küldetések elemzéseiből származó adatokkal. "Még mindig nem igazán értjük, miért találunk jóval magasabb titánszinteket a Föld hasonló típusú kőzeteihez viszonyítva. A Hold titángazdagságának kulcsa nem sokkal a kialakulása után a belsejében uralkodó körülményekben keresendő, ami sokat elárulhat az égitest evolúciójáról" - magyarázta Robinson.

A Hold titánja főként az ilmenit ásványban található,ami a titán mellett vasat és oxigént is tartalmaz. Az Apollo adatok szerint a titánban gazdag ásványok, mint a fent említett vasoxid, hatékonyabbak a napszélrészecskék, a hélium és a hidrogén elraktározásában, így a jövő Holdra települő bányásztársaságai az értékes érceken kívül a kolóniák számára egyéb fontos erőforrásokat is kinyerhetnének az ásványokból. "Az új térkép rendkívül értékes a Hold-kutatás tervezésében. Az űrhajósok olyan területeket szeretnének megvizsgálni, ami tudományos értékét tekintve és erőforrások terén is segíti a kutatási tevékenységet. A magas titántartalmú területek mindkét cél eléréséhez ideálisak, elvezethetnek a Hold belsejének megismeréséhez, és potenciális bányászati erőforrásokat is jelentenek" - összegzett Robinson.

Az új térkép azt is megmutathatja, hogyan alakítja a felszínt a Hold időjárása. A felszíni anyagokra egyaránt hatást gyakorolnak a napszél töltéssel rendelkező részecskéinek, valamint a nagy sebességgel érkező mikrometeoritok becsapódásai. A folyamatok finom porrá őrlik a kőzeteket, megváltoztatva a felszín kémiai összetételét, ezáltal a színét. A frissen előbukkant kőzetek, mint a becsapódási kráterek körül észlelhető sugár alakú képződmények, kékebbnek látszanak és magasabb a fényvisszaverő képességük, mint a környező, a porítási folyamatokon már átesett talajnak. Idővel a "fiatal" anyag sötétebbé és vörösesebbé válik, majd körülbelül 500 millió év leforgása alatt beleolvad a környezetébe.

A mozaikok az albedópamacsokról, a kéreg mágneses mezőihez köthető világos, diffúz, határozatlan szélű foltokról is fontos dolgokat árultak el. Az új adatok szerint a mágneses mező visszaveri a napszelet, lelassítva a talajformáló folyamatokat, ami egy világos örvényszerű alakzatban jelenik meg. A Hold felszínének többi részét, amik nem kamatoztatnak a mágneses mezők védőpajzsaiból, sokkal gyorsabban porlasztja el a napszél. Ez az eredmény arra utal, hogy a töltéssel rendelkező részecskék jóval nagyobb szerepet játszanak a Hold felszínének alakításában, mint a mikrometeoritok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsoltioregon #69
    Az egyik legtöbbet érő bolygó ebben a naprendszerben a Titán. A folyékony üzemanyagot jóformán csak fel kell hozni. Bár ez elég sok technikai kérdést vet fel.
  • teddybear #68
    A Vénusznak sincs mágneses tere, de sűrű légköre(a földiéhez képest 92X sűrűbb) az igen. Ráadásul a felszíni gravitációja csak 0,9-ede a földinek.

    Szóval ez az érv kuka.

    Ami a marsi terraformálást illeti, az hatalmas feladat. Talán eleve reménytelen, de ha sikeres lesz is, sokáig el fog tartani. Legalább több évtizedig, de akár több évszázadig is.
    A mostani politikai körülmények meg egyáltalán nem kedveznek az ilyesmihez. Nem évszázados, hanem pár hónapos lefutású beruházásoké a nyerés.
  • Irasidus #67
    Rengeteg mérnöki terv, ötlet merült fel az utóbbi 60 évben a terraformálás témakörében. Én azt várnám, hogy ezek valóságtartalmát vitatod, és nem azt, hogy milyen a Mars, Vénusz stb. most. Mert most lakhatatlan, tudjuk. Viszont azt is írtam, hogy egy ember dobozban is elél feltéve ha elég nagy a doboz, így a terraformálás csak egy alternatíva!
  • zsoltioregon #66
    Holdon élet?
    Titán remek építőanyag lehet űrhajókhoz. A Hold gravitációja meg gyenge. Egy Földfilfthezhasonló dolog ott már életképesebb a kisebb légi forgalom (~0), kevesebb műhold és űrszemét miatt is.
  • Molnibalage #65
    A bolygó gravitációja a gát. A légkör nem marad meg, tehát NEM terraformálható lassú folyamattal, a gyors folyamt meg nem is tudom, hogy mi lenne. Folyamatos energiabefektetéssel tertható meg csak a légkör és egy elméleli mágnesen tér.
  • zsoltioregon #64

    korrekt válasz

    asszem valami adományszarságot azért hozzácsaptak az akcióhoz. Tom Cruise vett pl egy telket 50000$-ért, de a zseton ment a kiskölyköknek.

    Bohóckodásra jó:), hogy felnézel a Holdra (és ha olyat vettél, akkor látod saját telked az égen :D
  • teddybear #63
    A holdi(és marsi, stb.) telekeladás kamu. Az amerikai telepestörvény(ami régen hatálytalan) alapján megigényelt holdfelszínt parcellázták fel, és adták el néhány dollárért az agyilag teljesen nulláknak.

    Jogalapjuk tényleg semmi, egyrészt a telepestörvényt már hatálytalanították, másrészt az igényelt területet a négy sarkán ki sem karózták, ami pedig a törvény szerint mindenképp szükséges az igényléshez, illetve a földterület csak 5 éves művelés után ment volna a tulajdonukba.
    Azonkívül az USA is csatlakozott azokhoz az államokhoz, amelyek minden űrbeli objektum feletti jogkört átruháztak az UNESCO-nak a világűrrel kapcsolatos bizottságára.
  • zsoltioregon #62
    nem szándékoztam telket venni a Holdon

    ha már ocsóóó telek kéne, akkor inkább Mars, vagy Io
  • Irasidus #61
    A Holdon árult telek kamu, mint a tévés pénzenregiaküldés. Semmilyen hivatalos szerv által nincs hitelesítve, elfogadva. Ugyanannyira hiteles mintha én adnám el neked, és még oklevelet is kapsz, meg pecsétet... Kamu, pénzlehuzás.
  • zsoltioregon #60
    Most eszembe jutott, hogy anno egy cég vagy mi árulta a Holdon a telkeket.
    Most akkor, ha valaki vett anno telket a Holdon és ott lesz a titánbánya, akkor mondhatni: milliárdos lett?