MTI

Távérzékelési laboratórium létesül a gyöngyösi főiskolán

A világon egyedülálló eszközparkkal rendelkező környezetinformatikai és távérzékelési laboratórium létesül 2012 végéig a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán - közölte az intézmény rektora csütörtökön a Heves megyei városban.

A nemzeti fejlesztési terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programja keretében támogatott projekt összköltsége 802 millió forint - közölte Magda Sándor, amikor a főiskola nevében együttműködési megállapodást írt alá Toronyi Bencével, a Földmérési és Távérzékelési Intézet főigazgatójával. A rektor hozzátette: a laboratórium olyan természeti katasztrófák következményeinek a felmérését is lehetővé teszi, mint amilyen a vörösiszapömlés volt, de például egy erdő faállományának a pontos meghatározása is elvégezhető az eszközök segítségével.

Tomor Tamás projektvezető az aláírás alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: olyan érzékelőkről van szó, amelyek repülőgép aljára szerelve, a levegőből észlelik a földfelszín által kibocsátott elektromágneses jeleket, majd egy szuperszámítógép segítségével feldolgozzák az így kapott adatokat. Utalt arra, hogy a főiskola szakemberei már több természeti katasztrófa után végeztek kárfelmérést távérzékeléssel, például a Mexikói-öbölben történt olajszivárgás alkalmával, illetve a vörösiszapömlés következményeinek a feltérképezését is az intézmény végezte, a katasztrófavédelem felkérésére. A szakterület szorosan kapcsolódik a főiskola képzési struktúrájához, a természetierőforrás-gazdálkodási és vidékfejlesztési kar tevékenységéhez, a többi között a környezetgazdálkodási és az informatikai agrármérnök képzés területén - mondta a projektvezető.

A kar dékánja, Bíró Tibor beszámolt arról, hogy már rendelkezésükre állnak eredmények a vörösiszap-katasztrófa területére vonatkozó felmérés után. Eszerint a 100 négyzetkilométernyi térségben a fás szárú növényi vegetáció 5-20 százalékkal ritkult, a talaj humusztartalma 20-30 százalékkal csökkent, és még mindig vannak olyan területek, ahol maradt vörösiszap. Elvégezték a helyreállítás során telepített energiaültetvények felmérését is, ennek során kiderült, hogy sokkal termékenyebb a talaj, mint azt előzetesen gondolták, hiszen az ültetvények várakozáson felül fejlődnek - mondta a szakember.

A főiskola és az intézet által megkötött együttműködési megállapodás alapján lehetőség nyílik a többi között szakember- és információcserére, illetve közös projektek létrehozására is. A Károly Róbert Főiskolán mintegy 10 ezer diákot oktatnak gazdaság- és társadalomtudományi, illetve természetierőforrás-gazdálkodási és vidékfejlesztési karokon. A hallgatók többsége távoktatás keretében sajátítja el a diploma megszerzéséhez szükséges ismereteket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!